Dacă ai crescut în Ardeal, nu ai cum să nu ştii despre gomboţi ... sau găluşte cu prune, cum le mai spun unii. Un desert păstrat din generaţie în generaţie, cu sfinţenie, ne-a bucurat copilăria şi am vrea să ne umplem în continuare mesele cu el. Iată o reţetă pe care o s-o tot repetaţi:

Timp de preparare:

1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:

• 300 gr cartofi
• 100 gr faina
• 1 galbenus
• 1 lingurita untura sau unt
• ½ lingurita sare
• pesmet prajit


Mod de preparare:


Cartofii ii punem la fiert in coaja, in apa adaugam putina sare. Cand sunt fierti ii decojim si ii zdrobim ca pentru pireu, apoi lasam sa se raceasca. Pana cartofii se racesc, punem intr-o oala mare apa la fiert si adaugam si un strop de sare. De asemenea pregatim si pesmetul, punem o lingurita mica de ulei la incins, adaugam pesmetul si lasam pe foc mic pana se inchide putin la culoare amestecand din cand in cand.
Adaugam la cartofii raciti, faina, galbenusul, untura (untul) si sarea. Framantam bine pana devine ca un aluat si intindem, cu cat mai subtire cu atat mai bine.

Taiem aluatul patratele, asezam prunele intregi sau jumatati dupa preferinta, presaram putina scortisoara si facem bilute.
Cand apa a dat in clocot, adaugam “bilutele”, nu toate, doar cate credeti ca ar avea loc una langa alt ape fundul vasului, eu pun in jur de 10. Lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, dupa care le mai lasam 1 minut. Apoi le scoatem, le punem intr-o strecuratoare mare si le trecem sub un jet de apa calduta. Le tavalim prin pesmetul prajit si putem sa trecem la urmatoarele…pana sunt gata toate…

Pofta buna!

Reteta ii apartine lui Delicious Flavours.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Dan65

    Dan65 (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2012

    Deja mi s-a umplut gura de apa.Eu nu folosesc oul,in rest le fac la fel,cam rar ce e drept,ca sunt plecat din tara si pe aici nu se prea gasesc prune ca ale noastre.Sunt un deliciu.

  • Karacsony_Maria-adela

    Karacsony_Maria-adela (Bucatar) , 01 octombrie 2012

    foarte bune noua ni le pregateste tata

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2012

    Un deliciu...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2012

    Pina faci tu a doua tura Angela draga, sa sti ca eu am devorat primii gomboti ! Sunt atat de buni !!! Asa ii fac si eu si cu muuuult pesmet...

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2012

    Foarte gustos astea sant galustele cu prune si din experienta stiu ca sant delicioase.

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2012

    Foarte gustoase ! Eu pun doar gris in loc de faina, pentru pufosenie.