1. Fasolea
Cu toate ca este considerata un aliment sanatos, fasolea contine o cantitate mare de lectina - proteine care actioneaza ca un insecticid (in cazul plantelor, cel putin). In cazul oamenilor, lectina poate cauza afectiuni mai mult sau mai putin grave.
Fasolea rosie Kidney, de exemplu,contine toxina phytohaemagglutinin, ce poate duce la aparitia starilor de ameteala, voma si dureri abdominale. Prin fierberea fasolei cel putin 10 minute, toxina va fi neutralizata.
Migdalele sunt de fapt, seminte, iar multe dintre cele pe care le gasim in comert nu sunt chiar migdale crude. Acest lucru are si o explicatie simpla: migdalele amare crude contin cianura. Consumul a patru, cinci migdale amare crude poate cauza ameteala, crampe abdominale si stari de confuzie, ne spun specialistii. In SUA, vanzarea de migdale amare este ilegala, in timp ce consumul de migdale dulci este chiar recomandat.
3. Mere, cirese, piersici si prune
Samburii acestor fructe contin cianura, nefiind recomandat consumul lor. La fel ca si in cazul migdalelor,cianura este activata atunci cand samburii sunt zdrobiti sau mestecati. Cu toate acestea, ingurgitarea unui singur sambure nu ne va afecta organismul in niciun fel.
Multe preparate nu ar mai fi la fel de bune daca nu le-am mai adauga rubarba. Frunzele nu sunt insa recomandate consumului, caci contin acid oxalic, care este toxic, cauzand ametelea, dureri de stomac si chiar aparitia pietrelor la rinichi si coma. Indepartati frunzele rapid si puneti-le departe de animalele de companie, caci acidul oxalic le poate afecta si pe acestea.
Nu cred ca ne-am putea imagina gatitul fara cartofi, nu-i asa? Ei bine, trebuie sa stiti insa ca frunzele de cartofi si tulpina contin solanina, un compus care este toxic chiar si in cantitati mici. De asemenea, trebuie sa stiti ca este recomandat sa aruncam cartofii care au culoarea verde sub coaja.
Comentarii