Cum sa pregatesti cea mai buna varza murata - o reteta pentru ziua de Sfantul Dumitru

Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit, dar pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna.  Insa, pentru a va asigura ca varza voastra murata este cea mai buna, trebuie sa incercati urmatoarea reteta, culeasa din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".   

Cum sa pregatesti cea mai buna varza murata - o reteta pentru ziua de Sfantul Dumitru

In primul rand, se aleg verzele ce urmeaza sa fie puse la murat, acestea trebuie sa aiba foile nu foarte groase si sa nu fie cu mult mai mari de-o palma.

Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.

Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.

Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna (uneori, aceasta poate fi amestecata si cu piure de cartofi).

Ultimul strat din butoi trebuie sa fie unul generos de sare, dupa care se potriveste bine capacul. Dupa 24 de ore, daca varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, pana cand varza e acoperita in totalitate.

Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea.

Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste.

Dupa trei saptamani, varza ar trebui sa fie indeajuns de acra pentru a putea fi folosita la sarmale si alte preparate.

Este de retinut ca o parte din vitaminele hidrosolubile si din minerale trec din varza in solutia apoasa, asa ca moarea nu se arunca, pentru ca este bogata in vitaminele C, A, acid folic, potasiu, magneziu, calciu si fitonutrienti (ex: sulforafan din varza are rol protector hepatic).

Sursa articol: Radu Anton Roman, Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, voceatransilvaniei.ro

Sursa foto: rawdiet.com

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura