Daca va numarati printre cei care prefera rosiile romanesti si nu pe cele de import, este important sa stiti macar cateva dintre cele mai bune soiuri autohtone si cum sa le recunoasteti. 

Iata care sunt cele mai bune soiuri de rosii romanesti:


Inima de bou 

Este rosia romaneasca cea mai raspandita in pietele din Romania. Este un soi rustic, cu rezistenta la bolile specifice.  

Inima de bou este usor de recunoscut, fiind acea rosie mare, care dupa culegere rezista doar cateva zile. Insa, are rezistenta mare la crapare si transport. Fructele au o culoare de rosu intens, forma globulara cu 3 - 4 loji seminale si o greutate intre 400 – 700 grame. 

Portocalia de Mischii

Aceasta rosie se coace destul de repede, inaintea altor soiuri.  Este rezistenta la transport, fructul avand o forma rotunda si culoare portocalie, cu pielea neteda, tare la pipait.


Miezul este carnos, dulce parfumat si cu o cantitate normala de seminte in cele 4-5 loje. Intr-un kilogram intra intre 6-8 astfel de rosii. 

Puszta Kolozs

Este un soi de rosii romanesti originar din zona Turdei. Fructul este mare, intr-un kilogram intrand cam doua rosii.

Fructul este de culoare rosie, putin turtit si cu un gust fin. De asemenea, este o rosie carnoasa si cu miezul suculent. Acest tip este foarte bun in salate, mancaruri sau sucuri. 


Tata vacii romaneasca 

La maturitate, fructul este rosu si are o forma usor alungita, cu o umflatura in partea de jos, care se termina cu o parte ascutita. Numele i se trage de la aceasta forma care-i este caracteristica, asemanandu-se cu un sfarc.

Este un soi perfect pentru bulion, miezul fiind dens, nu foarte zemos si cu seminte putine.

Pontica/Dacia

Este un soi romanesc obtinut in 1988 la statia de cercetare legumicola de la Vidra.

Pontica are o crestere determinata, ceea ce inseamna ca face un singur rand de fructe pe an. Acestea sunt de marime medie (100-150 de grame), de forma sferica, cu o culoare mai mult maronie decat rosie.

Fructele sunt tari, sarace in seminte si cu un cotor tare. Sunt ideale pentru consumul in salate si pentru muraturi sub forma de gogonele.
 
Rosiile de Tiganesti
 
Sunt originare din satul cu acelasi nume din judetul Teleorman. Fructele se caracterizeaza printr-o marime medie (100-150 de grame), cu coaja de un rosu intens si miez malaios, mai deschis la culoare decat coaja. 

Rosiile de Tiganesti erau foarte apereciate, dar au devenit o raritate, fiind inlocuite de soiuri de import, care se coc mai repede si dau cantitati mai mare, dar care nu se compara la gust. 


Trandafirie de Calafat 

Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai bune soiuri de rosii romanesti. Le recunoasteti imediat datorita fructelor cu o culoare roz si miez bine conturat, cu o pulpa carnoasa si o cantitate medie de seminte.

Au un gust bun, putin acid, ceea ce le face excelente pentru salate si gatit.

Pitice

Piticele se coc la mijloc de sezon, iar fructele sunt de marime mica spre medie (100 de grame/ fruct). Au o forma rotunda si pot fi usor tuguiate.



Cateva trucuri pentru a identifica producatorii si rosiile romanesti 
 
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume, Gheorghe Vlad, a dezvaluit cum pot fi recunoscute legumele produse dupa tehnici traditionale de producatorii autohtoni. Iata cateva dintre sfaturile sale:
 
- Chiar daca forma nu da gustul si calitatea, ea este un indiciu. De exemplu, rosiile romanesti sunt, de regula, neuniforme, spre deosebire de cele din import, care par "trase prin inel sau lucrate la strung". Ina acelasi timp, rosiile de soi vechi nu au forme cilindrice.

- Capacul galben este un indicator al zaharurile din fruct. Daca acesta este foarte greu de sesizat, este foarte probabil ca rosia sa nu aiba gust. De exemplu, rosiile hibrid se coc pana in dreptul coditiei si nu mai pastreaza zaharuri. Deci, capacul galben la o tomata nu trebuie privit ca un dezavantaj, dimpotriva

- Tineti minte ca producatorii nu pot sa aiba o multitudine de produse agricole. Astfel ca, un producator autentic nu poate sa aiba mai mult de 3-4 produse la taraba.
 
Sursa foto: blog.naturalmarket.ro

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Viki Micu, 16 august 2015

    Multumim!

  • Fara foto

    Sidonia Toncean, 15 august 2015

    Ca sa recunoasteti rosiile romanesti bune, trebuie sa le mirositi la codita. Se simte acel miros de rosie adevarata cu care am fost obisnuiti din copilarie...Sigur vor fi delicioase !

  • Fara foto

    Moldovan Marinela Marisan, 14 august 2015

    de unde se pot cumpara seminte romanesti?

  • Fara foto

    Alin, 14 august 2015

    sunteti siguri ca soiul "inima de bou" e autohton? vezi "coeur de beouf" al francezilor...

  • Fara foto

    Rad Gheorghita, 14 august 2015

    Puszta Kolosz e un soi curat romanesc.. imi place articolul da nu si titlu.