Meniu pentru Saptamana Mare - ce mancam in ultima saptamana din Postul Mare

Dupa 40 de zile de post, este normal ca organismul sa se simta slabit. Iar Saptamana Mare din Postul Pastilor este printre cele mai grele. Din punct de vedere nutitional, marea provocarea a acestei perioade este de a aduce in dieta proteine si grasimi vegetale. Doamna Dr. Mihaela Gologan, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, ne-a ajutat cu cateva recomandari, dupa cum urmeaza:

Meniu pentru Saptamana Mare - ce mancam in ultima saptamana din Postul Mare
Carnea se inlocuieste cu leguminoase: mazare, fasole boabe, linte, naut, soia, care asociate cu legume si cu fainoase (paste, paine) aduc proteine complete, de buna calitate.

Dintre cereale, quinoa se considera ca aduce proteine de calitate. Dintre legume, urzicile, ciupercile sau broccoli aduc si ele procente mici de proteine.

Lactatele vor fi inlocuite cu lapte de soia, tofu sau diverse lactate vegetale.

Grasimile animale pot fi inlocuite cu cele din fructele oleaginoase: nucifere (nuci, migdale, caju, fistic), seminte (crude, nerpajite), masline, avocado. Grasimi de tip saturat putem gasi in untul de cacao sau de cocos, pe care le putem folosi in diverse preparate.
Glucidele reprezinta baza alimentatiei vegetariene: atat glucide complexe, din cereale sau cartofi, cat si glucide simple: din fructe si legume.

Cum ar arata meniul recomandat de domna dr. Mihaela Gologan pentru o zi de post din Saptamana Mare:

Mic dejun: 1 cana de lapte vegetal cu cereale de ovaz, seminte si fructe uscate

Pranz: supa de legume, orez integral cu ciuperci

Cina: salata de verdeturi cu fasole rosie

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Sursa articol: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise