Copilaria nu a fost marcata doar de bunatatile din camara bunicii, savuroasele prajituri facute de mama in casa si cele mai iubite dulciuri.

O amintire placuta dupa care tanjim fiecare dintre noi este reprezentata si de racoritoarele si dulciurile reci din acea perioada. Braga, socata, serbetul si casata sunt delicioasele deserturi de altadata. Toate acestea invaluite in amintiri din copilarie cu un miros aromat si cu un gust de nedescris.

Gustos.ro va propune sa incercati sa readuceti acele gusturi in casele voastre. In ajutor va vin si cateva retete.

Braga
Autor: Andra

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:
500 gr mei sfaramat
2 pumni faina de grau
apa

Mod de preparare:
Intr-un vas cu 6 litri de apa se pun meiul si faina amestecandu-se bine. Se lasa la fiert cam trei ore. Se ia de pe foc si se lasa la racit cam o ora. Se completeaza cu apa, pana ce ajunge la volumul initial si se pune din nou la fiert, pana ramane o pasta groasa. Se rastoarna pe o planseta de lemn, se imprastie si se lasa sa se raceasca complet. Se pune apoi intr-un vas de lemn si se adauga 8-10 litri de apa, amestecandu-se bine. Se lasa la fermentat opt ore si se strecoara. Se adauga apa, in concentratia dorita si se lasa cel putin o ora la rece inainte de a fi servita.

Socata
Autor: Truedelights

Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

5 l apa
500 gr zahar
o lamaie
3 flori de soc

Mod de preparare:
Spalam bine florile de soc si le punem intr-un recipient cu 5 l de apa. Adaugam zaharul si amestecam bine. Taiem lamaia in feliute subtiri si o adaugam in apa. Lasam vasul 3-4 zile la temperatura camerei. Daca se vrea a fi bauta mai repede se pune in loc insorit. Se strecoara socata si se pastreaza la rece. Hai sa ne racorim!

Serbet
Autor: Cristina Nedelcu

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
200 gr zahar
200 ml apa
200 ml zeama de lamaie
coaja de la o lamaie
o lingura cu varf mascarpone

Mod de preparare:
Puneti la congelator un vas putin adanc de 20-25 cm diametru pentru ca serbetul sa inghete frumos si rapid. Puneti zaharul si apa într-o cratita si aduceti-le la fierbere, apoi micsorati focul si fierbeti in clocote mici, timp de 5 minute. Cand lichidul se limpezeste si se ingroasa, luati-l de pe foc si lasati-l sa se raceasca 15 minute, apoi adaugati zeama si coaja de lamaie. Adaugati mascarpone si amestecati pana la omogenizare. Este foarte important sa gustati cand ajungeti in acest punct. Totul depinde de cat de acre sunt lamaile. Cantitatea de zahar recomandata ar trebui sa fie suficienta. Turnati serbetul in vasul inghetat si puneti-l din nou in congelator. Lasati-l sa stea cel putin o ora.  Daca serbetul a inceput sa inghete amestecati-l usor cu furculita. In urmatoarele 3 ore, procedati asa cam la o ora, dupa care serbetul va fi gata. Poate fi pastrat la congelator doua zile, acoperit cu folie de plastic. Este un deliciu servit ca atare intr-un bol sau un pahar. Pofta buna!

Casata

Autor: Otilia 21

Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:

6 oua
250 gr zahar
1 l lapte
300 gr frisca batuta
vanilie

Mod de preparare:
Se freaca ouale cu zaharul. Se pune sa fiarba laptele si cand clocoteste se adauga vanilia. Se da la o parte, se acopera si se lasa asa un sfert de ora. Apoi, se toarna laptele incet peste oua, amestecand intr-una. Se pune cratita cu compozitia pe foc potrivit si se amesteca pana se ingroasa astfel incat, scotand lingura, sa ramana pe ea un strat subtire de crema. Se da la o parte, amestecand din cand in cand pana se racoreste. Se toarna in forma si se ingheata. Pofta buna!

Merita din cand in cand sa ne amintim de aceste delicii, la acea vreme, ieftine ca braga! :) Voi ce ziceti?

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Virban Mihnea Dan, 21 ianuarie 2015

    reteta ce apare la serbet este gresita. cea prezentata este de sorbet adica inghetata si nu cea pentru o pasta groasa de zahar cu arome placute de trandafir. rusinica

  • Fara foto

    Marian Ciocoiu, 15 ianuarie 2015

    Daca cineva stie reteta de Braga cu exactitate, rog sa mi-o trimita si mie.

  • Fara foto

    Rodica Irimescu-Sava, 20 iulie 2014

    Reteta de braga a unui turc din Constanta. "Puneam iniţial grâu amestecat cu mei şi un pic de orz, cu apă, la fermentat. Cam 500 de grame. După ce lăsam această compoziţie între 5 şi 7 zile la fermentat, pregăteam braga adevărată. Din cele 500 de grame scoteam destulă materie primă pentru a face mai multă bragă. Materia asta primă este astăzi înlocuită de drojdie, cu care eu nu sunt de acord. În etapa a doua a fabricării bragăi, luam 500 de grame de bulgur – grâu încolţit, pe care îl poţi găsi azi la orice magazin cu specific arăbesc, pe care îl fierbeam în apă. Apoi, îl scurgeam şi îi adăugam un pahar din compoziţia făcută înainte cu o săptămână. După care amestecam compoziţia nouă şi 500 de grame de zahăr dizolvat în apă, apă pe care o turnam peste compoziţia de boza. Apoi lăsam această compoziţie la fermentat timp de patru zile. După patru zile era tocmai bună de băut. "

  • Fara foto

    Rodica Irimescu-Sava, 20 iulie 2014

    Toma Dirvareanu Cand spui ca nu este dulce, cred ca te gandesti la "boza turceasca" care la origine era o bautura slab alcoolizata. Tot ei au fost cei care mai tarziu au modificat reteta si i-au adaugat miere sau zahar. Chiar daca acum sunt in Italia, nu am mai baut braga de acum 2 ani, de cand merg iarna in concediu. Sunt din Galati si am aproape 53 ani. Braga era bautura racoritoare cea mai consumata in orasul meu.

  • Fara foto

    Toma Dirvareanu, 20 iulie 2014

    Rodica Irimescu-Sava Offf... Intreaba orice albanez cunosti! In Slatina e unul (o familie), unicul supravietuitor din zona asta, care inca face o braga grozava! Braga e ... braga, un produs de fermentatie a meiului! Posibil sa ai senzatia de dulce, cert e ca nu se indulceste! :)

  • Fara foto

    Rodica Irimescu-Sava, 20 iulie 2014

    Nu este acel serbet din copilarie, acela nu se ingheta, se tinea doar in locuri racoroase. Acesta are mascarpone. Italienii au sorbetto, aseamanator cu inghetata si pe care il servesc la sfarsitul mesei, de obicei adaugand putin alcool.

  • Fara foto

    Rodica Irimescu-Sava, 20 iulie 2014

    Toma Dirvareanu Da, braga este dulce.

  • Fara foto

    Cerasela Radu, 10 mai 2014

    multumesc mult pentru reteta dar intrebarea mea este daca este acel serbet care il stiam noi in copilarie cu diferite arome .Multumesc anticfipat!

  • Fara foto

    Toma Dirvareanu, 09 mai 2014

    Braga este dulce? Unde traiesti? Mai bine... de cati ani nu ai mai baut braga?

  • Fara foto

    Craciun Cristian Ion, 08 mai 2014

    Si cu frisca din reteta de casata ce facem ?

  • Fara foto

    Doina Cretu, 07 mai 2014

    de foarte mult timp cautam cum se prepara serbetu este un deliciu imi place foarte mult .Multumesc frumos.

  • Fara foto

    Cameluta Doinita Mavrodin, 07 mai 2014

    uauuuuuuuuu , ce bine arata !!!!! daca ai pregatit-o tu bravo dar vreau si eu reteta

  • Fara foto

    Lucia Marica, 06 mai 2014

    Cred ca la reteta de braga lipseste indulcitorul, zahar sau miere. Braga este dulce!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2013

    Super...Felicitari...

  • Fara foto

    liviu s (Bucatar) , 02 iunie 2013

    Bravo Victoria! Şerbetul se serveste intr-o lingurita care se scufunda intr-un pahar cu apa rece si are consistenta halvitei.

  • Fara foto

    Maria (Maestru bucatar) , 02 iunie 2013

    Retetele sunt foarte bune, pacat ca se raspunde cu comentarii rautacioase la adresa autorilor. Cei care critica ar putea posta ei retete la aceasta tema, daca se considera atotstiutori, dar nu o fac, e mai comod doar sa critice.

  • Fara foto

    Victoria Maria Paduret (Chef de cuisine) , 01 iunie 2013

    Buna ziua Imi place reteta de braga, o sa o prepar cat de curand. In schimb iar faceti o confuzie grava intre SERBET si SORBET. Reteta descrisa este de sOrbet si nu sErbet. Serbetul este cu totul altceva, alta preparare si cu totul alt rezultat. SORBETUL este inghetata a carei reteta o descrieti aici. Nu stiu ce fel de copilarie ati avut si cand, dar aici sunt produse care la noi se folosesc numai de cativa ani . In rest, numai de bine si mai multe bunatati.

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 15 iunie 2012

    pacat ca ati modernizat amintirile noastre din copilarie... eu prefer totusi retetele reale

  • Fara foto

    Angela Grigore (Bucatar) , 15 iunie 2012

    Stimata Doamna Otilia 21, reteta dvs nu e rea dar prea succinta. Nu spuneti ce facem cu frisca!!!!!!!. Nu mentionati faptul ca orice inghetata facuta in casa dupa ce s-a pus in congelator trebuie amestecata cam din jumatata in jumatate de ora macar de 3 ori pentru a nu face ace de gheata.

  • Fara foto

    ana popescu (Bucatar) , 15 iunie 2012

    @ cristina nedelcu. mascarpone nu face parte din amintirile mele din copilarie. e posibil sa fi fost taaare indepartata copilaria mea ;)), dar cu siguranta voi incerca reteta!