autor:

Fara foto

» » , Conserve si muraturi, Mancaruri cu peste

Zacusca de peste

Autor: Cretu Corneliu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 08 septembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cretu Corneliu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 08 septembrie 2011

Ingrediente
-3-4 kg de peşte fără solzi, cap şi coadă, -1 litru ulei, -1/4 litru oţet, -2 kg ceapă tăiată rondele, -1 kg morcov ras, -10 foi dafin, -3-4 linguriţe cu vârf de sare, -1-1,2 kg pastă de tomate.

Dificultate: Medie Timp: 5h 30 min

9 voturi

Mod de preparare

Este preferabil ca să fie ceapă de apă albă şi peştele de acelaşi soi şi mărime.

Într-o oală se pun bucăţile de peşte, tot oţetul şi apă doar cât să acopere peştele. Se pune la fiert pe tablă la foc mic. Nu se amestecă. După 30-45 minute se scot pe o tavă bucăţile de peşte şi se aleg oasele mari: şira spinării, coastele şi oasele de la aripioare. Dacă peştele e mic nu se aleg oasele. Se pune peştele din nou la fiert adăugând 1/2l ulei. Se amestecă din când în când şi se fierbe 4 ore. Când se amestecă se mai aleg oasele mai mari rămase (cele mici se vor dizolva).

Separat într-o cratiţă se pune 1/2l ulei, ceapa şi se fierbe la foc mic pe tablă timp de 2 ore. Se amestecă mai des. Se adaugă morcovul ras şi se fierbe încă o oră amestecând mai des.

După ce au fiert se amestecă cele două compoziţii împreună cu dafinul, piperul, sarea şi pasta de tomate. Se pune în cuptorul încălzit din vreme şi se coace la foc mic 2,5-4 ore (după gust rezultă o zacuscă mai puţin sau mai mult uscată). Din 20 în 20 minute se scoate cratiţa şi se amestecă bine. După aceasta se pune compoziţia în borcane cu filet până la 10mm de margine şi se dau la cuptor la foc mic fără a pune capacele. Se ţin 10 minute după ce au început să fiarbă, se pun capacele etanşe şi se lasă în cuptor să se răcească.

Se păstrează la rece şi ferite de lumină.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de peste" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Zacusca de peste  (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)

Zacusca de peste (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)

Aceasta reteta am descoperit-o la Manastirea Varatec cu vreo 15 ani in urma ... Este una dintre

60 voturi    17 comentarii
3h
Mancaruri cu peste
File de peste la cuptor cu mustar, patrunjel si rosii

File de peste la cuptor cu mustar, patrunjel si rosii

Incalzim cuptorul. Tocam marunt ceapa si usturoiul. Taiem rosiile in cubulete. Tocam marunt

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 10 %
249.99 lei
224.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

5h 30 min

9 voturi

Ingrediente

  • -3-4 kg de peşte fără solzi
  • cap şi coadă
  • -1 litru ulei
  • -1/4 litru oţet
  • -2 kg ceapă tăiată rondele
  • -1 kg morcov ras
  • -10 foi dafin
  • -3-4 linguriţe cu vârf de sare
  • -1-1,2 kg pastă de tomate.

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Peste in crusta de verdeata si seminte de in cu legume trase la tigaie Peste in crusta de verdeata si seminte de in cu legume trase la tigaie

Se prepara pasta de verdeata blenduind patrunjelul verde cu 2 catei de usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, un praf de sare si piper. Fiecare

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tarta usor picanta cu ceapa rosie caramelizata si file afumat de ansoa Tarta usor picanta cu ceapa rosie caramelizata si file afumat de ansoa

Se prepara aluatul din ingredientele mentionate, se framanta foarte bine; se da la rece 15 minute apoi se intinde intre 2 folii de plastic

0 voturi    0 comentarii
30 min
Aperitive
File de Macrou cu legume sotate,