Pâinea există pe pământ încă din Neolitic şi se consumă pe toată suprafaţa planetei. Desigur, fiecare popor a personalizat-o şi i-a modificat compoziţa, dar pâinea rămâne un produs de bază pretutindeni.
La români există atâtea feluri de pâini cât există regiuni, iar o zicală veche spune că cel care aruncă pâinea sau resturile de la pâine, păcătuieşte. Înainte de a o tăia, oamenii îi fac cruce cu cuţitul pentru a alunga spiritele rele.
Ardelenilor le place pâinea dulceagă, cu cartofi. Gospodinele se trezesc înainte de răsărit şi o bagă la cuptor, iar când o scot are o crustă neagră neagră. Până răsare soarele însă o bat şi o scutură, iar crusta dispare. Iata cum puteti face si voi paine cu cartofi:
Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
500g faina
un cartof potrivit
2 lingurite drojdie uscata
1 lingurita zahar
apa calduta cat cuprinde
Mod de preparare:
Puneti drojdia si zaharul intr-un pahar si stingeti-o cu apa calduta, lasati pana incepe sa faca bule.
Puneti faina intr-un castron incapator, faceti o gaura in mijloc, presarati un praf de sare si rasturnati drojdia.
Dati cartoful prin razatoare si puneti-l peste faina.
Framantati aluatul, mai adaugati apa cat sa incorporati toata faina.
Acoperiti aluatul si puneti-l la loc caldut pana se dubleaza ca si marime.
Cand aluatul a crescut presarati faina pe o suprafata plana si framantati din nou.
Impartiti aluatul in doua si formati doua bile egale. Crestati painicile cu un cutit zimtat si asezatile pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru ca painea sa va iasa cu o coaja crocanta puneti la cuptor la gaz 9/240C pentru 10 minute apoi dati cuptorul la gaz5/190C pentru inca 15 minute.
Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii