Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit, dar pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna. 

Insa, pentru a va asigura ca varza voastra murata este cea mai buna, trebuie sa incercati urmatoarea reteta, culeasa din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti". 
 
In primul rand, se aleg verzele ce urmeaza sa fie puse la murat, acestea trebuie sa aiba foile nu foarte groase si sa nu fie cu mult mai mari de-o palma.

Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.

Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.

Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna (uneori, aceasta poate fi amestecata si cu piure de cartofi).
 
Ultimul strat din butoi trebuie sa fie unul generos de sare, dupa care se potriveste bine capacul. Dupa 24 de ore, daca varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, pana cand varza e acoperita in totalitate.

Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea. 

Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste. 
 
Dupa trei saptamani, varza ar trebui sa fie indeajuns de acra pentru a putea fi folosita la sarmale si alte preparate.

Este de retinut ca o parte din vitaminele hidrosolubile si din minerale trec din varza in solutia apoasa, asa ca moarea nu se arunca, pentru ca este bogata in vitaminele C, A, acid folic, potasiu, magneziu, calciu si fitonutrienti (ex: sulforafan din varza are rol protector hepatic).
 

Sursa articol: Radu Anton Roman, Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: rawdiet.com

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dumitru Craciun, 28 octombrie 2015

    dacă stai la bloc unde să ți butoiul cu varză aș că cumpărăm din piață

  • Fara foto

    Aurel Mocanu, 21 octombrie 2015

    sare...fara numar!

  • Fara foto

    Irimia Daniela, 21 octombrie 2015

    foarte buna reteta .

  • Fara foto

    Steluta Mitaru, 21 octombrie 2015

    este foarte sarata !

  • Fara foto

    Dida Florescu, 20 octombrie 2015

    Cocean=porumb cotor=varza

  • Fara foto

    Köber Mathias, 20 octombrie 2015

    super rerteta mea preferata

  • Fara foto

    Ros Elena, 20 octombrie 2015

    LA VARZA MURATA SE PUNE SI SFECLA ROSIE!