Rețeta ”Dresală” provine din Moldova, zona Piatra Neamț, este oferită și preparată de Larisa Elena Buduroes, autor al blogului PapaBun.com. În zona Iași se pregătește un preparat asemănător, cu numele Sârbușcă, dar care conține, în plus, păstăi și mazăre.
Ingrediente:
1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei grași (optional)
300-500 g smântână
3 linguri de ulei
2 oua
1-2 litri lapte bătut (cel mai bun e laptele acru facut în casă, chisleag-ul)
apă
1 legatură leuștean
fidea (opțional)
sare, piper
Mod de preparare
Se curață cartofii și se taie cuburi. Se curăță morcovii și se dau prin răzătoare, cepele se curăță și se taie cubulețe sau peștișori iar ardeii se taie cubulețe mici.
Într-o oală mare se călesc, în ulei, ceapa și morcovii.Cand acestea s-au inmuiat ușor, se adaugă ardeii grași și cartofii tăiați cubulețe.
Se mai lasă 2-3 minute, timp in care se învârtește oala pentru a nu se prinde și se adaugă apă cât să le cuprindă cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasă mai subțire, se adaugă mai multă apă.
Când cartofii sunt fierți se adaugă fideaua, nu foarte multă, și se mai lasă oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecă cele doua ouă cu smântâna și laptele bătut și se adaugă peste zeama de legume. Se toacă mărunt o legatură de leuștean și se presară deasupra (leușteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).
Dresala se servește rece sau foarte puțin încălzită, cu ceapă, și, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau roșie.
Secretul bucătarului
Rețeta de dresală este simplă și nu conține cantități exacte de ingrediente; daca ne place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai mulți cartofi, daca ne place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul nostru.
Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minuteDescopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosiIncearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii