Dobrogea are multe feluri de mâncare gustoase, motive de mândrie pentru locuitorii acestei regiuni, şi parcă nicăieri în lume nu e plăcinta cu brânză mai bună ca aici.

Dulce, sărată, simplă sau în diverse combinaţii, este celebră în toată ţara şi bună în orice moment al anului. Tradiţia spune că cel mai bine e să o mănânci de Anul Nou, cu o monedă ascunsă undeva în compoziţie. (cel care va găsi moneda, va avea noroc tot anul)  Miresele dobrogene ştiu şi ele foarte bine reţeta, pentru că după nuntă trebuie să demonstreze invitaţilor că ştiu să întindă cea mai subţire foaie de plăcintă.

Aşa că e timpul să ne punem pe treabă şi să ne apucăm de cea mai bună plăcintă dobrogeană din lume:

Ingrediente:

1 kg brânză de vaci
10 ouă
500 gr iaurt
500 gr făină
1 cană de apă
2 linguri ulei
Sare

Mod de preparare:


Prima oară se fac foile de plăcintă din următorul amestec: făină, apă, ulei, oţet şi sare. Se frământă bine aluatul, se elimină surplusul de făină şi se mai amestecă un pic. Trebuie să fie moale, dar nu foarte moale. Se lasă aluatul deoparte aproximativ o oră, se împarte în 5 bucăţi şi se întind foi subţiri cu sucitorul.

Umplutura se pregăteşte astfel: se bat 5 ouă şi se amestecă cu brânza (cu o furculiţă). Se mai adaugă sare, după gust.
Fiecare foaie se unge cu ulei şi pe jumătate din fiecare se pune umplutură din loc în loc. Se acoperă cu cealaltă jumătate şi se strânge cu mâna, încreţind foaia.

Într-o tavă unsă cu ulei se pun foile umplute una lângă alta şi se dau la cuptor la foc mediu timp de 5 - 10 minute. Între timp iaurtul se amestecă cu 5 ouă bătute, iar când foile sunt rumenite, se toarnă amestecul peste plăcintă. Se mai dă la cuptor 20 - 25 de minute şi e gata.

Poftă bună!

Pentru reţetă ne-am aruncat privirea şi aici.
Sursă imagine.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Margareta Maxim, 30 mai 2014

    super

  • Fara foto

    Ica Apostol, 09 februarie 2014

    10 oua?

  • Fara foto

    Elena Serbuta, 11 iulie 2013

    Preparati placinta respectand reteta si va fi....foarte gustoasa!

  • Fara foto

    Antoneta Tutuianu, 11 iulie 2013

    Daca nu stii , nu face commenturi deplasate ! Reteta e superadevarata !

  • Fara foto

    Ligia Silivestru, 10 iulie 2013

    Nu e deloc gresita reteta! Umplutura nu se pune in mod egal pe toata foaia ci discontinuu, pe unele zone ale foii (in asa fel ca dupa incretire sa fie pe toata suprafata care rezulta) apoi foaia se increteste, se aduna (ca si cum ai face niste cute la foaie).

  • Fara foto

    Rodica Comaniciu, 10 iulie 2013

    Eu nu am inteles explicatiile, cum adica? se pune umplutura din loc in loc, adica asa cocoloase? si pe urma se increteste cealalta jumatate, Cum se increteste? Mi se pare tare aiurea, ar trebui cineva sa corecteze inainte de a posta pe site sau sa mai sorteze din retete, nu tot ce viseaza cineva noaptea scrie ziua, noi luam in serios acest site, vad ca altii nu.

  • Fara foto

    Babasanda Doina, 10 iulie 2013

    Aceasta este adevarata placinta dobrogeana,placinta creata.

  • Fara foto

    Flavia Deac, 10 iulie 2013

    Arata apetisant, dar cam multe calorii pentru luna lui cuptor!

  • Fara foto

    Alexandru Szentgyorgyi, 10 iulie 2013

    Superba placinta! Cand am locuit la Tulcea am avut ocazia sa mananc! Toata stima dobrogenilor pentru aceasta placinta!

  • Fara foto

    muryshor, 10 iulie 2013

    Dna Grunberg,care sunt ma rog matale, acele greseli grosolane gramaticale ,de care pomeniti ?Daca era asa,nu era acceptata postarea retetei... Probabil , nu sunteti interesata de bucatarie , ci doar de a face comentarii nefondate.Deh!Probabil ,stiti proverbul cu vulpea si strugurii asa zisi acri...

  • Fara foto

    Grunberg Marie-Helene, 10 iulie 2013

    Nu pot recomanda, pina cind nu o incerc! Se pare interesanta, dar eu am mincat placinta dobrogeana direct la sursa si era see you totul altceva! In alta ordine de idei, nu stiu cine scrie si editeaza aceasta pagina, cert este ca sunt foarte multe greseli grosolane de exprimare si gramatica, ca si cind ar fi traduse automat din alta limba! In alta ordine de idei, ce inseamna foc mediu pentru voi care scrieti, 170-200grade C? Pofta buna si intr-adevar Dobrogea are foarte multe feluri de mincaruri gustoase!

  • Fara foto

    Hategan Mimi, 10 iulie 2013

    Merita incercat_a.

  • Teodora_Istudor

    Teodora_Istudor (Bucatar) , 20 septembrie 2012

    Deja mi-e pofta de placinta ! Da, intr-adevar asa se face placinta dobrogeana, numai ca banza este amestecata, adica si branza dulce si branza sarata, de oaie de preferat ! Din lipsa de timp, uneori din comoditate o fac cu foi de cumparat, dar foi din acelea de casa patrate, care sunt mai groase, placinta iese oricum gustoasa indiferent cum o facem...LIKE !

  • Fara foto

    rodica (Bucatar) , 16 septembrie 2012

    Sunt perfect de-acord cu Gabriela.In afara de faptul ca la ingrediente nu face deloc referire la otet nici explicatia cu asamblarea placintei nu mi-a fost clara din prima citire.Nu ar fi fost rau ca explicatia pregatirii placintei sa fi fost insotita si de niscavai poze.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2012

    Gabriela in reteta scrie clar ca se foloseste 500 gr faina ,o cana apa ,2 linguri ulei,mu scrie cat otet dar se stie ca in functie de cat de frageda vrei sa fie se pune 1-2 linguri de otet .Sa nu facem o drama din asta,de regula trimitem un mesaj persoanei ce a postat reteta si cerem lamuririle necesare daca a omis ceva.

  • Lisabela Tudose

    pastries à la Lisa (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2012

    http://www.gustos.ro/retete-culinare/aluat-de-placinta-romaneasca.html daca vrei sa gasesti ceva, gasesti :) Sau cumperi foi de placinta si pierzi mai putin timp.

  • Gabriela_Baumgartner

    Gabriela_Baumgartner (Maestru bucatar) , 13 septembrie 2012

    Reteta aceasta pare sa fie numai pentru cei priceputi in ale coptului, deoarece nu vad absolut nici o indicatie despre cum se prepara foaia de placinta. Cata faina, cat ulei, cat otet? O reteta corect scrisa ar trebui sa cuprinda toate ingredientele si toti pasii de la inceput pana la sfarsit, in asa fel incat si cel mai nepriceput in ale bucatariei sa reuseasca sa obtina un produs comestibil. Sunt convinsa ca multi nu se vor apuca de placinte cu indicatii numai despre umplutura...