„Turta oilor” sau ”Turta Arietilor” se prepara pe 7 noiembrie, cu o seara inainte de ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” pentru a sarbatori ”Nunta Oilor” celebrata de unii dintre ciobani la inceputul lunii noiembrie.
 
Turta coapta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor, pentru a prevesti numarul de miei care va fi obtinut in primavara.
 
Daca turta cade cu fata in sus este semn de bucurie, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cade cu fata in jos este semn de suparare caci se considera ca oile vor avea putini miei. 
 
Reteta Turta Oilor
 
Ingrediente
1 kg. malai
apa cat cuprinde
sare, dupa gust 
o mana de faina (optional, ca sa se inchege mai bine aluatul)
 
Se pune malaiul intr-o covata cu zaharul (daca optam pentru un gust usor dulceag). Se clocoteste apa cu sare si se pune, treptat, peste malai , amestecand incontinuu; 
 
Optional se poate adauga un pumn de faina (ca sa inchege mai bine aluatul). 
 
Se framanta bine.
 
Se modeleaza turtele in forma rotunda si se pun in tava.
 
Se amesteca putina apa calduta cu faina, se spoieste cu acest amestec turtele pe deasupra, secresteaza cu furculita si se pun in cuptorul incins (preferabil cuptor cu lemne sau test). Se coace mai intai la foc iute, iar cand prinde putina crusta si culoare se mai domoleste focul. 
 
Se scot turtele dupa ce s-au copt si se lasa sa se raceasca.
 
Secretul bucatarului
Pentru un gust usor dulceag, se poate adauga putin zahar (o mana).
 
Mod de servire
Dupa ce se arunca turta in staulul oilor cu scopul de a ghici viitorul turmei, restul turtelor se folosesc in loc de paine pe durata zilei.
 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Colette Simon, 22 mai 2015

    Daca adaugam faina, precizam: faina de grau.

  • Fara foto

    Colette Simon, 22 mai 2015

    Malaiul este tot faina.