autor:

Fara foto

» » , Conserve si muraturi, Mancaruri cu peste

Zacusca de peste

Autor: Cretu Corneliu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 08 septembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Cretu Corneliu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 08 septembrie 2011

Ingrediente
-3-4 kg de peşte fără solzi, cap şi coadă, -1 litru ulei, -1/4 litru oţet, -2 kg ceapă tăiată rondele, -1 kg morcov ras, -10 foi dafin, -3-4 linguriţe cu vârf de sare, -1-1,2 kg pastă de tomate.

Dificultate: Medie Timp: 5h 30 min

9 voturi

Mod de preparare

Este preferabil ca să fie ceapă de apă albă şi peştele de acelaşi soi şi mărime.

Într-o oală se pun bucăţile de peşte, tot oţetul şi apă doar cât să acopere peştele. Se pune la fiert pe tablă la foc mic. Nu se amestecă. După 30-45 minute se scot pe o tavă bucăţile de peşte şi se aleg oasele mari: şira spinării, coastele şi oasele de la aripioare. Dacă peştele e mic nu se aleg oasele. Se pune peştele din nou la fiert adăugând 1/2l ulei. Se amestecă din când în când şi se fierbe 4 ore. Când se amestecă se mai aleg oasele mai mari rămase (cele mici se vor dizolva).

Separat într-o cratiţă se pune 1/2l ulei, ceapa şi se fierbe la foc mic pe tablă timp de 2 ore. Se amestecă mai des. Se adaugă morcovul ras şi se fierbe încă o oră amestecând mai des.

După ce au fiert se amestecă cele două compoziţii împreună cu dafinul, piperul, sarea şi pasta de tomate. Se pune în cuptorul încălzit din vreme şi se coace la foc mic 2,5-4 ore (după gust rezultă o zacuscă mai puţin sau mai mult uscată). Din 20 în 20 minute se scoate cratiţa şi se amestecă bine. După aceasta se pune compoziţia în borcane cu filet până la 10mm de margine şi se dau la cuptor la foc mic fără a pune capacele. Se ţin 10 minute după ce au început să fiarbă, se pun capacele etanşe şi se lasă în cuptor să se răcească.

Se păstrează la rece şi ferite de lumină.
Este preferabil ca să fie ceapă de apă albă şi peştele de acelaşi soi şi mărime.

Într-o oală se pun bucăţile de peşte, tot o
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de peste" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Conserve si muraturi
Zacusca de peste  (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)

Zacusca de peste (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)

Aceasta reteta am descoperit-o la Manastirea Varatec cu vreo 15 ani in urma ... Este una dintre

42 voturi    17 comentarii
3h
Conserve si muraturi
Ciorbă la borcan(conservă)

Ciorbă la borcan(conservă)

Se dau roşiile prin separator şi se pun la fiert. Se dau prin maşina de tocat/robot/răzătoare

15 voturi    3 comentarii
2h
Conserve si muraturi

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

5h 30 min

9 voturi

Ingrediente

  • -3-4 kg de peşte fără solzi
  • cap şi coadă
  • -1 litru ulei
  • -1/4 litru oţet
  • -2 kg ceapă tăiată rondele
  • -1 kg morcov ras
  • -10 foi dafin
  • -3-4 linguriţe cu vârf de sare
  • -1-1,2 kg pastă de tomate.

Raporteaza reteta

Retete
de Cretu Corneliu
Sos iute

Sos iute

Se spala rosiile, merele si ardeii iuti. Se taie rosiile, se scot cotoarele la mere si se taie felii,

1 vot    2 comentarii
5h
Conserve si muraturi
Mici

Mici

Mirodeniile pentru mici se prepară din piper, foi dafin şi cimbru, in cantitati egale, date prin

4 voturi    0 comentarii
1h
Retete la gratar
Sarmale de post

Sarmale de post

Se pune 1 litru de apă la fiert şi când dă în clocot se pune soia şi se fierbe 30 minute. Se

6 voturi    5 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu peste
Crochete de peste cu 4 sosuri

Crochete de peste cu 4 sosuri

Crochete de peste: Se curata pestele, se spala si se fierbe inabusit, cu sare si ceapa tocata marunt. Se prepara un sos alb facut din

0 voturi    0 comentarii
30 min
Aperitive
Ardei grasi umpluti cu salata de peste

Ardei grasi umpluti cu salata de peste

Taiem ardeii pe jumatate (pe verticala) pastrand coditele. Ii curatam de seminte si de nervuri,ii spalam si apoi ii stergem de apa. Intr-un

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive