Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare

In fiecare an, pe 14 octombrie se sarbatoreste Sf. Parascheva, una dintre cele mai populare si sfinte sarbatori din traditia crestin-ortodoxa. De asemenea, se spune ca Sf. Parascheva este mare facatoare de minuni. De aceea, in credinta populara se tine cont de numeroase obiceiuri. Dintre cel culinare, amintim:

Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare

Este interzis sa faci treburi in gospodarie, printre care si gatitul. Asta daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.

De asemenea, conform unei superstitii stravechi, este interzis ca in aceasta zi sa se manance sau sa se dea de pomana alimente cu cruce, nuci, castraveti sau pepene rosu.

Celor nevoiasi e bine sa se imparta must si vin nou, paine sau lipie.

"In aceasta zi se fac pomeni pentru mortii care nu si-au gasit linistea sau au murit fara lumanare. Se impart lipii, vin si must. Este zi de post si, pentru ca este o mare sarbatoare, in gospodării nu se lucreaza, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si al durerilor de cap", spune parintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Calarasi.

Totodata, Sfanta Parascheva este ocrotitoarea femeilor insarcinate si se spune ca, pentru a avea o nastere usoara si fara dureri, este bine sa imparti pomana unor copii sarmani.

Sursa foto: ziarulunirea.ro

Sursa articol: stirileprotv.ro, adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise