Pâinea există pe pământ  încă din Neolitic şi se consumă pe toată suprafaţa planetei. Desigur, fiecare popor a personalizat-o şi i-a modificat compoziţa, dar pâinea rămâne un produs de bază pretutindeni.

La români există atâtea feluri de pâini cât există regiuni, iar o zicală veche spune că cel care aruncă pâinea sau resturile de la pâine, păcătuieşte. Înainte de a o tăia, oamenii îi fac cruce cu cuţitul pentru a alunga spiritele rele.

Ardelenilor le place pâinea dulceagă, cu cartofi. Gospodinele se trezesc înainte de răsărit şi o bagă la cuptor, iar când o scot are o crustă neagră neagră. Până răsare soarele însă o bat şi o scutură, iar crusta dispare. Iata cum puteti face si voi paine cu cartofi:

Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

500g faina
un cartof potrivit
2 lingurite drojdie uscata
1 lingurita zahar
apa calduta cat cuprinde


Mod de preparare:


Puneti drojdia si zaharul intr-un pahar si stingeti-o cu apa calduta, lasati pana incepe sa faca bule.
Puneti faina intr-un castron incapator, faceti o gaura in mijloc, presarati un praf de sare si rasturnati drojdia.
Dati cartoful prin razatoare si puneti-l peste faina.

Framantati aluatul, mai adaugati apa cat sa incorporati toata faina.
Acoperiti aluatul si puneti-l la loc caldut pana se dubleaza ca si marime.
Cand aluatul a crescut presarati faina pe o suprafata plana si framantati din nou.

Impartiti aluatul in doua si formati doua bile egale. Crestati painicile cu un cutit zimtat si asezatile pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Pentru ca painea sa va iasa cu o coaja crocanta puneti la cuptor la gaz 9/240C pentru 10 minute apoi dati cuptorul la gaz5/190C pentru inca 15 minute.

Pofta buna!

Reteta ii apartine lui Gatit cu spor.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Constantin Lazar, 05 ianuarie 2015

    Este o piine care se poate minca si numai cu sos de limbam, pe ras-punderea mea

  • Fara foto

    anca, 09 iulie 2014

    o sa incerc

  • Fara foto

    Gabytzza Gaby, 28 decembrie 2013

    palinca,sunca si painea ardeleneasca,deosebiteeee

  • Fara foto

    Elena Elena, 01 decembrie 2013

    imi place,are un gust deosebit

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2012

    Ce bunatate!!!