Sushi-ul este un preparat japonez foarte iubit nu doar in tara sa de provenienta, Japonia, ci si in alte parti ale lumii. Iata niste lucruri foarte importante pe care e bine sa le stii despre acest preparat.
Sushi e preparat din peste crud si orez, ca ingrediente principale. O caracteristica importanta a orezului japonez este ca nu se lipeste atunci cand e gatit, ceea ce il face perfect pentru sushi. De obicei, se mai adauga la pestele crud si orez si alte ingrediente, precum alte tipuri de peste sau carnuri sau legume si se imbiba in sos de soia sau wasabi.

Beneficii pentru sanatate


Sushi este un preparat sanatos, fiind compus din peste si orez, care sunt o sursa buna de proteine, carbohidrati, vitamine si minerale si, cel mai important, e sarac in grasimi. Nivelul ridicat de proteine se gaseste in peste, iar legumele care i se mai adauga contin vitamine si minerale, in vreme ce orezul e o sursa excelenta de carbohidrati.

Pericole pentru sanatate

Pentru ca un ingredient-cheie al sushi este pestele, exista si anumite riscuri, pe langa beneficiile sus-mentionate. Tonul, spre exemplu, contine niveluri ridicate de mercur si, daca e consumat in cantitati mari, poate impune probleme pentru sanatate. De asemenea, daca sushi nu e preparat ca la carte, pot interveni anumite probleme digestive, pentru ca se transmit foarte usor anumiti paraziti. In plus, fiind un preparat destul de sarat, poate fi periculos pentru oamenii hipertensivi sau cu probleme renale.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 21 comentarii
  • Fara foto
  • assiris

    assiris (Maestru bucatar) , 19 februarie 2013

    E drept ca sushi presupune in mod traditional peste dar eu am facut si cu piept de pui si a iesit super. Orezul din sushi are rostul de a inlocui painea deci se poate pune in el si altceva decat peste, dat fiind ca la noi nu ai de unde lua perfect-proaspat. Mai mult, in traditia romaneasca sushi este similar cu sarmaluta iar nori este inlocuita cu frunza de varza/tei/vie/podbal/stevie/hrean etc. Am facut si sarmalute invelite in alge (nori) si au iesit extraordinare cu acea aroma data de alga.

  • Fara foto

    Adriana (Bucatar) , 31 martie 2012

    Interesant articolul. Dar pot spune ca sunt interesante si comentariile. Nu am mincat niciodata, la un moment dat voi incerca, dar dar toate la vremea lor. Buna ideea cu afumatoarea de apartament. Eu sunt mare amatoare de carnuri afumate, asa ca voi face un efort sa achizitines una, asa imi pregatesc dupa bunul plac carnea pentru gatit. Si poate dupa ce incerc sushi la un restaurant cu specific japonez, voi incerca sa prepar si eu acasa. Apropo, Niko Stan, daca ai incercat un preparat japonez la un restaurant chinezesc, pot spune cu certitudine ca nu era acelasi lucru. Este si normal sa nu fost incintat/a de ceea ce ai mincat. Am citit mai devreme un articol, tot aici pe gustos.ro, despre faptul ca este important ca in prepararea retetelor chinezesti sa se respecte ingredientele si gramajele, mai ales daca vrem ca mincarea chinezeqsca preparata de noi, acasa, sa aiba acelasi gust cu cea servita la un restaurant chinezesc. Sunt mai mult decit convinsa ca este aceeasi regula si in cazul retetelor japoneze. Am ajuns la concluzia ca pina si orezul lor este altfel. Cel chinezesc nu are nici o legatura cu cel japonez, ori cu cel vietnamez. Pina si sarea folosita in preparatele lor este altfel. Bune informatiile legate de pestele proaspat, de asemenea. Eu nu prea cumpar si de obicei ma limitez la salau, somon, cod alb, cod negru, oricum peste fara prea multe oase (desi, este foarte bun si acela). Mai nou, ma dau in vint dupa somon. Ideeal pentru sushi, de altfel caci daca vrem sa pregatim acasa, somonul il gasim gata taiat felii subtiri (si este si putin afumat, by the way!!!) In rest, tot ce ne trebuie pentru a pregati sushi, orez special pentru suchi, foile, wasabi si ce alte sosuri mai trebuie, gasim in supermarket-uri (sigur in Megaimage). Aaaa, atentie la servire, la wasabi. Stiu pe cineva care nu a apucat sa asculte pina la capat cind i s-a spus sa inmoaie cu grija bucata de sushi in wasabi. Bineinteles, ca i-a luat gura foc, instantaneu. :) Norocul dragei mele prietene este ca e rezistenta la chestii culinare iuti, picante. Deci, atentie, sosul wasabi nu este ca si ketchup-ul, din care eu pun pe pizza cam juma' de sticla. In concluzie, voi merge sa servesc acest preparat la un restaurant japonez, apoi voi incerca sa il prepar si acasa.

  • Liana

    Liana (Chef de cuisine) , 20 martie 2012

    Pestele spada si tonul,in general pestii de dimensiuni foarte mari,acumuleaza metale grele(plumb sau mercur).Nu este recomandat la femeile gravide sau copii.Acumularea metalelor grele se face datorita timpului de crestere al pestelui,cu cat tipului de peste ii trebuie mai mult timp pentru a creste cu atat creste nivelul de metale grele . Parazitul cel mai comun este Anisakis,foarte subtire si translucid.Moare doar daca este congelat cel putin 24 ore la -18 grade celsius sau daca temperatura de gatire este superioara a 60 grade.Voma si diareea sunt principalele simptome.Iese din stomacul pastelui si patrunde in muschi.Acelasi lucru se intampla si la umani.La scrumbia sarata si afumata si la macroul proaspat se pot vedea cu ochiul liber, in icre sau stomac,sunt subtiri in forma de spirala.Sfatul meu,nu cumparati peste proaspat decat daca sunteti sigure ca sursa este sigura. .http://www.investigalog.com/user-files/48/www_arolaconsultora_es.jpg

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 17 martie 2012

    Din cite am vazut eu la sushi -pe peste se poate picura putin suc de lamaie si atunci el este deja putin macerat. Se pot folosi felii de avocado,castraveti taiati subtiri si morcovi taiati subtiri.

  • Fara foto

    Argus (Maestru bucatar) , 17 martie 2012

    Dragele si Dragii mei, Va inteleg reticenta fata de pestele crud. Si eu am gandit la fel, pana cand, cu ani in urma, am gatit un "carpathian sushi", care a fost apreciat de atunci de toti cunoscutii mei (francezi, americani si... japonezi! TOTI au fost incantati de productia mea culinara. Secretul meu este urmatorul: in loc de filet de peste crud am folosit filet de peste afumat sau marinat, preparate de mine, din pastrav sau peste oceanic congelat. Metoda este relativ laborioasa (presupune marinarea si/sau afumarea carnii, dar rezultatele si satisfactia co-mesenilor merita acest efort. Nu ma intrebati de retete, ele sunt retetele de baza pentru sushi, adaptate conditiilor noastre, iar afumarea o fac cu o mica afumatoare "de apartament", care se poate cumpara de pe site-urile specializate. Merita investitia, deoarece puteti afuma pui, peste, branzeturi, mezeluri de casa. Pentru marinare, gasiti sute de retete pe acest site, dar si pe altele. Va doresc succes!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Un articol foarte interesant.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Voi incerca si eu aceasta reteta .

  • Fara foto

    ninimihto, 21 august 2009

    De obicei se face cu somon nu cu ton...

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Am incercat odata la un restaurant chinezesc si m-am lecuit,nu e deloc pe gustul meu.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    E un articol interesant.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 16 august 2009

    Interesant. Multumm pentru articol, mai alespentru avertizae

  • Fara foto

    elena, 16 august 2009

    Eu cred ca e foarte sanatos, avind in vedere ca nu se face doar cu peste, ci mai multe fructe de mare, dupa cum stiu cei care maninca. Si la cit ton poti sa pui in sushi nu cred ca poate sa contina foarte multe ingrediente periculoase.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Nu am mancat niciodata,dar sunt tentata sa incerc.Articolul este interesant.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Nu ma atrage deloc,nu cred ca il voi incerca vreodata.Oricum felicitari pantru articol,este interesant.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Nu cred ca as incerca... Nu imi place pentru ca este din peste crud!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Foarte bun acest articol,eu nu am mancat niciodata sushi,si am si ceva probleme cu tensiunea si probleme renale.Foarte bine ati facut ca ne-ati atentionat.Felicitari pentru articol.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Noua ne place foarte mult si de ani buni il prepar numai in casa ,iese foarte bun,scot unele ingrediente,adaug altele si iese la fel de bun si in plus este si mai dietetic...

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Nu am mâncat, dar cred că nici nu voi mânca. Articolul e foarte interesant.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Eu ador sushi, in plus se poate pregati cu alt tip de peste care nu prezinta pericole, in afara de fatul ca tonul nu se gaseste prea des si este ft scump!!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Important si acest articol,chiar nu stiam ca tonul contine mercur.Bine de retinut si aceste aspecte ale articolului.

  • Fara foto

    Silvia, 14 august 2009

    Interesant articolul,mai ales ca ne atentioneaza si asupra pericolului.