autor:

Ady

» » Conserve si muraturi

Zacusca satmareana de dovlecei cu ardei

Autor: Ady (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ady (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 iulie 2011

Ingrediente
(pentru 4-5 borcane de 800 ml), , 1 kg dovlecei, 1 kg ardei gras rosu, 1/2 kg ceapa, 1,5 l bulion de rosii, 250 ml ulei de floarea-sparelui, sare, piper, boia iute (sau praf chilli)

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

0 voturi

Mod de preparare

Dovleceii curatati de coaja si cavitatea semintelor se dau pe razatoarea mare. Ardeii si ceapa se taie fasii inguste. Toate ingredientele se pun intr-un vas emailat si lasam la foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa circa o ora se obtine consistenta dorita. Gustam si, daca dorim mai picant, suplimentam cantitatea de boia iute/chilli. Borcanele sterilizate le clatim cu apa fierbinte si imediat le umplem cu zacusca calda. Capsam si intoarcem borcanele, exact ca si la gemuri, lasandu-le cu fundul in sus pentru circa 5 minute. Apoi le acoperim cu paturi si lasam cel putin doua zile la temperatura camerei. Nu necesita conservant!!!

Sfaturi: alegeti dovlecei cat mai marunti, gen zucchini, fara multe seminte si foarte carnosi. Daca doriti, puteti inlocui ardeiul gras rosu cu capia sau gogosari.

Recomandari: daca preferati un gust mai picant, puteti sa renuntati la boia iute/chilli si sa inlocuiti cu ardei iute (curatat de tije si seminte) tocat marunt. Pentru o savoare suplimentara, puteti sa innobilati cu 3-4 linguri de mustar clasic.

Sugestii: aceasta zacusca se poate servi atat in mod traditional, pe felii de paine prajita (gen bruschette sau crostini), dar si ca sos pentru gratare, fripturi, carnaciori de casa, pilaf de orez, paste...
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca satmareana de dovlecei cu ardei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Deci: simplu ca buna ziua! Iei rosiile, le speli, le tai felii, dar ai grija sa pastrezi cam aceeasi

28 voturi    17 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gogosari traditionali

Gogosari traditionali

Cureti gogosarii si-i tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii,sare, miere, ulei. Cand

52 voturi    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi

  • 0 comentarii

Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

0 voturi

Ingrediente

  • (pentru 4-5 borcane de 800 ml)
  • 1 kg dovlecei
  • 1 kg ardei gras rosu
  • 1/2 kg ceapa
  • 1,5 l bulion de rosii
  • 250 ml ulei de floarea-sparelui
  • sare
  • piper
  • boia iute (sau praf chilli)

Raporteaza reteta

Retete
de Ady
Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Punem foile de varza sa dea un clocot in apa cu sare, le scurgem si le rulam, lasandu-le sa se raceasca.

0 voturi    0 comentarii
3h 20 min
Mancaruri cu carne
Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Pregatesti astfel: speli conopida, o desfaci buchetele si le fierbi cam 10 minute in apa cu sare.

1 vot    1 comentariu
30 min
Aperitive
Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Preparare: din faina, oua, lapte si un varf de cutit de sare omogenizam aluatul de clatite si lasam

1 vot    5 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza
Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
dulceata de capsuni