In fiecare an, pe 14 octombrie se sarbatoreste Sf. Parascheva, una dintre cele mai populare si sfinte sarbatori din traditia crestin-ortodoxa. De asemenea, se spune ca Sf. Parascheva este mare facatoare de minuni. De aceea, in credinta populara se tine cont de numeroase obiceiuri. Dintre cel culinare, amintim:
De asemenea, conform unei superstitii stravechi, este interzis ca in aceasta zi sa se manance sau sa se dea de pomana alimente cu cruce, nuci, castraveti sau pepene rosu.
Celor nevoiasi e bine sa se imparta must si vin nou, paine sau lipie.
"In aceasta zi se fac pomeni pentru mortii care nu si-au gasit linistea sau au murit fara lumanare. Se impart lipii, vin si must. Este zi de post si, pentru ca este o mare sarbatoare, in gospodării nu se lucreaza, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si al durerilor de cap", spune parintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Calarasi.
Totodata, Sfanta Parascheva este ocrotitoarea femeilor insarcinate si se spune ca, pentru a avea o nastere usoara si fara dureri, este bine sa imparti pomana unor copii sarmani.
Sursa foto: ziarulunirea.ro
Sursa articol: stirileprotv.ro, adevarul.ro
Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...
Gem de capsuni cu mentaPapricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...
Papricas de pui cu galuste de fainaDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii