autor:

Fara foto

» » Conserve si muraturi

Zacusca de hribi

Autor: Angelica (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 04 septembrie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Angelica (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 04 septembrie 2018

Ingrediente
-2 kg. hribi mai tineri, proaspeti, -2 kg. ardei rosii capia, -2 kg. gogosari rosii, -1 kg. ceapa rosie si galbena, -1 kg. morcovi, -800 ml. suc de rosii, -10-12 foi de dafin, -1 lingurita piper boabe, -1/2 lingurita maghiran, -5-6 crengute de cimbru proaspete, -2 catei de usturoi, -sare dupa gust, -1 l. ulei

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Pe la noi toata lumea este innebunita dupa ciuperci.

Ciuperca este un dar al pamantului si o fala a bucatariei noastre.Avem sumendenii si o gasim pretutindeni.Dupa ploaie ies cu duiumul, odata cu mezinul lor sarac, buretele de fag.Dar parca niciuna nu ajunge sa aiba gustul suprem ca si al hribilor.

Satenii petrec zile intregi umbland prin padure dupa hribi care mai de care mai frumosi. E minunata drumetia, dar si mai minunat este produsul finit pe care il fac din ele: zacusca de hribi. Nu cunosc pe nimeni, dar absolut pe nimeni caruia sa nu ii placa zacusca de hribi.Tocmai pentru ca este inexplicabil de buna, am facut-o ''vedeta'' in camara mea:).

Ca sa fac o zacusca de hribi, asa, ca la mama acasa, este musai sa o fac pe pirostrii.Gustul, mirosul, consistenta...nu stiu cum sa va zic dar, parca este altfel si in plus, ciuperca isi pastreaza intreaga abilitate si savoare.

Enjoy!



Hribii ii spalam bine, le curatam piciorusele de pamant sau alte impuritati si ii dam prin masina de tocat carne sau, prin robot.

Punem ardeii capia bine spalati la copt pe un gratar sau pe o plita.Cand sunt copti ii curatam de pielita, de cotor si ii tocam marunt.

Gogosarii ii spalam si ii curatam de cotor.La fel ii maruntim cu un robot.

Ceapa o curatam si o tocam marunt.

Morcovii ii spalam, ii curatam si ii dam prin razatoarea mica.

Intr-o cratita mare punem jumatate din cantitatea de ulei.Adaugam ceapa si o calim pana devine sticloasa si se inmoaie.

Punem apoi morcovii si ii lasam la calit pana s-au inmuiat si uleiul s-a colorat bine in portocaliu.

Urmeaza sa punem ardeii capia, gogosarii, piperul, maghiranul, foile de dafin si cateii de usturoi.Calim bine toate legumele in continuare pana lichidul pe care il lasa se evapora si uleiul incepe sa se ridice la suprafata.

In alta cratita mai mica punem restul de ulei si calim la foc mic hribii tocati.Amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul cratitei.Sunt gata cand uleiul se ridica la suprafata.

Rasturnam hribii fripti in cratita cu legumele, adaugam bulionul, potrivim gustul cu sare si lasam sa fiarba la foc mic, cam 1-1.5 ore, pana lichidul se evapora, zacusca incepe sa se ingroasa si uleiul se ridica la suprafata.

Cand este gata o luam de pe foc.Punem zacusca in borcane curate si sterilizate dupa care le capsam.

Asezam borcanele intr-o cratita mai mare pe fundul careia am pus un prosopel.Turnam apa cam o treime din inaltimea borcanelor si le acoperim cu un alt propsop.Punem cratita pe foc si lasam borcanele la dunst pentru 40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.

Cand timpul a trecut, oprim focul si lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.A doua zi, completam cu apa si le mai dam inca o data la dunst.

Dupa ce am terminat de sterilizat toata zacusca si cand borcanele sunt reci, le depozitam intr-un loc rece si intunecos.

La iarna s-aveti pofta mare!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de hribi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Zacusca de hribi

Zacusca de hribi

Hribii se curata, se spala si se fierb in apa cu sare. Se scurg bine si se maruntesc in robotul

28 voturi    3 comentarii
3h
Conserve si muraturi
DULCEATA DE MURE

DULCEATA DE MURE

Dulceturile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau

74 voturi    20 comentarii
3h 30 min
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • -2 kg. hribi mai tineri
  • proaspeti
  • -2 kg. ardei rosii capia
  • -2 kg. gogosari rosii
  • -1 kg. ceapa rosie si galbena
  • -1 kg. morcovi
  • -800 ml. suc de rosii
  • -10-12 foi de dafin
  • -1 lingurita piper boabe
  • -1/2 lingurita maghiran
  • -5-6 crengute de cimbru proaspete
  • -2 catei de usturoi
  • -sare dupa gust
  • -1 l. ulei

Raporteaza reteta

Retete
de Angelica
Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Pentru inceput tapetam doua tavi de cozonac cu hartie cerata.Le punem deoparte. *Acum incepem

4 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Craciun
Cupcakes love bouquet

Cupcakes love bouquet

Aluat: 1.Incalzim cuptorul la 180 gr.sau la treapta medie 2.Pregatim doua tavi de briose si hartii

0 voturi    2 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Cozonac de carne

Cozonac de carne

1.Tapetam o tava de cozonac cu folie de aluminiu (sau hartie de copt) in asa fel incat folia sa ramana

3 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

0 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Sirop din flori de salcam Sirop din flori de salcam

Se pune apa la fiert intr-o oala mare si atunci cand da in clocote, se pun in ea florile de salcam spalate. Se fierb 30-40 de minute,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gem de prune cu nuci