Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit, dar pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna. 

Insa, pentru a va asigura ca varza voastra murata este cea mai buna, trebuie sa incercati urmatoarea reteta, culeasa din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti". 
 
In primul rand, se aleg verzele ce urmeaza sa fie puse la murat, acestea trebuie sa aiba foile nu foarte groase si sa nu fie cu mult mai mari de-o palma.

Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.

Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.

Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna (uneori, aceasta poate fi amestecata si cu piure de cartofi).
 
Ultimul strat din butoi trebuie sa fie unul generos de sare, dupa care se potriveste bine capacul. Dupa 24 de ore, daca varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, pana cand varza e acoperita in totalitate.

Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea. 

Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste. 
 
Dupa trei saptamani, varza ar trebui sa fie indeajuns de acra pentru a putea fi folosita la sarmale si alte preparate.

Este de retinut ca o parte din vitaminele hidrosolubile si din minerale trec din varza in solutia apoasa, asa ca moarea nu se arunca, pentru ca este bogata in vitaminele C, A, acid folic, potasiu, magneziu, calciu si fitonutrienti (ex: sulforafan din varza are rol protector hepatic).
 

Sursa articol: Radu Anton Roman, Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: rawdiet.com

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Michaela, 23 octombrie 2020

    La varza murata nu se pune hrean pentru ca vrem foi moi, nu tari! Hreanul se foloseste la castraveti, muraturi si gogosari!!

  • Alecu_Mihai, 24 octombrie 2019

    Prea multa sare ! Eu pun in cotor cam o lingura, iar in zeama o lingura de sare( nici cu varf inalt, dar nici rasa lingura, incarcata normal) la 1 litru de apa. O dizolv obligatoriu in apa calda. Pun si o varza rosie, hrean, marar bete, porumb. Pun bete si o piatra sa stea scufundata. Dupa o luna se inmoaie, o scot si bag alte verze la fundul butoiului, iar peste varza deja murata. Asa tine pina in martie. Astfel preparata varza murata nu va fi sarata si este foarte delicioasa. Spor.

  • Marin, 27 octombrie 2017

    Este reteta pe care o folosesc in fiecare an si, satisfactia este enorma, de fiecare data. Recomand aceasta reteta, fara nicio rezerva.

  • dantes, 27 octombrie 2017

    In loc de sfecla pentru culoare poti pune o varza rosie

  • Dumitru Craciun, 28 octombrie 2015

    dacă stai la bloc unde să ți butoiul cu varză aș că cumpărăm din piață

  • Aurel Mocanu, 21 octombrie 2015

    sare...fara numar!

  • Irimia Daniela, 21 octombrie 2015

    foarte buna reteta .

  • Steluta Mitaru, 21 octombrie 2015

    este foarte sarata !

  • Dida Florescu, 20 octombrie 2015

    Cocean=porumb cotor=varza

  • Köber Mathias, 20 octombrie 2015

    super rerteta mea preferata

  • Ros Elena, 20 octombrie 2015

    LA VARZA MURATA SE PUNE SI SFECLA ROSIE!