Obiceiuri culinare de Sf. Maria Mare si ce sa gatesti pentru aceasta sarbatoare

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este cel mai marele praznic inchinat Maicii Domnului. Acestei sarbatori i se mai spune si "Pastele din mijlocul verii" si face trecerea dintre anotimpul calduros si toamna, deoarece odata cu trecerea acestei zile (15 august), vremea incepe sa se strice, aparand ploile si furtunile. Ca de orice sarbatoare mare, exista si cateva obieceiuri culinare pe care romanii le practica de Sfanta Maria Mare.

Obiceiuri culinare de Sf. Maria Mare si ce sa gatesti pentru aceasta sarbatoare

De exemplu, in Moldova, pentru cinstirea mortilor se fac fapte de milostenie, dandu-se pomana struguri, paine, prune sfintite in biserica.

Totodata, in anumite parti ale Munteniei, stuparii recolteaza primii faguri cu miere, pe care ii imparte cu familia, dar si cu vecinii care nu au stupi si cu cei nevoiasi.

Alte obiceiuri includ coacerea porumbului crud pe gratar. De fapt, porumbul fiert sau copt este un fel de mancare specifica acestei sarbatorii.

Cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, peste 2 milioane de romani isi sarbatoresc ziua de nume, astfel ca in multe familie au loc mese festive. Pentru acestea va oferim cateva sugestii de preparate pe care sa le puteti gatiti usor, dar care sunt si foarte gustoase:

Ca aperitiv puteti incerca unul dintre cele de mai jos:

- Ardei kapia copti umpluti cu ciuperci de padure

- Legume de sezon coapte pe gratar

- Salata de vinete

- Porumb pe gratar

Ca fel principal, puteti incerca sa faceti un gratar pe care sa puneti:

- Frigarui de fructe de mare

- Somon si pastrav

- Frigarui de pui

- Mici

- Piept de curcan

Iar la garnitura alegeti dintre acestea:

Salata de spanac

Salata cu pepene rosu si telemea marinata

Mancare de fasole galbena

Cartofi copti pe gratar

La desert:

Spuma de zmeura

Inghetata de piersici

Prajitura cu caise

La multi ani tuturor celor ce poarta numele Maria!

Sursa foto: good-cooking.co.uk, asiagofood.it, saltlakeculinarycenter.com, toriavey.com

Sursa articol: emaramures.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise