Cum se prepara Covasa - bautura traditionala de Sf. Andrei care alunga strigoii

De Sfantul Andrei, in unele parti ale Romaniei se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa. Dupa preparare, covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea prin vecini "pentru ca vacile sa fie laptoase, iar laptele sa fie smantanos". In zona Moldovei Centrale se spunea ca fiecare om "este dator sa bea covasa, in aceasta zi, pentru ca sa fie ferit de strigoi".  Asadar, iata cum se pregateste aceasta bautura traditionala de Sf. Andrei care alunga strigoii:

Cum se prepara Covasa - bautura traditionala de Sf. Andrei care alunga strigoii

Ingrediente:
400g de malai
100g faina
o cana de bors
20 l apa calda
Mod de preparare:
Intr-un borcan mare, preferabil de 20-30 litri, se pune amestecul de malai cu faina, sub forma unei gramezi. In aceasta se face un cuib si se adauga borsul.
Se lasa cateva minute, apoi se adauga treptat apa fierbinte si se amesteca constant cu o lingura de lemn, pana se obtine o compozitie vascoasa.
Se lasa in jur de 5-6 ore la caldura, pentru a stimula fermentarea, dupa care continutul borcanului se varsa intr-un ceaun si se fierbe la foc potrivit, pana se mai ingroasa. Se raceste si se toarna inapoi in borcan, adaugandu-se restul de apa si se lasa peste noapte.
La final, rezultatul este o bautura dulce-acrisoara, acidulata, care seamana destul de mult cu braga.

Sursa foto: jurnalul.ro

Sursa articol: reteteculinare.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise