Ce sa nu mananci de Craciun daca ai hipertensiune

O alimentatie corespunzatoare este extrem de importanta pentru cei care au hipertensiune. Asa ca nici masa de Craciun sau Revelion nu ar trebui sa fie neglijata. Multe dintre mancarurile traditionale de sarbatori nu sunt recomandate celor care au tensiunea ridicata.

Ce sa nu mananci de Craciun daca ai hipertensiune

Daca sunteti diagnosticati cu hipertensiune (adica o valoare a tensiunii sistolice/diastolice de 140/90 mmHg sau peste), atunci este bine sa aveti grija si la alimentatie, chiar daca luati medicamente pentru a va trata. La masa festiva de Craciun sau Revelion poate aparea tentatia pentru abatari de la regula. Ca sa nu aveti probleme cu tensiunea, iata ce alimente va sfatuim sa evitati pentru a nu avea probleme cu tensiunea de sarbatori.

Sarea

In general, consumam mai multa sare decat este necesar pentru o dieta sanatoasa. Insa chiar si o mica reducere a cantitatii de sare din alimentatie poate scadea tensiunea arteriala considerabil. Consumul de sare in exces duce la cresterea tensiunii si afectarea muschiului cardiac in timp. Ideal ar fi sa nu consumam mai mult de 2400 mg de sodiu pe zi, adica circa 6g de sare pe zi. Asa ca evitati la masa de Craciun alimentele care contin multa sare, mai ales daca sunt procesate si nu stiti ce cantitate de sare contin (aperitive cu mezeluri), fripturi in saramura etc. In plus, gustati inainte mancarea si puteti pune sare doar daca este imperios necesar. Daca sunteti musafiri la masa, rugati gazda sa nu sareze foarte mult mancarea dvs.

Inlocuiti sarea cu lamaie, condimente, ierburi aromatice pentru a da gust mancarii.

Muraturile

Si muraturile contin o cantitate mare de sare, aceasta ajuta la conservarea legumelor si creste timpul de pastrare a acestora. Insa pentru hipertensivi acest lucru este foarte daunator, astfel ca recomandarea este sa reduceti la minimum consumul de muraturi.

Fructele si legumele conservate

Pentru a evita cresterea nivelului tensiunii arteriale, incercati sa restrictionati pe cat posibil consumul de conserve de fructe si legume. Ca sa reduceti continutul de sare din conserve, puteti totusi sa apelati la cateva trucuri: scurgeti si spalati bine fructele sau legumele de sucul in care se afla. Mai puteti sa le si fierbeti putin (10 minute) inainte sa le consumati pentru a reduce continutul de sodiu folosit ca stabilizator in conserve, fie ele si de fructe. Aceste alimente au un continut ascuns de sodiu, la care probabil ca nu v-ati fi gandit.

Alimentele procesate

Nu este nevoie sa va spunem ca nu sunt in general sanatoase alimentele procesate, insa pentru hipertensivi acestea sunt si mai periculoase pentru ca ascund un continut greu de controlat de sare sau sodiu. Asa ca cel mai bine le excludeti cu totul din dieta.

Produsele de panificatie

Acestea au o sumedenie de grasimi saturate, substante bogate in sodiu (cum sunt bicarbonatul de sodiu si praful de copt). Acestea pot duce la cresterea tensiunii si a greutatii, care agraveaza si mai mult problemele arteriale.

Zaharul

Incercati sa evitati pe cat posibil dulciurile la masa de Craciun, acestea ar trebui evitate in general pentru ca duc la crestearea in greutate si, implicit, la complicarea afectiunii arteriale avute.

Grasimile

Desi se intampla adesea ca la mesele festive sa avem pe masa felurite mancaruri scaldate in grasime, mai ales preparate din carne de porc, este bine de stiut ca si acestea reprezinta un risc de crestere in greutate si de incarcare a arterelor. Asa ca cel mai bine reduceti consumul de alimente bogate in grasimi animale.

Alcoolul

Bauturile alcoolice afecteaza peretii arteriali, ducand la intarirea si ingustarea arterelor, ceea ce duce la arteroscleroza. Complicatia aceasta duce la cresterea presiunii cu care circula sangele in artere si la tensiune crescuta.

Cofeina

Reduceti cat mai mult consumul de produse cu continut de cafeina, ca de exemplu: cacao, cafea, unele bauturi racoritoare, pentru ca acestea stimuleaza cresterea tensiunii arteriale. Cofeina are efect vasoconstrictor, adica ingusteaza arterele si creste tensiunea. Asa ca evitati

Sursa articol.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort copii

Tort copii

Tort copii
Lapte cu orez si sos de capsuni

Lapte cu orez si sos de capsuni

Lapte cu orez si sos de capsuni
Gogosi cu ciocolata
Dulciuri diverse

Gogosi cu ciocolata

Intr-un bol micut, trebuie sa punem drojdia impreuna cu 60 ml lapte.

Gogosi cu ciocolata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor