Cele 5 greseli de evitat atunci cand pregatesti friptura de miel pentru Pasti

Nu mai este mult pana la Pasti, asa ca trebuie deja sa avem in vedere ca pregatirile pentru sarbatorile Pascale trebuie incepute din timp, pentru a nu ne aglomera prea tare in ultima saptamana.   Un preparat care nu poate lipsi de pe masa de Pasti este friptura de miel.  V-am spus deja cum se alege carnea de miel, dar si care sunt beneficiile consumului de carne de miel. Acum va spunem si care sunt cele 5 greseli pe care trebuie sa le evitati atunci cand pregatiri friptura de miel pentru Pasti:   

Cele 5 greseli de evitat atunci cand pregatesti friptura de miel pentru Pasti

1. Nu aduceti carnea la temperatura camerei inainte de a o gati.

Este un pas important, ce nu trebuie tratat cu indiferenta. Atunci cand gatiti carnea de miel, aceasta nu trebuie niciodata sa ajunga din figider (sau si mai rau, din congelator) in cuptor.

Daca faceti aceasta greseala, atunci timpul de gatire va creste si riscati ca la exterior carnea sa se arda si in interior sa ramana cruda.

In functie de marimea bucatii de carne de miel, aceasta ar trebui sa fie lasata la temperatura camerei in jur de 1 - 2 ore.

2. Lasati carnea la marinat prea mult timp.

Marinarea carnii este esentiala pentru a avea o friptura mai gustoasa si mai frageda. Insa, trebuie sa aveti grija sa nu lasati carnea de miel prea mult intr-o marinada prea acida sau sarata.

Aceste doua ingrediente, acidul (otetul balsamic, sucul de lamaie, ananas, mango etc.) si sarea, pot macera carnea destul de repede, iar daca o uitati prea mult intr-o astfel de marinada, riscati sa va treziti cu o friptura prea moale si flescaita.

Carnea de miel este oricum destul de frageda si nu are nevoie de o marinare prea lunga. De aceea e bine sa optati pentru o marinada mai aromata, cu usturoi, mirodenii si ierburi aromatice.

3. Nu folositi un termometru si stabiliti din ochi cand e facuta friptura.

In cazul in care scoateti friptura de miel prea repede din cuptor, riscati sa fie nefacuta. Daca o lasati prea mult, riscati sa fie prea uscata. Pentru a stabili cand este momentul optim pentru a scoate friptura din cuptor va trebuie un instrument care functioneaza cu precizie.
Cel mai bun gust si cea mai buna textura o puteti obtine cu ajutorul unui termometru de gatit.

Pentru o friptura de miel in sange, se lasa carnea la cuptor pana cand in interiorul fripturii se atinge temperatura de 55°C. Pentru o friptura facuta bine, se lasa carnea in cuptor pana cand termometrul va arata ca in interiorul carnii s-a atins temperatura de 60 - 65°C.

4. Nu lasati carnea sa se odihneasca dupa ce o scoateti din cuptor.

Nu va apucati sa taiati carnea imediat ce ati scos-o din cuptor. Sucurile au nevoie de putin timp pentru a se redistribui in mod egal in toata bucata de carne. Daca taiati friptura prea devreme, toate sucurile se vor revarsa in farfurie.
Se recomanda sa lasati friptura de miel 15 minute la temperatura camerei, dupa ce o scoateti din cuptor.

5. Taiati friptura gresit.

Evitati sa taiati carnea pe directia fibrelor musculare. Aceasta regula este valabila pentru orice tip de friptura si pentru orice tip de carne. Daca o taiati pe lungimea fibrelor musculare, veti avea in farfurie bucati mai atoase si mai greu de mestecat.
Este recomandat ca taietura sa cada perpendicular pe fibrele musculare, astfel veti obtine bucati mai fragede si mai usor de mestecat.

Sursa foto: 5starsinyourkitchen.wordpress.com

Sursa articol: thekitchn.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pudra de rosii

Pudra de rosii

Reteta de pudra de rosii. Cum se face pudra de rosii, reteta simpla si usor de praparat.

Pudra de rosii
Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca. Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C...

Placinta frageda cu dovleac si nuca
Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Pentru orez: taiem ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei pana devina sticloasa.

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta