Dovleceii curatati de coaja si cavitatea semintelor se dau pe razatoarea mare. Ardeii si ceapa se taie fasii inguste. Toate ingredientele se pun intr-un vas emailat si lasam la foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa circa o ora se obtine consistenta dorita. Gustam si, daca dorim mai picant, suplimentam cantitatea de boia iute/chilli. Borcanele sterilizate le clatim cu apa fierbinte si imediat le umplem cu zacusca calda. Capsam si intoarcem borcanele, exact ca si la gemuri, lasandu-le cu fundul in sus pentru circa 5 minute. Apoi le acoperim cu paturi si lasam cel putin doua zile la temperatura camerei. Nu necesita conservant!!!
Sfaturi: alegeti dovlecei cat mai marunti, gen zucchini, fara multe seminte si foarte carnosi. Daca doriti, puteti inlocui ardeiul gras rosu cu capia sau gogosari.
Recomandari: daca preferati un gust mai picant, puteti sa renuntati la boia iute/chilli si sa inlocuiti cu ardei iute (curatat de tije si seminte) tocat marunt. Pentru o savoare suplimentara, puteti sa innobilati cu 3-4 linguri de mustar clasic.
Sugestii: aceasta zacusca se poate servi atat in mod traditional, pe felii de paine prajita (gen bruschette sau crostini), dar si ca sos pentru gratare, fripturi, carnaciori de casa, pilaf de orez, paste...

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii