Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare

In fiecare an, pe 14 octombrie se sarbatoreste Sf. Parascheva, una dintre cele mai populare si sfinte sarbatori din traditia crestin-ortodoxa. De asemenea, se spune ca Sf. Parascheva este mare facatoare de minuni. De aceea, in credinta populara se tine cont de numeroase obiceiuri. Dintre cel culinare, amintim:

Ce n-ai voie sa mananci de Sf. Parascheva si alte superstitii culinare

Este interzis sa faci treburi in gospodarie, printre care si gatitul. Asta daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.

De asemenea, conform unei superstitii stravechi, este interzis ca in aceasta zi sa se manance sau sa se dea de pomana alimente cu cruce, nuci, castraveti sau pepene rosu.

Celor nevoiasi e bine sa se imparta must si vin nou, paine sau lipie.

"In aceasta zi se fac pomeni pentru mortii care nu si-au gasit linistea sau au murit fara lumanare. Se impart lipii, vin si must. Este zi de post si, pentru ca este o mare sarbatoare, in gospodării nu se lucreaza, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si al durerilor de cap", spune parintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Calarasi.

Totodata, Sfanta Parascheva este ocrotitoarea femeilor insarcinate si se spune ca, pentru a avea o nastere usoara si fara dureri, este bine sa imparti pomana unor copii sarmani.

Sursa foto: ziarulunirea.ro

Sursa articol: stirileprotv.ro, adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise