Cum sa faci cei mai buni gomboti cu prune si care e povestea lor

Galustele cu prune, cunoscute si sub numele de "gomboti", nu sunt nici pe departe un desert 100% romanesc si se regaseste in bucataria multor tari din Europa Centrala si de Est. Nu se stie cu exactitate tara in care gombotii au fost inventati, dar in bucataria romaneasca au intrat pe filiera ungureasca. De exemplu, in Ungaria galustele cu prune poarta numele de gombóc sau knédli.  In alte tari, precum Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia etc., pentru a numi galustele cu prune (sau cu alte umpluturi, chiar si cu carne) se folosesc diverse variatiuni ale cuvantului Knödel (knedl, knedle knedľa).  Initial, gomobotii se gateau in tarile din Europa Centrala in timpul iernii, pentru ca miezul devenea foarte fierbinte si ramanea astfel mult timp, datorita invelisului de aluat care actiona ca un termoizolant. Insa, acum acestia au devenit foarte populari chiar si vara, cand se coc prunele. Adica, in aceasta perioada a anului.

Cum sa faci cei mai buni gomboti cu prune si care e povestea lor

Pentru a va oferi cea mai buna metoda de a face gomboti cu prune, am cautat o reteta cat mai veche.

Astfel, am dat peste reteta doamnei Maria, o octogenara din Arad. Aveti reteta mai jos:

Ingrediente:

0,600 kg cartofi

150 grame de zahar

un plic cu praf de scortisoara

150 grame faina

sare

4 — 5 linguri de untura de porc

3 — 4 linguri de pesmet

0,5 kg prune fara samburi

Mod de preparare:

Cartofii se fierb in apa cu sare si apoi se fac piure. Se amesteca cu faina, dupa care se framanta un aluat moale, pe care il lasati sa se odihneasca putin.
Se taie prunele in jumatati si se scot samburii. Pesmetul se pune intr-o cratita si se rumeneste in untura.

Aluatul se pune pe o planseta din lemn tapetata cu faina si se intinde la o grosime de un centimetru, dupa care este taiat in patrate cu latura de de 8 — 10 cm.

In fiecare patrat se pune cate o jumatate de pruna, in mijlocul careia s-a pus putin zahar si praf de scortisoara. Apoi se formeaza bilute sferice cam de aceeasi dimensiune.

Pe foc se pune o oala mare in care se pune la fiert apa cu un praf de sare. Cand da un colocot, se pun si gombotii la fiert.

Cand gombotii se ridica la suprafata, se mai lasa la fiert circa 5 minute, apoi sunt culesi cu o paleta. In ultima faza, gombotii sunt trecuti prin pesmet si sunt gata de mancat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte. Orez cu lapte reteta simpla si rapida. Retete de deserturi cu orez. Retete rapide.

Orez cu lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise