autor:

Cristina_Vintu

» » Dulciuri diverse

Colivă

Autor: Cristina_Vintu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 17 noiembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cristina_Vintu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 17 noiembrie 2013

Ingrediente
1kg grau, 3 l apă, aproximativ 300 gr zahăr, 3 linguri cacao, esență rom, o lingură zahăr vanilat, o mină stafide, 3 linguri migdale măcinate, 300 gr miez nucă și bomboane pt ornament

Dificultate: Medie Timp: 2h

3 voturi

Mod de preparare

Cand spun colivă, gindul mi se duce la copilărie și la zilele cind mami venea acasă cu o farfuriuță cu colivă de la vreun parastas, zi foarte fericită pentru noi deoarece iubeam acest desert. Incă il iubesc și am obiceiul de a face colivă cind și cind fără nici un motiv anume pentru că și băieții mei iubesc coliva. De astă dată trebuie să recunosc am facut această colivă pentru parastasul de un an de la dispariția lui mami, Dumnezeu să o odihnească in pace.



Multă lume spune că tre să fie un truc să iasă bună..să nu se intindă..bla bla...eu doar respect instrucțiunile mamei de cind mă știu și imi iese perfect. Așadar, să trecem la treabă. Punem o măsură de grau si 3 masuri de apă la fiert (in cazul de față 1kg grau si 3l apă) și la foc potrivit lăsăm să fiarbă, fără a amesteca in grau pe timpul fierberii - doar miscați oala stinga-dreapta din cind in cind - pină scade toată apa, apoi adăugați zaharul (eu de obicei pun 280 gr-nu imi place ff dulce) și mai fierbeți pină ce scade zeama ce se formează in urma diluării zaharului. In momentul de față puteți amesteca cu lingura să nu se prindă. Dați oala deoparte si peste graul fiert puneți 200 gr nuci macinate in strat care să acopere graul și lăsați la racit pină a doua zi. Rolul nucii e sa traga din zeama ce a mai ramas in grau. A doua zi amestecați fff bine graul cu nucile,stafidele, adaugați 2 linguri de cacao, esențe după gust și restul de nuci (mie imi place să pisez cu un sucitor nucile să ramină și bucăti mai mari..:) O pudrați după bunul plac..mie imi place cu un strat de cacao și cu un șablon pentru cruce pudrăm apoi cu zahăr pudră..adăugăm bombonele și gataaa..putem să ne bucurăm savurind o porție..:)



Spor și ganduri bune!
Daca ti-a placut reteta noastra "Colivă" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Coliva

Coliva

Se spala bine arpacasul si se pune la fiert la foc potrivit. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Coliva

Coliva

Se spala graul in cat mai multe ape, apoi se lasa la inmuiat intr-o cratita cu suficienta apa cel

2 voturi    0 comentarii
10h
Retete de post

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Veronica Chiriluta , 24 noiembrie 2013

    Un desert foarte delicious

  • Fara foto

    Cristina Vintu , 24 noiembrie 2013

    odata cu nucile,la final..scuze , am omis..:)

  • Fara foto

    Elena Vatafu , 24 noiembrie 2013

    migdala cand se pune

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2013

      voi face si eu, Dumnezeu sa le odihneasca pe mamicile noastre.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

3 voturi

Ingrediente

  • 1kg grau
  • 3 l apă
  • aproximativ 300 gr zahăr
  • 3 linguri cacao
  • esență rom
  • o lingură zahăr vanilat
  • o mină stafide
  • 3 linguri migdale măcinate
  • 300 gr miez nucă și bomboane pt ornament

Raporteaza reteta

Retete
de Cristina_Vintu
Tort cu friscă si capșuni

Tort cu friscă si capșuni

Blat: se mixează ouăle cu zaharul pină iși dublează volumul si au o consistență pufoasă si

2 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Torturi
Fursecuri fragede cu nucă de cocos

Fursecuri fragede cu nucă de cocos

Se mixează foarte bine untul cu zaharul, pina arata ca o spumă, apoi se adaugă pe rind ouăle,

3 voturi    2 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Eclere

Eclere

De-a lungul timpului am tot incercat rețete de eclere, insa nici una nu a fost la fel de gustoasă

8 voturi    0 comentarii
1h 35 min
Dulciuri diverse
Fara foto

mira (Chef de cuisine)

voi face si eu, Dumnezeu sa le odihneasca pe mamicile noastre.

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Brinzoaice