Rețeta ”Dresală” provine din Moldova, zona Piatra Neamț, este oferită și preparată de Larisa Elena Buduroes, autor al blogului PapaBun.com. În zona Iași se pregătește un preparat asemănător, cu numele Sârbușcă, dar care conține, în plus, păstăi și mazăre.

Ingrediente:
1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei grași (optional)
300-500 g smântână
3 linguri de ulei
2 oua
1-2 litri lapte bătut (cel mai bun e laptele acru facut în casă, chisleag-ul)
apă
1 legatură leuștean
fidea (opțional)
sare, piper

Mod de preparare
Se curață cartofii și se taie cuburi. Se curăță morcovii și se dau prin răzătoare, cepele se curăță și se taie cubulețe sau peștișori iar ardeii se taie cubulețe mici.

Într-o oală mare se călesc, în ulei, ceapa și morcovii.Cand acestea s-au inmuiat ușor, se adaugă ardeii grași și cartofii tăiați cubulețe.

Se mai lasă 2-3 minute, timp in care se învârtește oala pentru a nu se prinde și se adaugă apă cât să le cuprindă cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasă mai subțire, se adaugă mai multă apă.

Când cartofii sunt fierți se adaugă fideaua, nu foarte multă, și se mai lasă oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecă cele doua ouă cu smântâna și laptele bătut și se adaugă peste zeama de legume. Se toacă mărunt o legatură de leuștean și se presară deasupra (leușteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).

Dresala se servește rece sau foarte puțin încălzită, cu ceapă, și, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau roșie.

Secretul bucătarului
Rețeta de dresală este simplă și nu conține cantități exacte de ingrediente; daca ne place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai mulți cartofi, daca ne place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul nostru.

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Csaba Dani, 14 iulie 2014

    Suna extrem de bine. Am s- incerc cu prima ocazie (inclusiv varianta cu zer)

  • Fara foto

    Elena Elena, 01 decembrie 2013

    este f buna, dar eu am mincat sarbusca in care a fost inlocuita apa cu zer de la brinza de vaci(dupa ce s-a prins laptele,se pune intr-o punga de pinza.si lichidul rezultat se numeste zer),mama mea facea acum vreo 45 ani este o reteta veche,dar f buna multumim pt retete

  • Fara foto

    Peter Odekerken, 23 iulie 2013

    Nimic nu poate fi mai delicios si sanatos, decât sârbusca asta!

  • Fara foto

    23 iulie 2013

    de fapt o ciorba de legume , dreasa see you ou si smantana.

  • Fara foto

    Gelu Darie, 22 iulie 2013

    am făcut see you zer de oaie, ceva mai mult, fără ou și see you ceapă verde codițe pusă la fiert see you cartofi-se numește „năcreală”, iar dacă în loc de cartofi se pune orez prefiert, puțină lobodă, mărar ș celelalte-se numește „sârbușcă”! Iese excelent, mai ales într-o zi călduroasă, de la frigider , cu ceapă verde!

  • Fara foto

    cla, 22 iulie 2013

    zer de oaie zer , prune verzi, struguri verzi , orice e de vara si e un pic acru e bun cat priveste zona

  • Fara foto

    Dorina Ilie, 22 iulie 2013

    Bunica mea, moldoveanca get-beget nu o facea cu zer de oaie! Probabil fiece moldoveanca ,buna gospodina ce era ,gatea cu ce avea in gospodarie." See you""!!

  • Fara foto

    Diana, 22 iulie 2013

    Exact asa ceva am gatit azi ... doar sunt la 100 de km de PN :)) .Minunatie frate ... doar ca eu am facut-o mai light , diminuand cantitatea de smantana .Ca fel principal am facut un pilaf de orez cu pui din curtea mea , iar ca desert , Praji cu cioco si crema de branza :d

  • Fara foto

    Nina Ionescu, 22 iulie 2013

    Sarbusca se face see you zer de oaie. Mergeti in zona Bucovinei pentru astfel de delicatesuri, restul sunt variante moderne, doar.