Retetele de bulz sunt delicioase, de aceasta data va prezentam o varianta de bulz modovenesc, pregatit atat in varianta traditionala cat si in varianta moderna.
 
Reteta ”Bulz ciobanesc” a fost primita de la Pensiunea Octogon, Loc. Dumbrava Rosie, Jud. NEAMT (Moldova) si preparata de Casa Oprescu, gazda proiectului in perioada mai – august.

Ingrediente:
Mamaliga facuta din malai, apa si sare, 
Branza de burduf, 
Kaiser sau costita afumata, 
Ulei
slaninuta, 
putina smantana, 
putin unt.
 
Mod de preparare (varianta traditionala)
Se pregateste o mamaliga din malai, apa si sare. Se lasa sa se raceasca, o zi. Branza de burduf se scoate de la frigider si se sfarama putin. Kaiserul si slaninuta se taie feliute subtiri, iar untul se scoate si se lasa sa se inmoaie. 
 
Mamaliga rece se imparte in 3 parti, pentru 3 portii. Fiecare bucata de mamaliga se modeleaza in mana, se turteste, se face in mijlocul ei caus, in care  se pune branza, o bucatica de unt, kaiserul cu slaninuta, apoi se modeleaza bulzul ca pe o galusca mai mare bine inchisa. 
 
Boturile de mamaliga astfel pregatite se pun pe gratar pana s-a topit branza inauntru si a facut mamaliga crusta pe dinafara. Apoi se servesc calde la cina cu smantana deasupra.

Mod de preparare (varianta moderna)
Se pregateste o mamaliga din malai , apa si sare. 
Kaiserul si slaninuta se prajesc in putin unt. Se adauga mamaliga fiebinte, proaspat pregatita si branza de burduf si se amesteca totul. 
 
Se toarna intr-o farfurie, se adauga un ou (optional) si se rade branza sarata deasupra.
 
Retetele traditionale din Moldova au fost puse la dispozitia proiectului de: Larisa Elena Buduroes (www.papabun.com),  Casa Oprescu, Pensiunea Octogon si Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).
 
Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nicu Radu Formatia Magnific, 07 octombrie 2014

    Super magnific ff delicios !

  • Fara foto

    Sirbu Elena, 19 august 2013

    daaaaaaaa mi le face bunicul cind eram copil le che ursulet mama ce bune mai erau.

  • Fara foto

    Livieana Coman, 29 iulie 2013

    Dragii mei, in urma cu foarte multi ani, am mancat la Sambata de Sus in Fagarasii mei dragi, un bulz extraordinar. A fost prima data cand mancam asa ceva si va spun ca a fost o minunatie, mai cu seama ca a fost facuta adhoc si de ciobani adevarati care aflandu-se la masa ne-au invitat si pe noi,calatori pe acele meleaguri,sa ne infruptam din mancarea lor. Ne frigeau causele mainilor incercand sa adunam ca ei branza, untul,carnea de miel fripta si taiata bucati mici, intr-un pumn de mamaliga aurie si aburinda. Mi s-a parut o mancare dumnezeiasca !! Incercati-o !! Nu va mai trebuie nimic altceva, noi am fost inbiati cu smantana si lapte proaspat de capra.

  • Fara foto

    Marina Stefanuca, 27 iulie 2013

    Grunberg Marie-Helene Va invitam la Neamt la o portie de branza de burduf :)

  • Fara foto

    Liliana Enescu, 27 iulie 2013

    al naibii, e super, super gustos..nu visez decat la mancarea asta, doar ca trebuie ingurgitat arareori, intrucat reprezinta, in acelasi timp, o bombitza calorica!:))).

  • Fara foto

    Grunberg Marie-Helene, 26 iulie 2013

    Brinza de burduf este o brinza framintata si fermentata in burduf de oaie, coaje de copac, burduf sintetic, etc......partea proasta este ,ca aici unde locuiesc eu nu exista asemenea minunatii!

  • Fara foto

    Roza Mihalache, 26 iulie 2013

    mmmmmm.grozav

  • Fara foto

    Dumitru Vasiliu, 26 iulie 2013

    chiar daca este asa cald afara, parca merge cate un bulz de caciula.

  • Fara foto

    Arhanghelul Mihail, 26 iulie 2013

    rahat, sa ti-o bagi intr-a lu ma-ta!! Sictir retard!!! basescu are in gasca doar sustinatori ca tine :)))))

  • Fara foto

    Petrica Sfestarof, 26 iulie 2013

    Foarte buuuun

  • Fara foto

    Adrian Ghimus, 26 iulie 2013

    Mai bună decât brânza de burduf este brânza frâmântată. Nu știu exact care sunt diferențele de fabricație, dar brânza frământată o recunosc imediat după gust.