autor:

autor

» » , Dulciuri diverse, Retete de post

Coliva

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 05 februarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 05 februarie 2014

Ingrediente
500 g grau decorticat sau arpacas,, 350 g zahar sau miere,, 250 g nuci macinate,, vanilie,, rom,, coaja rasa de lamaie,, zahar pudra,, cacao si bomboane pentru decor.,

Dificultate: Redusa Timp: nespecificat

4 voturi

Mod de preparare

Graul se spala in mai multe ape (7 sau 9 spune traditia religioasa) si apoi se lasa in 3 litri de apa, de cu seara, la inmuiat. A doua zi se fierbe la foc mic amestecand sau miscand oala din timp in timp, ca sa nu se prinda graul de fundul vasului. Daca mai trebuie apa, se mai adauga. Cand este fiert - dar asta presupune cateva ore - bobul este umflat, crapat, "inflorit" si foarte moale. Se lasa atunci sa scada apa, si cand a scazut bine de tot - coliva trebuind sa fie consistenta nu moale sau curgatoare, se inchide focul si se lasa la racorit cu un prosop umed peste vas, ca sa nu prinda pojghita. Dupa ce se racoreste bine, sa adauga zaharul (sau mierea) si se mai pune pe foc pana cand acesta este complet dizolvat, timp in care se amesteca des pentru ca sa nu se prinda. Racorita, coliva se amesteca cu coaja de lamaie, 2 pliculete de zahar vanilat, nucile macinate (puteti pastra 2-3 linguri pentru decor) si o fiola de esenta de rom. Se pune pe un platou, i se da forma de tort, patrat, rotund sau oval, iar pe deasupra se presara nuca macinata pusa deoparte, apoi zaharul pudra, iar praful de cacao se foloseste pt a desena diverse forme (cruce, daca e o coliva pentru biserica, orice alt desen daca este pentru consumul zilnic) pe coliva. De asemenea se folosesc si bomboane sau alte ornamente pentru decor.
Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Colivă

Colivă

Cand spun colivă, gindul mi se duce la copilărie și la zilele cind mami venea acasă cu o farfuriuță

3 voturi    4 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Coliva

Coliva

Se curata arpacasul de impuritati si se spala bine in noua ape. Se pune la fiert o parte arpacas

22 voturi    1 comentariu
3h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Lidia Breaur , 07 februarie 2015

    cea mai buna coliva o fac moldovencile

  • Fara foto

    Kati Manolache , 22 februarie 2014

    o bunatate nam mai mincat de vreo25 de ani

Dificultate

Redusa

Timp

nespecificat

4 voturi

Ingrediente

  • 500 g grau decorticat sau arpacas,
  • 350 g zahar sau miere,
  • 250 g nuci macinate,
  • vanilie,
  • rom,
  • coaja rasa de lamaie,
  • zahar pudra,
  • cacao si bomboane pentru decor.

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

102 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

61 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Mancarica de dovleac placintar Mancarica de dovleac placintar

Se taie miezul de pe coaja dovleacului in cubulete mici. Orezul spalat se acopera cu apa rece si se lasa o ora sa se inmoaie un pic. Se

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pateuri cu branza vegetala Pateuri cu branza vegetala

Intr-un bol punem faina, facem pe mijloc loc si turnam uleiul si sarea si praful de copt si incepem sa amestecam, dupa care adaugam

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
Iahnie de naut