Gustul bucatariei din sudul tarii

In Oltenia si in Muntenia gasim unele dintre bucatele celebre din bucataria romaneasca. Asa ca va invitam la o incursiune in minunata bucatarie din sudul tarii.

Gustul bucatariei din sudul tarii

In bucataria olteneasca se folosesc foarte mult legumele, pestele, carnea de pasare si porc, lactatele si branzeturile. Din aceste ingrediente se pregatesc preparate precum ciorba de praz, de stevie, fiertura olteneasca. Sarmalele sunt gatite in mod traditional in oale de pamant la “ţest” (un fel de cuptor).
 
Tipice pentru mancarea din Oltenia sunt ciulamaua de pui cu mamaliguta, rosiile umplute cu carne sau doar cu orez, carnaciorii oltenesti, tochitura olteneasca, saramura de peste, dar si ghiveciul calugaresc.
 
In zona Munteniei se gateste foarte gustos, cu influente grecesti, orientale, franceze, italiene si altele pierdute in negura timpului. Ciorbele de aici sunt acrite cu bors, contin leustean si sunt drese cu orez sau “zdrente” de ou. Aici este locul ciorbei de burta si al tuslamalei. Multe legume, carnuri si sosuri se regastesc prin: tocanite, musaca, ostropel de pasare, pestele gatit la cuptor, sarmale cu mamaliga, stufat de miel.
 
Influente importante au avut si hanurile sau marile restaurante, cum ar fi Hanul Manuc, restaurantul Capsa. Deserturile reprezentative sunt: placintele, compoturile de fructe, budinci din paste fainoase.

Sursa foto.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi