In prima sambata a Postului Mare (19 martie), crestinii il sarbatoresc pe Sf.Teodor, cel care a introdusa coliva in practica Bisericii, dupa minunea din vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363).

Legenda spune ca Iulian, dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. 
 
Sfantul Teodor i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370) si i-a poruncit sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva). 

Astfel, in noaptea de 18 martie, la Sfanta Liturghie a Darurilor Inainte Sfintite, dupa rugăciunea amvonului, se canta Canonul Sfantului Mare Mucenic Teodor, dupa care se sfinteste coliva si se imparte credinciosilor.

Simbolistica
 
Coliva este o ofranda ce se aduce pentru sufletele mortilor la zilele randuite pentru pomenirea lor. De asemenea, coliva reprezinta trupul mortului si este o expresie materiala a credintei in nemurire si inviere, pentru ca este facuta din boabe de grau, pe care Hristos le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor.

Simbolistica bobului de grau este ca, dupa cum bobul de grau incolteste atunci cand este ingropat in pamant, la fel si trupul omenesc se ingroapa, pentru ca mai apoi sa invie. 
 
Coliva se mai face la parastase (termene de pomenire: la 40 de zile, 3 luni, 6 si 9 luni si la un an de la deces, apoi in fiecare an, pana la 7 ani); la sambetele mortilor din calendar. 

Asadar, avand in vedere ca mai este putin pana la intrarea in Postul Pastelui, iata 10 retete simple pentru a face cea mai buna coliva: 
 
1. Coliva cu bomboane 



2. Coliva cu rom



3. Coliva cu nuca si coaja de lamaie 



4. Coliva cu stafide si cocos



5. Coliva cu cafea de miere



6. Coliva



7. Coliva simpla



8. Coliva cu migdale macinate



9. Coliva cu mac



10. Coliva cu biscuiti pisati



Sursa foto: culinar.mesagerulromanesc.info

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Codea Mariana, 14 martie 2016

    Cea mai buna este coliva cu nuci ,stafide ,rom,coaja de lamaie,zahar vanilat si bineanteles arpacas plus zahar.