Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare

In fiecare an, pe 14 octombrie se sarbatoreste Sf. Parascheva, una dintre cele mai populare si sfinte sarbatori din traditia crestin-ortodoxa. De asemenea, se spune ca Sf. Parascheva este mare facatoare de minuni. De aceea, in credinta populara se tine cont de numeroase obiceiuri. Dintre cel culinare, amintim:

Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare

Este interzis sa faci treburi in gospodarie, printre care si gatitul. Asta daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.

De asemenea, conform unei superstitii stravechi, este interzis ca in aceasta zi sa se manance sau sa se dea de pomana alimente cu cruce, nuci, castraveti sau pepene rosu.

Celor nevoiasi e bine sa se imparta must si vin nou, paine sau lipie.

"In aceasta zi se fac pomeni pentru mortii care nu si-au gasit linistea sau au murit fara lumanare. Se impart lipii, vin si must. Este zi de post si, pentru ca este o mare sarbatoare, in gospodării nu se lucreaza, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si al durerilor de cap", spune parintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Calarasi.

Totodata, Sfanta Parascheva este ocrotitoarea femeilor insarcinate si se spune ca, pentru a avea o nastere usoara si fara dureri, este bine sa imparti pomana unor copii sarmani.

Sursa foto: ziarulunirea.ro

Sursa articol: stirileprotv.ro, adevarul.ro

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura