Se pot folosi, in loc de aripioare, si ciocanele de pui, caz in care se mareste timpul cat stau in cuptor, caci bucatile sunt mai mari si mai groase.
Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 4 ore
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
1 kg de aripioare de pui
1 lingura de ulei brun de susan
1-2 linguri de sos (sau pasta) de ardei iuti, dupa gust
3 linguri de sos de soia
2 linguri de kecap manis (sos de soia indonezian, dulce)
1 lingura de suc de limeta
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat (optional)
patrunjel proaspat, pentru ornat
foi de salata verde, pentru servit

Instructiuni:

Se spala aripioarele cu grija si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie cu un satar varfurile si se arunca. Se taie apoi aripioarele in doua, la nivelul articulatiei.
Se amesteca intr-un castron mare uleiul de susan cu sosul iute, sucul de limeta, sosul de soia si kecap manis. Se adauga bucatile de aripioare si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 4 ore (cel mai bine peste noapte), in frigider. Pe cat posibil, se amesteca ocazional (cam la 30 de minute odata) astfel ca aripioarele sa se marineze uniform.
Se incalzeste cuptorul la 220 °C. Se pune continutul castronului (bucatile de aripioare si marinada) pe un platou mare si se gatesc la cuptor 45-60 de minute; in tot acest timp, se ung aripioarele de mai multe ori cu marinada din platou. Se scot aripioarele din cuptor atunci cand sunt facute si putin caramelizate.
Se asaza pe un pat de foi de salata verde, se orneaza cu rondele de ardei si frunze de patrunjel si se servesc cu orez fiert (se pot servi si reci, cu sau fara orez).

Sfaturi:

Uleiul brun de susan este preparat din seminte prajite de susan; are o aroma puternica, asemanatoase cu cea a alunelor, sau nucilor, prajite si un gust specific, foarte placut, cu un  accent de afumat. Se gaseste permanent in Cora, Carrefour (de pilda, cel de la Piata Unirii, la etaj), Mega Image.
Kecap manis se gaseste in Carrefour (de pilda, cel de la Piata Unirii, la etaj). Daca nu il aveti la indemana, folositi 3 linguri de sos de soia obisnuit, la care adaugati 1 lingura de zahar brun (sau miere) si amestecati pana ce acesta se dizolva complet.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    Felicitari pentru aceste articol domnule Radu.Am facut si eu aripioare de pui si au fost un deliciu.

  • Fara foto

    crystyn@, 10 august 2009

    Foarte bună e reţeta! Chiar trebuie încercată cu ce ingrediente aflăm şi avem ca să iasă o delicatesă!

  • Fara foto

    vera, 05 august 2009

    Este minunat puiul tau,multumesc pt reteta!

  • Fara foto

    Radu Popovici, 04 august 2009

    @murigneau: Pot sa va dau niste returi aproximative, caci difera de la magazin la magazin si de la o marca comerciala la alta. O sticluta de sos de soia indonezian (kecap manis) si una de ulei brun de susan costa impreuna circa 20 lei, dar putem gati cu ele mai multe retete... De pilda, aceste aripioare se pot prepara de cel putin 6 ori. Pana la urma, nu mancam zilnic mancare indoneziana, iar 3-4 lei alocati special unei noi experiente culinare nu sunt un capat de tara.

  • Michael

    titza (Chef de cuisine) , 04 august 2009

    Am mancat saptamana trecuta pui indonezian, iute-dulce-acrisor, in München, la micutul si foarte intimul restaurant cu specific asiatic "Garuda". Puiul a fost delicios. Vom pregati acasa reteta de aripioare si nu ne facem griji ca nu vom gasi ingredientele necesare.

  • Fara foto

    murigneau, 02 august 2009

    Sper ca preturile ingredientelor specifice Indoneziei sa nu creasca exagerat costul retetei. Multumim ca ne-ati indicat unde le gasim! Vom incerca reteta vara aceasta.

  • samoila tudorel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 29 iulie 2009

    Eu folosesc ultima varianta(imi place mai mult).reteta este foarte buna!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Merita incercata. Felicitari!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

    Multumim pentru sfaturi si pentru aceasta reteta,trebuie sa fie delicioasa...