Gastroart.ro a lansat Harta Pâinii, un nou proiect gastronomic
Cei care vor sa guste cel mai bun bors de peste, trebuie sa stie ca in acest week-end, pe 4 septembrie, la Jurilovca, are loc Serbarea Borsului Pescaresc. Jurilovca este unul dintre cele mai frumoase sate din Tulcea, aflat la marginea
Transilvania Gastronomica - programul festivalului de cultura gastronomica din sudul Transilvaniei
In perioada 1 – 4 septembrie, la Sibiu va avea loc a doua editie a festivalului Transilvania Gastronomica – Food Culture Festival, primul festival de cultura gastronomica pentru sudul Transilvaniei, organizat de Asociatia
Ce bunatati poti face din florile si fructele de soc - 10 retete simple si gustoase
Toti cei care in aceasta perioada au fost la o plimbare prin natura au observat ca este perioada in care a inflorit socul, iar mirosul lui imbatator este un parfum pe care am vrea sa-l simtim cat mai des, nu doar in aceasta perioada. De
Meniu pentru Saptamana Mare - ce mancam in ultima saptamana din Postul Mare
Dupa 40 de zile de post, este normal ca organismul sa se simta slabit. Iar Saptamana Mare din Postul Pastilor este printre cele mai grele. Din punct de vedere nutitional, marea provocarea a acestei perioade este de
Cele mai gustoase 20 de preparate cu peste pe care sa le incerci de Florii
De Florii are loc ultima Dezlegare la Peste din Postul Mare. Astfel, pe masa de Florii preparatele din peste sunt la loc de cinste. Si, pentru ca v-am spus ce puteti gati pentru prima Dezlegare la Peste din acest
Cele 5 greseli de evitat atunci cand pregatesti friptura de miel pentru Pasti
Nu mai este mult pana la Pasti, asa ca trebuie deja sa avem in vedere ca pregatirile pentru sarbatorile Pascale trebuie incepute din timp, pentru a nu ne aglomera prea tare in ultima saptamana. Un preparat care nu
Cum sa faci cel mai bun drob pentru Pasti - 10 retete simple si gustoase
Dintre preparatele care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti, drobul se afla la loc de cinste. Este un preparat traditional romanesc foarte apreciat si una dintre mancarurile din miel specifice sarbatorilor pascale. De
Cele mai bune 20 de retete pentru prima Dezlegare la Peste din Postul Pastelui
Pe 25 martie este prima Dezlegare la Peste din Postul Pastelui. Cu aceasta ocazie, toti credinciosii care tin post au voie sa manance peste si fructe de mare. De asemenea, pe 25 martie este si Buna Vestire, ziua
Cum alegi cea mai buna carne de miel pentru Pasti
Nutritionistii ne sfatuiesc sa includem cat mai des carnea de miel in dieta noastra. Insa, cei mai multi romani mananca carne de miel numai cu ocazia sarbatorilor Pascale, iar altii nu o consuma deloc, din cauza gustului
Cum sa faci cea mai buna pasca de Pasti - 20 de retete simple si gustoase
Crestinii au mai multe preparate traditionale pe care le pregatesc pentru sarbatorile Pascale. Fiecare are o simbolistica aparte. De exemplu, pasca reprezinta mormantul sau scutecul Mantuitorului si este unul dintre perparatele
Care este cea mai sanatoasa carne de porc din Romania, numita si "uleiul de masline pe 4 picioare"
Despre carnea de porc stim cu totii ca n-ar fi prea sanatoasa, din cauza cantitatilor mari de grasime. Insa, exista o rasa de porc despre ca se spune ca ar avea cea mai sanatoasa carne, fiind numit si "uleiul de masline
Cum sa faci cea mai buna coliva - 10 retete simple
In prima sambata a Postului Mare (19 martie), crestinii il sarbatoresc pe Sf.Teodor, cel care a introdusa coliva in practica Bisericii, dupa minunea din vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363). Legenda spune ca Iulian,
Cum prepari cei mai buni mucenici - 10 retete simple si gustoase
Sarbatoarea crestina a Mucenicilor coincide cu sarbatorirea inceputului noului an agricol, iar cei 40 de mucenici au fost considerati figuri mitice, in jurul carora s-au creat numeroase traditii si obiceiuri. De aceasta sarbatoare,
Salamul de Sibiu a primit recunoastere la nivel european - doar 5 producatori il vor mai putea vinde
Salamul de Sibiu a devenit al doilea produs autohton romanesc recunoscut la nivel european, dupa Magiunul de Topoloveni. Incepand cu luna martie, doar cinci producatori vor mai putea vinde salamul crud-uscat, realizat dupa o reteta
Cum sa faci cele mai frumoase si gustoase martisoare culinare - 10 retete
Au aparut tarabele cu martisoare prin toate pietele, iar snurul alb-rosu insoteste diverse si pretioase obiecte de artizanat, dar nimeni nu s-a gandit si la martisoare la farfurie. Despre martisorul purtat in piept se spune
Ce preparate delicioase poti sa faci din mamaliga - 10 retete
Mamaliga este una dintre cele mai indragite garnituri romanesti. Insa, se pot gati cu mamaliga si preparate consistente, feluri principale, aperitive sau gustari. Sa faci mamaliga, nu e mare filozofie, dar preparatele din aceasta
Cum sa faci cel mai bun gris cu lapte - 7 retete delicioase
Grisul cu lapte este unul dintre deserturile copilariei, dar si unul pe care orice parinte ar trebui sa stie sa-l faca pentru copii lor, fiind foarte sanatos si plin de tot ce-i trebuie unui copil ca sa se dezvolte armonios. De asemenea,
Secrete si trucuri pentru cei mai pufosi si gustosi cozonaci
Nicio masa traditionala de Craciun nu e completa fara un cozonac. E adevarat, cozonacii se prepara destul de greu si necesita destul de mult timp si atentie. Insa, gandeste-te numai la mirosul de cozonac proaspat scos din
Cum sa prepari cea mai buna piftie - 10 retete simple si delicioase
Piftia, numita in unele zone ale Romaniei si racituri, aituri, sloi sau cociune, este un preparat culinar din grupa gustarilor reci. Se obtine prin fierberea indelungata a bucatilor de carne (porc, vitel, curcan, cocos, gasca) cu
Cum sa pregatesti cele mai deosebite sarmalute - 15 retete pe care trebuie sa le incerci
Chiar daca trec drept o mancare romaneasca traditionala, sarmalele au fost inventate de turci si au ajuns un preparat popular in mai multe tari care au fost cucerite in timpul expansiunii Imperiului Otoman, mai ales in Balcani, Europa
Secretele celui mai bun cozonac pentru sarbatorile de iarna - 20 de retete simple si gustoase
Cozonacul nu ar trebui sa lipseasca de pe masa cu bunatati specifice sarbatorilor de iarna. Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, dar si italienii au al lor panettone, o prajitura asemanantoare, care
Cum se prepara Turtuca - placinta de Sf. Andrei care ajuta fetele sa-si afle ursitul
Pe 30 noiembrie il sarbatorim pe Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei. Este o sarbatoare importanta, asa ca si noaptea Sfantului Andrei este marcata de traditii si obiceiuri precrestine, privind protectia oamenilor
Cum se prepara Covasa - bautura traditionala de Sf. Andrei care alunga strigoii
De Sfantul Andrei, in unele parti ale Romaniei se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa. Dupa preparare, covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea
Cum se pregatesc cele mai renumite 10 ciorbe si borsuri din bucataria romaneasca
Nimic nu e mai bun ca o ciorba romaneasca atunci cand afara e frig si vremea e posomorata. Acestea te pun rapid pe picioare si te incalzesc mai ceva ca orice alt preparat. Ciorbele si borsurile sunt extrem de vechi si erau pregatite
10 semne ca ai invatat sa mananci in Romania
Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei pe 1 decembrie este o ocazie buna de a ne aminti cat de romani suntem. Si, cum stim cu totii vorba din popor care spune ca "esti ceea ce mananci", iti propunem sa faci un test
Cum sa faci cei mai buni papanasi - 10 retete delicioase
Nu exista desert mai romanesc ca papanasii. Asta chiar daca se spune ca papanasii fierti isi au originile in bucataria austro-ungara sau ca papanasii prajiti sunt de origine moldava. Oricum ar fi, papanasii sunt foarte
Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf - 10 retete simple si delicioase
Indiferent de sarbatoare, salata de boeuf este unul dintre preparatele care nu lipseste niciodata de pe mesele festive ale romanilor. Insa, putin stiu ca salata de boeuf nu a fost inventata nici de francezi, nici de
Cum sa pregatesti cea mai buna varza murata - o reteta pentru ziua de Sfantul Dumitru
Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit, dar pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna. Insa, pentru
Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare
In fiecare an, pe 14 octombrie se sarbatoreste Sf. Parascheva, una dintre cele mai populare si sfinte sarbatori din traditia crestin-ortodoxa. De asemenea, se spune ca Sf. Parascheva este mare facatoare de minuni. De aceea, in credinta