Anumite alimente care par sanatoase la prima vedere pot pune probleme organismului. Partile unor fructe sau legume pot fi otravitoare, deci este mai bine sa stim totul despre ele inainte de a le consuma. 
 
Tulpina rubarbei este plina de antioxidanti si de calciu, dar radacinile si frunzele contin acid oxalic, o toxina care poate da senzatii de voma, chiar daca este consumata in cantitati mici. Portiile mari pot dauna ficatului si rinichilor.
 
Nu toti cartofii sunt otravitori, dar cand cartofii cruzi sunt expusi prea mult la lumina, dezvolta o substanta toxica numita solanina, care poate duce la diaree sau la stari de voma intre una si sase zile. Cum recunoastem solanina? Vom observa o tenta verzuie sub coaja cartofului. Dupa ce eliminam acele pete verzi, cartoful este numai bun de mancat!
 
Este posibil sa fi auzit ca anumite seminte sau samburi ale fructelor sunt periculoase. Este adevarat: merele, perele, mango, piersicile, caisele, nectarinele si ciresele contin seminte si samburi cu amygdalin, o substanta toxica care se poate dezvolta in acid cianhidric. Acestea pot cauza tot felul de probleme, printre care dureri de cap, convulsii, greata, voma etc. 
 
Desi ciupercile din magazin sunt numai bune de mancat, este aproape imposibil sa identifici ciupercile daunatoare din salbaticie. Asta pentru ca exista mii de tipuri, iar multe dintre ele te pot deranja la stomac sau pot dauna rinichilor si ficatului. Partea cea mai infricosatoare este ca simptomele nu vor aparea decat peste cateva zile. Cel mai bine ar fi sa stati departe de aceste ciuperci!
 
Boabele de fasole rosie pot da un plus de savoare chili-ului pe care vrei sa il pregatesti la cina, dar pot fi daunatoare daca le consumi crude. Asta pentru ca aceste boabe contin lectina, o substanta care poate disparea daca le tii in apa timp de cinci ore, dupa care le fierbi 10 minute.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gaber Dinu, 13 iunie 2014

    Cand eram tanar aveam in curte un cais cu samburi buni de mancat, adica nu arau amari. Cred ca mancam pe saturate spargandu-i in menghina tejghelei de tamplar pe care o folosea tata. In felul acesta nu striveam samburii asa cum se intampla cand folosesti ciocanul. N-am suferit niciodata vreun efect nedorit de la samburi.

  • Fara foto

    lumi59, 15 mai 2014

    interesant

  • Fara foto

    Breaz Lucia, 15 mai 2014

    Un articol bun ce ar trebui sa-l citeasca mai ales gospodinele !

  • Fara foto

    kok miori, 14 mai 2014

    Bine de stiut aceste lucruri.

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 14 mai 2014

    adevarat

  • Fara foto

    Mary Dima, 13 mai 2014

    MULTUMESC

  • Fara foto

    Ioan Marinescu, 13 mai 2014

    Amigdalina continuta mai ales in samburii de migdale amare este toxica eliberand prin metabolizarea ei ACID CIANHIDRIC.Doza toxica= 30 de samburi.In foarte multe cazuri diferenta dintre doza terapeutica si cea toxica este data numai de cantitatea de principiu activ.LAETRILUL administrat bolnavilor cancerosi contine doza terapeutica de amigdalina.Chiar si in cazul consumului de samburi de caise (utilizati in dulciurile cu martipan) se recomanda sa nu se depaseasca 30 de samburi pe zi.

  • Fara foto

    Maria Briahna, 13 mai 2014

    amigdalina nu e substanta toxica. amigdalina sau vitamina B17 ajuta in tratarea cancerului.

  • Fara foto

    Ciucasu Neagu-marcel, 13 mai 2014

    Daca amigdalina este anticangerigena,ar trebui aratat in ce conditii se poate dezvolta in acid cianhidric.In plus,dvoastra afirmati ca amigdalina este o substanta toxica,in timp ce dna Crisan afirma contrariul!

  • Fara foto

    Cornelia Bujor, 13 mai 2014

    Eu stiam ca 8 seminte de mar asigura necesarul zilnic de iod

  • Fara foto

    Victoria Crisan, 13 mai 2014

    Amigdalina sau vitamina B17 din semintele de caise, piersici, migdale etc. este anticancerigena !

  • Fara foto

    Mihai Moldovan, 12 mai 2014

    f.b