Galustele cu prune, cunoscute si sub numele de "gomboti", nu sunt nici pe departe un desert 100% romanesc si se regaseste in bucataria multor tari din Europa Centrala si de Est.

Nu se stie cu exactitate tara in care gombotii au fost inventati, dar in bucataria romaneasca au intrat pe filiera ungureasca.

De exemplu, in Ungaria galustele cu prune poarta numele de gombóc sau knédli

In alte tari, precum Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia etc., pentru a numi galustele cu prune (sau cu alte umpluturi, chiar si cu carne) se folosesc diverse variatiuni ale cuvantului Knödel (knedl, knedle knedľa). 

Initial, gomobotii se gateau in tarile din Europa Centrala in timpul iernii, pentru ca miezul devenea foarte fierbinte si ramanea astfel mult timp, datorita invelisului de aluat care actiona ca un termoizolant.

Insa, acum acestia au devenit foarte populari chiar si vara, cand se coc prunele. Adica, in aceasta perioada a anului.

Pentru a va oferi cea mai buna metoda de a face gomboti cu prune, am cautat o reteta cat mai veche.



Astfel, am dat peste reteta doamnei Maria, o octogenara din Arad. Aveti reteta mai jos:
 
Ingrediente: 

0,600 kg cartofi
150 grame de zahar
un plic cu praf de scortisoara
150 grame faina
sare
4 — 5 linguri de untura de porc
3 — 4 linguri de pesmet
0,5 kg prune fara samburi

Mod de preparare:
 
Cartofii se fierb in apa cu sare si apoi se fac piure. Se amesteca cu faina, dupa care se framanta un aluat moale, pe care il lasati sa se odihneasca putin.
 
Se taie prunele in jumatati si se scot samburii. Pesmetul se pune intr-o cratita si se rumeneste in untura.

Aluatul se pune pe o planseta din lemn tapetata cu faina si se intinde la o grosime de un centimetru, dupa care este taiat in patrate cu latura de de 8 — 10 cm.

In fiecare patrat se pune cate o jumatate de pruna, in mijlocul careia s-a pus putin zahar si praf de scortisoara. Apoi se formeaza bilute sferice cam de aceeasi dimensiune.
 
Pe foc se pune o oala mare in care se pune la fiert apa cu un praf de sare. Cand da un colocot, se pun si gombotii la fiert.

Cand gombotii se ridica la suprafata, se mai lasa la fiert circa 5 minute, apoi sunt culesi cu o paleta. In ultima faza, gombotii sunt trecuti prin pesmet si sunt gata de mancat.
 

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Erika Auslander-Seinfeld, 21 noiembrie 2015

    Cu tot respectul ptr. aceasta D-na octogenara, eu cred ca reteta mea personala e ....mai reusita si cer scuze daca nu sunt corecta.

  • Fara foto

    kok miori, 17 august 2015

    Foarte buna reteta dar eu prefer sa fac knedel din faina de pasca si iese foarte gustos.