Tiramisu este cel mai iubit desert italienesc si nu este deloc un mister de ce. Dar care este povestea lui si care este reteta originala, din multitudinea de variante care au aparut pana astazi? Inca nu se stie cu exactitate unde a fost inventat prima data acest desert a carui nume s-ar traduce prin "ridica-ma". Insa, batalia se da intre urmatoarele regiuni din Italia: Veneto, Friuli-Venezia Giulia si Piedmont. Deci, cel mai probabil in toate aceste 3 locuri veti gasi un tiramisu excelent.
Insa, exista si alte voci care sustin ca tiramisu ar fi fost inventat abia in ajunul Craciunului anului 1969, de catre Carminantonio Iannaccone cand era bucatar sef la un restaurant din orasul Treviso.
Mai sunt si altii care il "incoroneaza" pe patiserul Roberto Linguanotto drept inventatorul acestui desert, tot in Treviso, in anul1967.
Totusi, se pare ca tiramisu ar fi un desert derivat dintr-o alta reteta mult mai veche, cea pentru Zuppa Inglese.
Cert este ca abia in anii '80 primele retete de tiramisu au fost incluse in cartile de bucate si tot atunci denumirea acestui desert a fost inclusa si in dictionare.

Restaurantul Le Beccherie
In forma sa originala, tiramisu continea destul de putine ingrediente: piscoturi, galbenusuri de ou, zahar, cafea, mascarpone si cacao. Atat! De tinut minte este ca in reteta originala nu exista albusuri de ou sau lichior.
Si, din totdeauna tiramisu s-a consumat rece, in niciun caz la temperatura camerei.
In versiunile moderne de tiramisu se mai adauga si un amestec de frisca (sau albusuri batute) cu mascarpone, pentru a face totul mai dens si cremos. In versiunile slab alcoolizate, se mai adauga si vin de Marsala.
Astazi exista extrem de multe variante de tiramisu, in care piscoturile sunt inlocuite cu felii de paine, panettone sau biscuiti Oreo. De asemenea, se mai pot folosi si tot felul de amestecuri de branza, fructe sau bauturi alcoolice - de la rom la Irish Cream sau lichiruri precum Kahlua.
Mod de preparare pentru retata originala de tiramisu
Vezi si alte retete de tiramisu
Sursa foto si articol: wikipedia

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii