Salamul de Sibiu a primit recunoastere la nivel european - doar 5 producatori il vor mai putea vinde

Salamul de Sibiu a devenit al doilea produs autohton romanesc recunoscut la nivel european, dupa Magiunul de Topoloveni. Incepand cu luna martie, doar cinci producatori vor mai putea vinde salamul crud-uscat, realizat dupa o reteta ce dateaza din secolul XIX. De asemenea, e de asteptat ca pretul Salamului de Sibiu sa creasca substantial, dar consumatorii vor avea o garantie a calitatii.

Salamul de Sibiu a primit recunoastere la nivel european - doar 5 producatori il vor mai putea vinde

Unul dintre producatorii de salam de Sibiu, dezvaluie cum se produce corect acest mezel de lux:

"In grupul de producatori sunt oameni care fac salam de Sibiu de 10, 20 de ani. Nu se admite in salamul de Sibiu decat carne de porc si grasime tare de pe spate. Trebuie sa il maturezi cel putin 70 de zile, mucegaiul trebuie sa fie mucegai (pulberea alba de la exterior), nu se admite faina de orez."

Adevaratul Salam de Sibiu s-ar fi fabricat in Medias si se numea Salam de iarna. Acesta se producea in anotimpul rece, intre 1 octombrie si 1 aprilie, si era un salam care rezista mult. Atestarea Salamului de Sibiu produs la Medias a fost facuta in 1895, de catre fabricantii sasi.

A ajuns sa se numeasca Salam de Sibiu deoarece se vindea cu precadere in vama de la Sibiu, iar cei care veneau aici cautau sa cumpere "salam de la Sibiu, salam de iarna".

In jurul Salamului de Sibiu a circulat si o legenda urbana care spunea ca acesta ar fi facut din carne de cal. Specialistii spun ca acest mit isi are originea in faptul ca, inintial, inainte de aparitia membranelor artificiale, in care se pune acum salamul, se foloseau membrane naturale de cal.
In prezent, Romania are doar doua produse traditionale recunoscute in comunitatea europeana, chiar daca in tara se vand peste 500 de astfel de produse traditionale. Uniunea Europeana a recunoscut in jur de 1400 de produse traditionale, majoritatea fiind din Italia si Franta.
Sursa foto: turnulsfatului.ro
digi24.ro
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise