Gustul bucatariei din sudul tarii

In Oltenia si in Muntenia gasim unele dintre bucatele celebre din bucataria romaneasca. Asa ca va invitam la o incursiune in minunata bucatarie din sudul tarii.

Gustul bucatariei din sudul tarii

In bucataria olteneasca se folosesc foarte mult legumele, pestele, carnea de pasare si porc, lactatele si branzeturile. Din aceste ingrediente se pregatesc preparate precum ciorba de praz, de stevie, fiertura olteneasca. Sarmalele sunt gatite in mod traditional in oale de pamant la “ţest” (un fel de cuptor).
 
Tipice pentru mancarea din Oltenia sunt ciulamaua de pui cu mamaliguta, rosiile umplute cu carne sau doar cu orez, carnaciorii oltenesti, tochitura olteneasca, saramura de peste, dar si ghiveciul calugaresc.
 
In zona Munteniei se gateste foarte gustos, cu influente grecesti, orientale, franceze, italiene si altele pierdute in negura timpului. Ciorbele de aici sunt acrite cu bors, contin leustean si sunt drese cu orez sau “zdrente” de ou. Aici este locul ciorbei de burta si al tuslamalei. Multe legume, carnuri si sosuri se regastesc prin: tocanite, musaca, ostropel de pasare, pestele gatit la cuptor, sarmale cu mamaliga, stufat de miel.
 
Influente importante au avut si hanurile sau marile restaurante, cum ar fi Hanul Manuc, restaurantul Capsa. Deserturile reprezentative sunt: placintele, compoturile de fructe, budinci din paste fainoase.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise