autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Zacusca traditionala

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 septembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 septembrie 2010

Ingrediente
Pentru 20 borcane de 350 g fiecare am folosit urmatoarele ingrediente:, * 4 kg vinete mari si frumoase, * 2 kg gogosari, * 1 kg ardei kapia rosu, * 5-6 bucati peperoni rosii, * 2 kg rosii mari si coapte, * 1 kg si jumatate ceapa alba, * 1 litru ulei de floarea soarelui, * 200 g zahar, * 4 linguri sare, * 1 plic pikant fix iute/dulce, * 7-8 foi de dafin, * 2 lingurite piper macinat, * 5 linguri otet balsamic, * cimbru, maghiran, dupa gust, * 1 lingurita usturoi granulat

Dificultate: Redusa Timp: 3h

64 voturi

Mod de preparare

M-am hotarat sa fac si eu zacusca. Am fost cu o vecina in piata si am cumparat aceleasi produse, de la acelasi producator, apoi ne-am luat la intrecere. Nu stiu cum a iesit zacusca ei, dar eu am avut o mare bucurie. Chiar dupa ce am terminat-o, au venit in vizita si la masa, bineinteles, Andrei si Andreea. Cand a gustat-o nora mea a spus ca este foarte buna, ca nu a mai mancat asa ceva pana acum. O fi stiind ea ce spune.

Zacusca trebuie sa fiarba. M-am uitat pe la altii sa vad cam cat, fiecare are alt timp de preparare. Am intrebat-o pe mama si mi-a spus ca trebuie sa fiarba pana e buna. Asta da, raspuns. Mie mi-a luat, cu tot cu pregatire si fierbere, cam 3 ore, intinse pe parcursul unei zile.

Am copt vinetele la foc iute, pe gratarul special cu capac, direct in tigaia gratarului, fara apa, cu capacul deasupra. Am copt apoi, in acelasi mod, ardeii kapia. Gogosarii, curatati de coaja si seminte, tocati, i-am prajit in 0,5 l ulei. Ceapa curatata si tocata mai mare am prajit-o la foc mic tot in 0,5 l ulei. Rosiile le-am curatat de cotor si pielite si le-am taiat mare.

Am curatat vinetele si le-am pus la scurs. Le-am taiat in doua si am scos continutul cu lingura.

Am pus apoi in aceeasi oala la fiert ceapa calita, gogosarii, ardeii kapia curatati, vinetele curatate si scurse, peperoni taiati si rosiile taiate bucati. Dupa 15 minute, timp in care am amestecat din cand in cand, ca sa nu se prinda, am lasat putin sa se racoreasca, minimum o ora.

Am adaugat foile de dafin, plicul de pikant fix, zaharul, sarea, maghiran, cimbru, piper, apoi am mixat totul cu blenderul de mana. Am pus din nou zacusca la fiert, la foc foarte mic, am gustat-o si mi s-a parut ca trebuie sa fie putin mai acrisoara, asa ca am adaugat otet balsamic.

Dupa ce a mai fiert 25-30 minute, am pus-o in borcanele spalate si uscate, asezate intr- cratita, in apa, pe ochiul mic al aragazului. Dupa ce s-au incins bine borcanele, le-am umplut bine cu zacusca. Am strans capacele si le-am pus la sterilizat.

A doua zi le-am scos de la perne si le-am pus in camara. Acum poate sa vina iarna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca traditionala" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Deci: simplu ca buna ziua! Iei rosiile, le speli, le tai felii, dar ai grija sa pastrezi cam aceeasi

28 voturi    17 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gogosari traditionali

Gogosari traditionali

Cureti gogosarii si-i tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii,sare, miere, ulei. Cand

52 voturi    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine):

    Draga Lili, Am facut zacusca dupa reteta ta si a iesit O MINUNE :-) Te puuup si multam

  • 13 comentarii

  • Iuliana Balasa , 15 septembrie 2014

    Sunt anumite produse care nu se folosesc la ZACUSCA TRADITIONALA SAU GHIVECI CALUGARESC (ei l-au inventat ,doar ) .de ce peperoni ? De ce pcant fix ...? Eu cand calesc ceapa , 5-6 ' (sa se inmoaie ) pun si 2-3 borcane (mici ) de ciuperci taiate si le calesc si pe ele , apoi ardeiul , apoi 1/2 ml pasta rosii (Sultan ) diluat cu apa ,piper,foi dafin ,cimbru ,fier toate sub o tabla cca 1 ora ,api dau la cuptor pana mai scade ,adaug sare dupa gust , Cand se ridica uleiul la suprafata ,este gata ,pun in borcane ,capsez si le las in cuptor pana se racesc . Apoi la Camara (de pe balcon ) ! :)

  • Victoria Stefanache , 15 septembrie 2014

    Daca ati adaugat Pikant fix, puteti spune orice, dar nu ca ar fi traditionala! Dar sunteti sincera, si eu personal apreciez foarte mult sinceritatea, spunand ca nu ati mai pregatit pana acum. Intentia de a impartasi cu noi reusita experientei dumneavoastra, e laudabila.

  • Doroftei Carmen Gabriela , 12 august 2014

    Daca pui si niste ciupercute oparite si tocate, iese bestiala! Ca sa nu mai vorbesc de ghebe, dar mai e pana la ele! Si fara pikant fix iese excelenta, eu chiar nu vad rostul conservantilor alimentari, natural este cel mai sanatos, in orice preparat!

    • Anca Pavel , 22 septembrie 2013

      maine fac si eu zacusca.... fara pikant si usturoi...dar pun 1 kg de morcov,este delicioasa...

    • Crystyana Lazar , 21 septembrie 2013

      EU FAC IN FIECARE AN...DAR FARA PIKANT.......NATURAL SI ATAT.

    • Aurelia Neagu , 21 septembrie 2013

      Zacusca este alimentul nostru ideal pt iarna !!

    • Iulian Angela , 17 septembrie 2013

      ami place la nebunie

    • Lacri Stupi , 01 septembrie 2013

      nu vad rostul pikantului fix.

    • Lucia Breaz , 27 august 2013

      Am facut acest sortiment de zacusca de 2 ani si a iesit f. gustoasa si drept urmare o voi face si in aceasta toamna.Felicitari pt. reteta!

    • cristina a

      cristina a (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2010

      Foarte buna reteta! Simpla, cu explicatii complete. Cautam de mult o reteta de zacusca care sa nu implice masina de tocat. Voi face si eu, sper sa iasa la fel de buna. Multumesc!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2010

      Buna zacusca ta si foarte condimentata . Ma inscriu si eu la un borcan, dupa Andrei si Andreea.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2010

      Absolut delicios!!!aratã bine:)

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2010

      Foarte aromata si are o culoare super!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

64 voturi

Ingrediente

  • Pentru 20 borcane de 350 g fiecare am folosit urmatoarele ingrediente:
  • * 4 kg vinete mari si frumoase
  • * 2 kg gogosari
  • * 1 kg ardei kapia rosu
  • * 5-6 bucati peperoni rosii
  • * 2 kg rosii mari si coapte
  • * 1 kg si jumatate ceapa alba
  • * 1 litru ulei de floarea soarelui
  • * 200 g zahar
  • * 4 linguri sare
  • * 1 plic pikant fix iute/dulce
  • * 7-8 foi de dafin
  • * 2 lingurite piper macinat
  • * 5 linguri otet balsamic
  • * cimbru
  • maghiran
  • dupa gust
  • * 1 lingurita usturoi granulat

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

135 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

cristina a (Chef de cuisine)

Foarte buna reteta! Simpla, cu explicatii complete. Cautam de mult o reteta de zacusca care sa nu implice masina de tocat. Voi face si eu, sper sa iasa la fel de buna. Multumesc!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
DIN CATEGORIA LEGUME CONGELATE DUPA FIERBERE - CONOPIDA SI BROCCOLI