La noi, de Pasti se pregatesc cateva feluri de mancare pe care le cunoaste toata lumea: cozonaci, pasca, oua rosii, drob, friptura de miel etc. 

Insa, prin alte parti ale lumii, felurile de mancare traditionala pentru Pasti sunt un pic mai ciudate. Sau, cel putin, asa par de aici. 

In cele ce urmeaza va prezentam 10 dintre acestea. 

Pregatiti-va sa fiti surprinse: 



1. Europa de Est - Kulich



Crestinii ortodocsi din tari precum Bulgaria, Georgia sau Rusia, prepara de Pasti o prajitura numita Kulich. Este un fel de pasca, dar cu o forma aparte si peste care se pune inghetata alba si bomboane colorate sau petale de flori.

La fel ca si pasca noastra, prajitura este de obicei sfintita de preot dupa slujba de Paste.

2. Italia - Colomba di Pasqua



Stim cu totii de acel panettone al italienilor, cel pe care-l prepara pentru Craciun. Ei bine, de Pasti se prepara o prajitura asemanatoare, cu fructe confiate, dar in forma de porumbel.

3. Germania - Gründonnerstag 



In Germania, Joia Patimilor este cunoscuta drept Joia Verde (Gründonnerstag). De aceea, germanii consuma in acea perioada tot felul de mancaruri de culoare verde.

De exemplu, supa de hasmatuchi, o planta erbacee, cu flori albe, inrudita cu patrunjelul si cu morcovul. 

4. Finlanda - Mämmi

 
Mämmi, prajitura finlandeze de Pasti, este facuta din faina de secara si faina de malt, fiind condimentata cu melasa neagra, sare si coaja de portocala.
 
5. Brazilia - Paçoca de Amendoim



Brazilienii fac de Pasti un fel de halva, pe baza de alune, zahar si faina de manioc. Este foarte dulce, dar si foarte consistenta.  

6. Danemarca - Påskeøl



Danezii nu se complica cu mancarea, ei fac de Pasti o bere speciala, pe care o puteti bea doar in perioada sarbatorilor pascale. Aceasta se numeste Påskeøl si este un pic mai tare ca berile normale.

7. Spania - Mona de Pascua



Spaniolii fac si ei un fel de pasca, care arata ca o gogoasa si care are in mijloc un ou fiert si o cruce din aluat. 

Nu e chiar atat de iesit din comun, avand in vedere ca si pe la noi, in unele zone, se decoreaza pasca cu oua vopsite.

8. Mexic - Capirotada



In Mexic, lumea nu se complica prea tare cu aluatul de pasca, asa ca fac o budinca de paine pe care o umplu cu stafide, scortisoara, cuisoare si branza si o numesc Capirotada.

Daaaar... exista si o simbolistica pentru fiecare ingredient, despre care se spune ca aduce aminte de suferintele lui Iisus Hristos: cuisoarele fiind cuiele batute in cruce, batoanele de scortisoara crucea de lemn, iar painea corpul Mantuitorului.  

9. Slovenia/Croatia - Pinca



Inrudita oarecum cu cozonacii nostri, Pinca este o paine dulce care are in mijloc semnul crucii. Aceasta este consumata la sfarsitul postului in Slovenia si Croatia.

10. Rusia - Pashka



Rusii sunt, ca de obicei, mai grandomani. Ei fac de Pasti o prajitura in forma de piramida, din branza dulce, asezata pe un pat de rubarba si decorata cu fulgi de migdale.

Pe cea din imagine, literele XB vin de la Христос воскрес, care inseamna "Hristos s-a inaltat". 

Sursa foto si articol: telegraph.co.uk

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 32 %
249.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto