Bine ati venit in ASIA CAFE! Aici, Radu Popovici, expertul nostru in ale bucatariei asiatice, ne va povesti incepand cu aceasta saptamana din experientele sale gastronomice din indeparatata Asie.
Este o reteta condimentata si racoritoare, un fel de alternativa la celebra salata raita (preparata din iaurt si castraveti), asezonata cu un ulei aromat, numit baghaar.

Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 cana cu iaurt
1 lingurita de sare
1 vanata medie, taiata rondele subtiri
2/3 cana cu ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de seminte de chimen
6 ardei iuti rosii, uscati

Instructiuni:
Se pune iaurtul intr-un castron si se bate cu o furculita. Se adauga sarea si se amesteca bine. Se transfera apoi intr-o salatiera.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga rondelele de vanata si se prajesc, in transe, la foc mediu, intorcandu-le ocazional, pana ce incep sa se rumeneasca. Se scot din tigaie cu o spumiera si se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie. Se pastreaza la cald.

Dupa ce toate rondelele de vanata au fost prajite, se micsoreaza flacara si se adauga semintele de chimen si ardeii iuti in uleiul ramas in tigaie. Se prajesc 1 minut, amestecand constant. Se obtine astfel un baghaar (ulei aromat si condimentat). Se pun rondelele de vanata pe un platou si se toarna iaurtul peste ele. Se toarna apoi deasupra uleiul cu seminte de chimen si ardei iuti. Se serveste imediat.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Tudorica Petre, 14 octombrie 2013

    am gatit aceasta reteta f f bun

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Am pregatit si eu aceasta reteta ,e foarte buna....

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    O reteta interesanta! Felicitari

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Interesanta reteta !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009

    Toate retele sunt bune,dar mie imi plac vinetele prajite cu usturoi si iaurt,asa cum am mancat in Grecia.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Excelenta pentru o seara de vara.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Cred ca reteta este delicioasa, imi place sa gatesc vinete in fel si chip, chiar daca se adauga chimen. Merita incercata!

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

    Astept cu nerabdare reteta de beryani; eu stiu o varianta (am postat-o, dar cum ati spus sint foarte multe). In Romania cu reteta mea am probleme cu, cuminul pe care nu stiu unde sa il gasesc si trebuie sa imi amintesc tot timpul sa il aduc. Astept cu nerabdare retete noi de la dv.

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

    @CHIRA CRISTIAN NICULAE: Data viitoare, daca echipa de la gustos.ro va fi de acord, pot posta o reteta de byriani, adica ceva asemanator pilafului, reteta care se prepara, in diverse variante, in tarile influentate de bucataria persana si insiana (India, Pakistan, afghanistan, Bangladesh, Iran, Irak etc.).

  • Fara foto

    July (Bucatar) , 03 mai 2009

    Perfect de acord cu comentariul vis-a-vis de adaptarea retetelor la gustul romanesc. Ma bucur ca ati facut aceasta precizare. Pana nu incerci reteta ca la "mama ei" e greu de spus daca e buna sau nu. Si sotul meu are acesta tendinta de a "personaliza" retetele si de cele mai multe ori sfarseste prin a concluziona "ee, nu e cine stie". Ahhhhh...

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

    @cristina: Pai, draga Cristina, reteta aceasta nu are niciun ingredient nou. Are, cel mult, un gust nou...

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

    Multumim d-nul Radu Popovici pentru sfaturi,este cam greu sa folosesti ingrediente noi,dar cred ca merita sa incercam.

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

    Eu intotdeauna prepar o reteta "a la carte", apoi schimb dupa gusturi...daca este cazul.

  • Fara foto

    andra (Bucatar) , 02 mai 2009

    Am incercat reteta si este excelenta. Gustul si aroma sunt cu totul deosebite, ciudate si exotice, dar foarte placute. "Gateala" a placut pana si sotului meu care este destul de mofturos. Chiar ma mir ca a mancat ceva fara carne... Vinetele nu sunt iuti, bineinteles daca nu mananci ardeii. Reteta are totusi o aroma iute, chiar si un pic de gust iute, dar discret, exact cat trebuie. Radu, multumesc, am adoptat reteta si o voi mai gati; de acum este intrata in retetarul familiei. Daca mai ai astfel de retete, sunt mai mult decat binevenite.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 mai 2009

    Interesanta si usor de pregatit aceasta reteta .

  • Fara foto

    Rizea Bogdan, 01 mai 2009

    Da..evident ca suntem tentati sa punem usturoi...de la celebra reteta in care vinetele prajite rondele...se pun in sosul format din ketchup si mujdei de usturoi..asta e o reteta indiana..nu trebe neaparat respectata..oricum e misto

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Pai chiar este un tip de raita; cea cu vinete se numeste BAIGAN RAITA. De fapt eu cunosc 4 feluri de raita pina acum, cea cu castraveti (kakri raita), cea cu vinete, cea cu mai multe tipuri de zarzavat (cartofi, castraveti, rosii, tulpina de telina) si cea traditionala (Boondi) - (cu mici bobite de aluat prajite). Sincer reteta aceasta cu vinete e una din cele mai bune. Unii indieni paseaza o parte din vinete si le amesteca cu iaurtul iar citeva felii intregi le folosesc pentru decor.

  • Fara foto

    CHIRA CRISTIAN NICULAE (Bucatar) , 01 mai 2009

    BUNA ZIUA Am avut ocazia sa traiesc si sa muncesc mai ales printre oamenii din DUBAI,KISH ISLAND TEHERAN,SHIRAZ,TABRIZ(IRAN),KARACHI si gata... ajunge,dar niciodata n-am vazut sau sa aflu cum fac ei acel pilaf cu stafide,alune si tot felul de alte ingrediente numai de ei stiute. Dumneavoastra stiti reteta ? V-AS FII RECUNOSCATOR si MII de MULTUMIRI.

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    @Sidy: Rostul postarii de retete din alte bucatarii este de a va ajuta sa experimentati noi gusturi si arome. Nu este neaparata nevoie sa faceti asta, dar ar fi de dorit sa incercati, in cazul in care sunteti interesat de domeniul culinar. Nu trebuie ca primul gand sa fie cum sa "trageti" reteta la un tipar romanesc; mancarea va iesi cu totul altfel, posibil sa aiba gust mai banal si aroma mai putin fina. Daca nu va deranjeaza un sfat bine intentionat, incercati-o mai intai asa cum o fac indienii, iar apoi puteti experimenta si varianta dvs. Veti faceti comparatii in cunostinta de cauza.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Trebuie sa fie minunat !!! Dar oare cu putin ...mukdei...n-ar fi si mai bun ???

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    WAW DA CE APETISANT!!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Cred ca e un deliciu, eu agreez chimenul, adaug si la supa de gaina cateva seminte de chimen. Sunt tentata sa incerc!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Eu as incerca varianta fara chimen..si as adauga usturoi.