Turta Arietilor - Obiceiuri de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

„Turta oilor” sau ”Turta Arietilor” se prepara pe 7 noiembrie, cu o seara inainte de ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” pentru a sarbatori ”Nunta Oilor” celebrata de unii dintre ciobani la inceputul lunii noiembrie.  

Turta Arietilor - Obiceiuri de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Turta coapta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor, pentru a prevesti numarul de miei care va fi obtinut in primavara.
Daca turta cade cu fata in sus este semn de bucurie, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cade cu fata in jos este semn de suparare caci se considera ca oile vor avea putini miei.
Reteta Turta Oilor
Ingrediente
1 kg. malai
apa cat cuprinde
sare, dupa gust
o mana de faina (optional, ca sa se inchege mai bine aluatul)
Se pune malaiul intr-o covata cu zaharul (daca optam pentru un gust usor dulceag). Se clocoteste apa cu sare si se pune, treptat, peste malai , amestecand incontinuu;
Optional se poate adauga un pumn de faina (ca sa inchege mai bine aluatul).
Se framanta bine.
Se modeleaza turtele in forma rotunda si se pun in tava.
Se amesteca putina apa calduta cu faina, se spoieste cu acest amestec turtele pe deasupra, secresteaza cu furculita si se pun in cuptorul incins (preferabil cuptor cu lemne sau test). Se coace mai intai la foc iute, iar cand prinde putina crusta si culoare se mai domoleste focul.
Se scot turtele dupa ce s-au copt si se lasa sa se raceasca.
Secretul bucatarului
Pentru un gust usor dulceag, se poate adauga putin zahar (o mana).
Mod de servire
Dupa ce se arunca turta in staulul oilor cu scopul de a ghici viitorul turmei, restul turtelor se folosesc in loc de paine pe durata zilei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Saramura de miel

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina.

Pasca cu branza dulce
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise