Gustul bucatariei din sudul tarii

In Oltenia si in Muntenia gasim unele dintre bucatele celebre din bucataria romaneasca. Asa ca va invitam la o incursiune in minunata bucatarie din sudul tarii.

Gustul bucatariei din sudul tarii

In bucataria olteneasca se folosesc foarte mult legumele, pestele, carnea de pasare si porc, lactatele si branzeturile. Din aceste ingrediente se pregatesc preparate precum ciorba de praz, de stevie, fiertura olteneasca. Sarmalele sunt gatite in mod traditional in oale de pamant la “ţest” (un fel de cuptor).
 
Tipice pentru mancarea din Oltenia sunt ciulamaua de pui cu mamaliguta, rosiile umplute cu carne sau doar cu orez, carnaciorii oltenesti, tochitura olteneasca, saramura de peste, dar si ghiveciul calugaresc.
 
In zona Munteniei se gateste foarte gustos, cu influente grecesti, orientale, franceze, italiene si altele pierdute in negura timpului. Ciorbele de aici sunt acrite cu bors, contin leustean si sunt drese cu orez sau “zdrente” de ou. Aici este locul ciorbei de burta si al tuslamalei. Multe legume, carnuri si sosuri se regastesc prin: tocanite, musaca, ostropel de pasare, pestele gatit la cuptor, sarmale cu mamaliga, stufat de miel.
 
Influente importante au avut si hanurile sau marile restaurante, cum ar fi Hanul Manuc, restaurantul Capsa. Deserturile reprezentative sunt: placintele, compoturile de fructe, budinci din paste fainoase.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise