In luna lui Gustar, e musai sa ne racorim cu bauturi delicioase, preparate chiar la noi acasa. Fie ca optam pentru smoothie-uri, limonade, sucuri naturale din fructe, ceaiuri sau cafele reci, e important sa avem grija si de igiena si sanatatea danturii noastre. Atat ceaiul, cat si cafeaua si fructele pot lasa urme pe dintii nostri si le pot degrada starea. 

 
Pentru a afla cateva retete de bauturi de sezon, dar si cateva trucuri de mentinere a sanatatii danturii, am discutat cu Cristina Toth, food blogger. Cele mai gustoase preparate ale Cristinei se gasesc pe divainbucatarie.ro, site-ul sau, pe care mii de cititorii se intorc cu drag in fiecare zi.
 
Cristina ne-a dezvaluit ca incearca sa-si pastreze dintii sanatosi cat mai mult si, in acest scop, consulta medicul dentist cel putin de doua-trei ori pe an. In plus, ea tine cont de cateva dintre recomandarile pentru prevenirea erodarii smaltului: reduce timpul de contact dintre substantele acida si dantura, consuma bauturile carbogazoase cat mai rapid, foloseste intotdeauna un pai atunci cand consuma bauturi care ii pot pata dintii si cauta in permanenta noi produse cu rol de reminalizare pentru ingrijirea dintilor. 
 
Iata 5 bauturi de sezon pe care divainbucatarie.ro ni le recomanda cu drag. Retetele pot fi citite accesand linkurile:

 
 
 
 
 
Consumul frecvent de alimente şi băuturi cu conţinut acid poate determina eroziunea acidă, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare. Eroziunea acidă este ireversibilă şi numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dinţilor: smalţ vulnerabil, subţiere, aspect translucid sau transparent, îngălbenire şi aspect lipsit de strălucire.
 
Eroziunea acidă era în general considerată o problemă a persoanelor vârstnice, problemă care se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, însă, un studiu ⃰ recent, efectuat la persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, a constatat în mod surprinzător faptul că aproximativ 30% dintre persoanele din această categorie de vârstă prezintă deja semnele specifice eroziunii acide.
 
O alimentaţie bogată în substanţe acide poate afecta dinţii mai mult decât s-ar crede. Chiar şi numai patru expuneri pe zi la substanţe acide pot constitui un risc pentru smalţul dentar. În mod surprinzător, nu numai băuturile carbogazoase şi vinul sunt implicate. Şi alimente considerate sănătoase ne expun la substanţe acide – fructe, sucuri de fructe şi chiar sosuri pentru salată. 
 
*Bourgeois, D. et al. Is Dental Erosion and dental hipersensibility:  a Public Health Problem: Rationale of the European Collaborative Study. Presented at 101st FDI Annual World Dental Congress, 28 – 31st August 2013, Istanbul, Turkey.


  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Bica Elena, 07 august 2014

    deliciose si racoritoare

  • Fara foto

    Petru Ioan, 06 august 2014

    Sanatos si GUSTOS :)))

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 06 august 2014

    da e un adevara bautul cu paiu

  • Fara foto

    Oana Manulescu, 05 august 2014

    Foarte apetisante, desi sanatoase!....

  • Fara foto

    Aghinitei Maria, 05 august 2014

    Sunt f. sanatoase, gustoase si nu contin "tone " de zahar! :)