Galustele cu prune, cunoscute si sub numele de "gomboti", nu sunt nici pe departe un desert 100% romanesc si se regaseste in bucataria multor tari din Europa Centrala si de Est. Nu se stie cu exactitate tara in care gombotii au fost inventati, dar in bucataria romaneasca au intrat pe filiera ungureasca. De exemplu, in Ungaria galustele cu prune poarta numele de gombóc sau knédli. In alte tari, precum Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia etc., pentru a numi galustele cu prune (sau cu alte umpluturi, chiar si cu carne) se folosesc diverse variatiuni ale cuvantului Knödel (knedl, knedle knedľa). Initial, gomobotii se gateau in tarile din Europa Centrala in timpul iernii, pentru ca miezul devenea foarte fierbinte si ramanea astfel mult timp, datorita invelisului de aluat care actiona ca un termoizolant. Insa, acum acestia au devenit foarte populari chiar si vara, cand se coc prunele. Adica, in aceasta perioada a anului.
Astfel, am dat peste reteta doamnei Maria, o octogenara din Arad. Aveti reteta mai jos:
150 grame de zahar
un plic cu praf de scortisoara
150 grame faina
sare
4 — 5 linguri de untura de porc
3 — 4 linguri de pesmet
0,5 kg prune fara samburi
Mod de preparare:
Aluatul se pune pe o planseta din lemn tapetata cu faina si se intinde la o grosime de un centimetru, dupa care este taiat in patrate cu latura de de 8 — 10 cm.
In fiecare patrat se pune cate o jumatate de pruna, in mijlocul careia s-a pus putin zahar si praf de scortisoara. Apoi se formeaza bilute sferice cam de aceeasi dimensiune.
Cand gombotii se ridica la suprafata, se mai lasa la fiert circa 5 minute, apoi sunt culesi cu o paleta. In ultima faza, gombotii sunt trecuti prin pesmet si sunt gata de mancat.
Sursa foto: gandul.info
Sursa articol: ro.wikipedia.org, en.wikipedia.org, agerpres.ro
Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...
Covrigi turcesti cu susan - SimitPunem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaligutaFoi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caiseDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii