Cum se face coliva

Cum se face coliva

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cum se face coliva

Ingrediente

  • 1kg grau
  • 3 l apă
  • aproximativ 300 gr zahăr
  • 3 linguri cacao
  • esență rom
  • o lingură zahăr vanilat
  • o mină stafide
  • 3 linguri migdale măcinate
  • 300 gr miez nucă și bomboane pt ornament

Mod de preparare

Cum se face coliva

Cand spun colivă, gindul mi se duce la copilărie și la zilele cind mami venea acasă cu o farfuriuță cu colivă de la vreun parastas, zi foarte fericită pentru noi deoarece iubeam acest desert. Incă il iubesc și am obiceiul de a face colivă cind și cind fără nici un motiv anume pentru că și băieții mei iubesc coliva. De astă dată trebuie să recunosc am facut această colivă pentru parastasul de un an de la dispariția lui mami, Dumnezeu să o odihnească in pace.

Multă lume spune că tre să fie un truc să iasă bună..să nu se intindă..bla bla...eu doar respect instrucțiunile mamei de cind mă știu și imi iese perfect. Așadar, să trecem la treabă. Punem o măsură de grau si 3 masuri de apă la fiert (in cazul de față 1kg grau si 3l apă) și la foc potrivit lăsăm să fiarbă, fără a amesteca in grau pe timpul fierberii - doar miscați oala stinga-dreapta din cind in cind - pină scade toată apa, apoi adăugați zaharul (eu de obicei pun 280 gr-nu imi place ff dulce) și mai fierbeți pină ce scade zeama ce se formează in urma diluării zaharului. In momentul de față puteți amesteca cu lingura să nu se prindă. Dați oala deoparte si peste graul fiert puneți 200 gr nuci macinate in strat care să acopere graul și lăsați la racit pină a doua zi. Rolul nucii e sa traga din zeama ce a mai ramas in grau. A doua zi amestecați fff bine graul cu nucile,stafidele, adaugați 2 linguri de cacao, esențe după gust și restul de nuci (mie imi place să pisez cu un sucitor nucile să ramină și bucăti mai mari..:) O pudrați după bunul plac..mie imi place cu un strat de cacao și cu un șablon pentru cruce pudrăm apoi cu zahăr pudră..adăugăm bombonele și gataaa..putem să ne bucurăm savurind o porție..:)

Spor și ganduri bune!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise