Pâinea există pe pământ  încă din Neolitic şi se consumă pe toată suprafaţa planetei. Desigur, fiecare popor a personalizat-o şi i-a modificat compoziţa, dar pâinea rămâne un produs de bază pretutindeni.

La români există atâtea feluri de pâini cât există regiuni, iar o zicală veche spune că cel care aruncă pâinea sau resturile de la pâine, păcătuieşte. Înainte de a o tăia, oamenii îi fac cruce cu cuţitul pentru a alunga spiritele rele.

Ardelenilor le place pâinea dulceagă, cu cartofi. Gospodinele se trezesc înainte de răsărit şi o bagă la cuptor, iar când o scot are o crustă neagră neagră. Până răsare soarele însă o bat şi o scutură, iar crusta dispare. Iata cum puteti face si voi paine cu cartofi:

Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

500g faina
un cartof potrivit
2 lingurite drojdie uscata
1 lingurita zahar
apa calduta cat cuprinde


Mod de preparare:


Puneti drojdia si zaharul intr-un pahar si stingeti-o cu apa calduta, lasati pana incepe sa faca bule.
Puneti faina intr-un castron incapator, faceti o gaura in mijloc, presarati un praf de sare si rasturnati drojdia.
Dati cartoful prin razatoare si puneti-l peste faina.

Framantati aluatul, mai adaugati apa cat sa incorporati toata faina.
Acoperiti aluatul si puneti-l la loc caldut pana se dubleaza ca si marime.
Cand aluatul a crescut presarati faina pe o suprafata plana si framantati din nou.

Impartiti aluatul in doua si formati doua bile egale. Crestati painicile cu un cutit zimtat si asezatile pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Pentru ca painea sa va iasa cu o coaja crocanta puneti la cuptor la gaz 9/240C pentru 10 minute apoi dati cuptorul la gaz5/190C pentru inca 15 minute.

Pofta buna!

Reteta ii apartine lui Gatit cu spor.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Constantin Lazar, 05 ianuarie 2015

    Este o piine care se poate minca si numai cu sos de limbam, pe ras-punderea mea

  • Fara foto

    anca, 09 iulie 2014

    o sa incerc

  • Fara foto

    Gabytzza Gaby, 28 decembrie 2013

    palinca,sunca si painea ardeleneasca,deosebiteeee

  • Fara foto

    Elena Elena, 01 decembrie 2013

    imi place,are un gust deosebit

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2012

    Ce bunatate!!!