In prima sambata a Postului Mare (19 martie), crestinii il sarbatoresc pe Sf.Teodor, cel care a introdusa coliva in practica Bisericii, dupa minunea din vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363).

Legenda spune ca Iulian, dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. 
 
Sfantul Teodor i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370) si i-a poruncit sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva). 

Astfel, in noaptea de 18 martie, la Sfanta Liturghie a Darurilor Inainte Sfintite, dupa rugăciunea amvonului, se canta Canonul Sfantului Mare Mucenic Teodor, dupa care se sfinteste coliva si se imparte credinciosilor.

Simbolistica
 
Coliva este o ofranda ce se aduce pentru sufletele mortilor la zilele randuite pentru pomenirea lor. De asemenea, coliva reprezinta trupul mortului si este o expresie materiala a credintei in nemurire si inviere, pentru ca este facuta din boabe de grau, pe care Hristos le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor.

Simbolistica bobului de grau este ca, dupa cum bobul de grau incolteste atunci cand este ingropat in pamant, la fel si trupul omenesc se ingroapa, pentru ca mai apoi sa invie. 
 
Coliva se mai face la parastase (termene de pomenire: la 40 de zile, 3 luni, 6 si 9 luni si la un an de la deces, apoi in fiecare an, pana la 7 ani); la sambetele mortilor din calendar. 

Asadar, avand in vedere ca mai este putin pana la intrarea in Postul Pastelui, iata 10 retete simple pentru a face cea mai buna coliva: 
 
1. Coliva cu bomboane 2. Coliva cu rom3. Coliva cu nuca si coaja de lamaie 4. Coliva cu stafide si cocos5. Coliva cu cafea de miere6. Coliva7. Coliva simpla8. Coliva cu migdale macinate9. Coliva cu mac10. Coliva cu biscuiti pisatiSursa foto: culinar.mesagerulromanesc.info

Recomandari pentru tine si casa ta

Rotisserie Air Fryer Oven

- 300 lei
1299.99 lei
999.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Codea Mariana, 14 martie 2016

    Cea mai buna este coliva cu nuci ,stafide ,rom,coaja de lamaie,zahar vanilat si bineanteles arpacas plus zahar.