Care este cea mai sanatoasa carne de porc din Romania, numita si "uleiul de masline pe 4 picioare"

Despre carnea de porc stim cu totii ca n-ar fi prea sanatoasa, din cauza cantitatilor mari de grasime.  Insa, exista o rasa de porc despre ca se spune ca ar avea cea mai sanatoasa carne, fiind numit si "uleiul de masline pe 4 picioare".  Este vorba despre rasa Mangalita, una dintre cele mai apreciate rase de porc la nivel mondial.  De asemenea, in zona Ardealului, aceasta rasa este crescuta de 200 de ani. 

Care este cea mai sanatoasa carne de porc din Romania, numita si "uleiul de masline pe 4 picioare"

Mangalita este specializata pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.

In cazul in care va intrebati de ce arata ca o oaie, este pentru ca aceasta rasa a rezultat in urma incrucisarii mistretului si porcului sumadia de talie mare, cu parul lung si cret. Prima atestare a acestei rase este din secolul al XVIII-lea de pe mosia de la Chisineu-Cris, care in zilele noastre se numeste Arad.

Carnea provenita de la acesti porci are numeroase beneficii si a fost numita in multe feluri, printre care si "vita Kobe din lumea porcilor", "uleiul de masline pe patru picioare" si "porcul-somon". Asta pentru ca in carnea de Mangalita se regasesc din plin acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9.

De aceea, carnea de Mangalita poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, procentul de acizi grasi nesaturati din acesta ajungand pana la 70% - doar in uleiul de masline sau in carnea de somon se mai intalneste un procent similar.

De asemena, preparatele din carne de porc de Mangalita se regasesc la loc de cinste in meniurile restaurantelor cu 1, 2 sau 3 stele Michelin. Si, la Paris, in 2014, jambonul de Mangalita se vindea cu 165 de euro kilogramul.

Carnea acestei rase are aspect marmorat, similar cu cel al vitei Kobe, dat de grasimea intramusculara, ceea ce o face sa fie mai frageda si suculenta. In acelasi timp, datorita nivelului redus de colesterol, gustul se aseamana cu cel al carnii de mistret.

In momentul de fata, singura statiune agricola din tara unde se mai conserva genetic specia porcului Mangalita se afla in judetul Cluj, la Statiunea de Cercetari Agricole din Turda.

Sursa articol si foto: adevarul.ro

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura