La noi, de Pasti se pregatesc cateva feluri de mancare pe care le cunoaste toata lumea: cozonaci, pasca, oua rosii, drob, friptura de miel etc. Insa, prin alte parti ale lumii, felurile de mancare traditionala pentru Pasti sunt un pic mai ciudate. Sau, cel putin, asa par de aici. In cele ce urmeaza va prezentam 10 dintre acestea. Pregatiti-va sa fiti surprinse:

Crestinii ortodocsi din tari precum Bulgaria, Georgia sau Rusia, prepara de Pasti o prajitura numita Kulich. Este un fel de pasca, dar cu o forma aparte si peste care se pune inghetata alba si bomboane colorate sau petale de flori.
La fel ca si pasca noastra, prajitura este de obicei sfintita de preot dupa slujba de Paste.
2. Italia - Colomba di Pasqua

Stim cu totii de acel panettone al italienilor, cel pe care-l prepara pentru Craciun. Ei bine, de Pasti se prepara o prajitura asemanatoare, cu fructe confiate, dar in forma de porumbel.
3. Germania - Gründonnerstag

In Germania, Joia Patimilor este cunoscuta drept Joia Verde (Gründonnerstag). De aceea, germanii consuma in acea perioada tot felul de mancaruri de culoare verde.
De exemplu, supa de hasmatuchi, o planta erbacee, cu flori albe, inrudita cu patrunjelul si cu morcovul.


Brazilienii fac de Pasti un fel de halva, pe baza de alune, zahar si faina de manioc. Este foarte dulce, dar si foarte consistenta.
6. Danemarca - Påskeøl

Danezii nu se complica cu mancarea, ei fac de Pasti o bere speciala, pe care o puteti bea doar in perioada sarbatorilor pascale. Aceasta se numeste Påskeøl si este un pic mai tare ca berile normale.
7. Spania - Mona de Pascua

Spaniolii fac si ei un fel de pasca, care arata ca o gogoasa si care are in mijloc un ou fiert si o cruce din aluat.
Nu e chiar atat de iesit din comun, avand in vedere ca si pe la noi, in unele zone, se decoreaza pasca cu oua vopsite.
8. Mexic - Capirotada

In Mexic, lumea nu se complica prea tare cu aluatul de pasca, asa ca fac o budinca de paine pe care o umplu cu stafide, scortisoara, cuisoare si branza si o numesc Capirotada.
Daaaar... exista si o simbolistica pentru fiecare ingredient, despre care se spune ca aduce aminte de suferintele lui Iisus Hristos: cuisoarele fiind cuiele batute in cruce, batoanele de scortisoara crucea de lemn, iar painea corpul Mantuitorului.
9. Slovenia/Croatia - Pinca

Inrudita oarecum cu cozonacii nostri, Pinca este o paine dulce care are in mijloc semnul crucii. Aceasta este consumata la sfarsitul postului in Slovenia si Croatia.
10. Rusia - Pashka

Rusii sunt, ca de obicei, mai grandomani. Ei fac de Pasti o prajitura in forma de piramida, din branza dulce, asezata pe un pat de rubarba si decorata cu fulgi de migdale.
Pe cea din imagine, literele XB vin de la Христос воскрес, care inseamna "Hristos s-a inaltat".
Sursa foto si articol: telegraph.co.uk

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii