Pâinea există pe pământ încă din Neolitic şi se consumă pe toată suprafaţa planetei. Desigur, fiecare popor a personalizat-o şi i-a modificat compoziţa, dar pâinea rămâne un produs de bază pretutindeni.
La români există atâtea feluri de pâini cât există regiuni, iar o zicală veche spune că cel care aruncă pâinea sau resturile de la pâine, păcătuieşte. Înainte de a o tăia, oamenii îi fac cruce cu cuţitul pentru a alunga spiritele rele.
Ardelenilor le place pâinea dulceagă, cu cartofi. Gospodinele se trezesc înainte de răsărit şi o bagă la cuptor, iar când o scot are o crustă neagră neagră. Până răsare soarele însă o bat şi o scutură, iar crusta dispare. Iata cum puteti face si voi paine cu cartofi:
Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
500g faina
un cartof potrivit
2 lingurite drojdie uscata
1 lingurita zahar
apa calduta cat cuprinde
Mod de preparare:
Puneti drojdia si zaharul intr-un pahar si stingeti-o cu apa calduta, lasati pana incepe sa faca bule.
Puneti faina intr-un castron incapator, faceti o gaura in mijloc, presarati un praf de sare si rasturnati drojdia.
Dati cartoful prin razatoare si puneti-l peste faina.
Framantati aluatul, mai adaugati apa cat sa incorporati toata faina.
Acoperiti aluatul si puneti-l la loc caldut pana se dubleaza ca si marime.
Cand aluatul a crescut presarati faina pe o suprafata plana si framantati din nou.
Impartiti aluatul in doua si formati doua bile egale. Crestati painicile cu un cutit zimtat si asezatile pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru ca painea sa va iasa cu o coaja crocanta puneti la cuptor la gaz 9/240C pentru 10 minute apoi dati cuptorul la gaz5/190C pentru inca 15 minute.
Pofta buna!
Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.
Dulceata de zmeura
Comentarii
Adaugă comentariu