De ce sunt nesanatoase alimentele prajite in ulei

Nu trece zi fara sa auzim cel putin o data in jurul nostru despre dezavantajele alimentelor prajite in ulei si despre modul negativ in care ne pot afecta sanatatea. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca produsele prajite sunt printre cele mai gustoase si apetisante.    Si pentru ca stim ca multora le plac, ne-am gandit sa aflam care sunt motivele pentru care alimentele prajite nu sunt sanatoase. Iata ce am aflat:

De ce sunt nesanatoase alimentele prajite in ulei

1. Grasimea este nesanatoasa?

De fapt, grasimea nu este un simplu purtator de energie. In general, afirmatiile care sustin ca grasimea este nociva pentru organism au la baza cazurile de obezitate, insa in cazul unei persoane cu greutate normala, grasimea nu are acelasi impact negativ.
2. Grasimile saturate sunt nesanatoase?

Grasimile saturate cresc nivelul lipoproteinelor (LDL). Acestea sunt combinatii de lipide si proteine si joaca un rol important in metabolism, transportand lipidele in sange si tesuturi.

Colesterolul nu este neaparat nociv pentru sanatate, fiind, de fapt, produs chiar de organism. Cu toate acestea, cand nivelul lipoproteinelor creste, o cantitate mare de colesterol intra in fluxul sanguin in loc sa fie trimis catre ficat, ceea ce poate duce la deteriorarea vaselor de sange.

3. Grasimile nesaturate sunt nesanatoase?

Cu toate ca grasimile nesaturate ( de exemplu, ulei de masline, ulei de in) au anumite beneficii asupra sanatatii, nu le putem folosi decat pentru preparate reci. Spre deosebite de echivalentii lor saturati, grasimile nesaturate nu pot fi folosite la temperaturi mari, caci se vor arde, fiind mult mai nocive.

4. Concluzii

  • Pentru prajit este indicat sa folosim grasimi saturate si de preferat, cu un punct de ardere ridicat. Printre cele mai accesibile uleiuri care indeplinesc aceste conditii sunt uleiul de floarea soarelui si uleiul de palmier.
  • Schimba uleiul dupa ce il folosesti. Aveti grija sa aruncati tot uleiul ramas, chiar si micile resturi ce raman in tigaie, caci acestea altereaza calitatea uleiului proaspat.
  • Folositi o tigaie care se incalzeste puternic. In momentul in care puneti un anumit aliment la prajit, temperatura uleiului tinde sa scada, ceea ce va facilita patrunderea grasimii in cartofi. Cu toate acestea, daca tigaia ramane fierbinte, uleiul isi va recapata temperatura mult mai rapid, iar cartofii tai vor fi mai gustosi si cu mai putina grasime.

Sursa articol: www.quora.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise