Copilaria nu a fost marcata doar de bunatatile din camara bunicii, savuroasele prajituri facute de mama in casa si cele mai iubite dulciuri.
O amintire placuta dupa care tanjim fiecare dintre noi este reprezentata si de racoritoarele si dulciurile reci din acea perioada. Braga, socata, serbetul si casata sunt delicioasele deserturi de altadata. Toate acestea invaluite in amintiri din copilarie cu un miros aromat si cu un gust de nedescris.
Gustos.ro va propune sa incercati sa readuceti acele gusturi in casele voastre. In ajutor va vin si cateva retete.
Braga
Autor: Andra
Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate ridicata)
Ingrediente:
500 gr mei sfaramat
2 pumni faina de grau
apa
Mod de preparare:
Intr-un vas cu 6 litri de apa se pun meiul si faina amestecandu-se bine. Se lasa la fiert cam trei ore. Se ia de pe foc si se lasa la racit cam o ora. Se completeaza cu apa, pana ce ajunge la volumul initial si se pune din nou la fiert, pana ramane o pasta groasa. Se rastoarna pe o planseta de lemn, se imprastie si se lasa sa se raceasca complet. Se pune apoi intr-un vas de lemn si se adauga 8-10 litri de apa, amestecandu-se bine. Se lasa la fermentat opt ore si se strecoara. Se adauga apa, in concentratia dorita si se lasa cel putin o ora la rece inainte de a fi servita.
Socata
Autor: Truedelights
Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
5 l apa
500 gr zahar
o lamaie
3 flori de soc
Mod de preparare:
Spalam bine florile de soc si le punem intr-un recipient cu 5 l de apa. Adaugam zaharul si amestecam bine. Taiem lamaia in feliute subtiri si o adaugam in apa. Lasam vasul 3-4 zile la temperatura camerei. Daca se vrea a fi bauta mai repede se pune in loc insorit. Se strecoara socata si se pastreaza la rece. Hai sa ne racorim!
Serbet
Autor: Cristina Nedelcu
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
200 gr zahar
200 ml apa
200 ml zeama de lamaie
coaja de la o lamaie
o lingura cu varf mascarpone
Mod de preparare:
Puneti la congelator un vas putin adanc de 20-25 cm diametru pentru ca serbetul sa inghete frumos si rapid. Puneti zaharul si apa într-o cratita si aduceti-le la fierbere, apoi micsorati focul si fierbeti in clocote mici, timp de 5 minute. Cand lichidul se limpezeste si se ingroasa, luati-l de pe foc si lasati-l sa se raceasca 15 minute, apoi adaugati zeama si coaja de lamaie. Adaugati mascarpone si amestecati pana la omogenizare. Este foarte important sa gustati cand ajungeti in acest punct. Totul depinde de cat de acre sunt lamaile. Cantitatea de zahar recomandata ar trebui sa fie suficienta. Turnati serbetul in vasul inghetat si puneti-l din nou in congelator. Lasati-l sa stea cel putin o ora. Daca serbetul a inceput sa inghete amestecati-l usor cu furculita. In urmatoarele 3 ore, procedati asa cam la o ora, dupa care serbetul va fi gata. Poate fi pastrat la congelator doua zile, acoperit cu folie de plastic. Este un deliciu servit ca atare intr-un bol sau un pahar. Pofta buna!
Casata
Autor: Otilia 21
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente:
6 oua
250 gr zahar
1 l lapte
300 gr frisca batuta
vanilie
Mod de preparare:
Se freaca ouale cu zaharul. Se pune sa fiarba laptele si cand clocoteste se adauga vanilia. Se da la o parte, se acopera si se lasa asa un sfert de ora. Apoi, se toarna laptele incet peste oua, amestecand intr-una. Se pune cratita cu compozitia pe foc potrivit si se amesteca pana se ingroasa astfel incat, scotand lingura, sa ramana pe ea un strat subtire de crema. Se da la o parte, amestecand din cand in cand pana se racoreste. Se toarna in forma si se ingheata. Pofta buna!
Merita din cand in cand sa ne amintim de aceste delicii, la acea vreme, ieftine ca braga! :) Voi ce ziceti?
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii