De Sfantul Andrei, in unele parti ale Romaniei se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa.

Dupa preparare, covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea prin vecini "pentru ca vacile sa fie laptoase, iar laptele sa fie smantanos".

In zona Moldovei Centrale se spunea ca fiecare om "este dator sa bea covasa, in aceasta zi, pentru ca sa fie ferit de strigoi". 

Asadar, iata cum se pregateste aceasta bautura traditionala de Sf. Andrei care alunga strigoii:

Ingrediente:
 
400g de malai 
100g faina
o cana de bors 
20 l apa calda
 
Mod de preparare:
 
Intr-un borcan mare, preferabil de 20-30 litri, se pune amestecul de malai cu faina, sub forma unei gramezi. In aceasta se face un cuib si se adauga borsul.
 
Se lasa cateva minute, apoi se adauga treptat apa fierbinte si se amesteca constant cu o lingura de lemn, pana se obtine o compozitie vascoasa.
 
Se lasa in jur de 5-6 ore la caldura, pentru a stimula fermentarea, dupa care continutul borcanului se varsa intr-un ceaun si se fierbe la foc potrivit, pana se mai ingroasa. Se raceste si se toarna inapoi in borcan, adaugandu-se restul de apa si se lasa peste noapte.
 
La final, rezultatul este o bautura dulce-acrisoara, acidulata, care seamana destul de mult cu braga.

Sursa foto: jurnalul.ro
Sursa articol: reteteculinare.ro

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto