Tiramisu este cel mai iubit desert italienesc si nu este deloc un mister de ce. Dar care este povestea lui si care este reteta originala, din multitudinea de variante care au aparut pana astazi?

Inca nu se stie cu exactitate unde a fost inventat prima data acest desert a carui nume s-ar traduce prin "ridica-ma".

Insa, batalia se da intre urmatoarele regiuni din Italia: Veneto, Friuli-Venezia Giulia si Piedmont. Deci, cel mai probabil in toate aceste 3 locuri veti gasi un tiramisu excelent. 

Cei mai multi spun ca acest desert ar fi fost inventat in jurul anului 1960, la restaurantul Le Beccherie din Treviso, regiunea Veneto. Restaurantul inca mai exista si serveste tiramisu dupa reteta originala. 

Insa, exista si alte voci care sustin ca tiramisu ar fi fost inventat abia in ajunul Craciunului anului 1969, de catre Carminantonio Iannaccone cand era bucatar sef la un restaurant din orasul Treviso.

Mai sunt si altii care il "incoroneaza" pe patiserul Roberto Linguanotto drept inventatorul acestui desert, tot in Treviso, in anul1967.

Totusi, se pare ca tiramisu ar fi un desert derivat dintr-o alta reteta mult mai veche, cea pentru Zuppa Inglese.

Cert este ca abia in anii '80 primele retete de tiramisu au fost incluse in cartile de bucate si tot atunci denumirea acestui desert a fost inclusa si in dictionare. 


Restaurantul Le Beccherie
 
Reteta traditionala de tiramisu

In forma sa originala, tiramisu continea destul de putine ingrediente: piscoturi, galbenusuri de ou, zahar, cafea, mascarpone si cacao. Atat! De tinut minte este ca in reteta originala nu exista albusuri de ou sau lichior. 
 
Totodata, tiramisu avea la inceput forma rotunda, chiar daca piscoturile favorizau forma actuala, cea dreptungiulara. In orice caz, de multe ori, tiramisu este servit in pahare rotunde prin care poti vedea clar toate straturile.

Si, din totdeauna tiramisu s-a consumat rece, in niciun caz la temperatura camerei.

In versiunile moderne de tiramisu se mai adauga si un amestec de frisca (sau albusuri batute) cu mascarpone, pentru a face totul mai dens si cremos. In versiunile slab alcoolizate, se mai adauga si vin de Marsala. 

Astazi exista extrem de multe variante de tiramisu, in care piscoturile sunt inlocuite cu felii de paine, panettone sau biscuiti Oreo. De asemenea, se mai pot folosi si tot felul de amestecuri de branza, fructe sau bauturi alcoolice - de la rom la Irish Cream sau lichiruri precum Kahlua.

Mod de preparare pentru retata originala de tiramisu

Galbenusurile de la 6 oua se amesteca cu 400 de grame de zahar pana se topeste tot. Apoi se adauga 450 de grame de mascarpone si se omogenizeaza bine.
 
Intr-o tava se aseaza un rand de piscoturi inmuiate in cafea. Peste acestea se toarna jumatate din crema. Se pune un alt rand de piscoturi inmuiate in cafea si inca un rand de crema. 
 
La sfarsit, desertul se pudreaza cu cacao si se da la rece pana a doua zi.

Vezi si alte retete de tiramisu

Sursa foto si articol: wikipedia
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Lucia Nechifor, 06 august 2015

    Mmmdaaa, ca de obicei ! cantitatea de mascarpone nu e mentionata !

  • Fara foto

    Marcus Lambert, 06 august 2015

    Parerea mea e ca cel mai bun gust, cand poti simti gustul in toate detaliile, e la temperatura camerei. Inbunatatirile aduse retetei de tiramisu sunt binevenite si valoroase. Zabaglione e mai sofisticat decat galbenus batut cu zahar, iar mascarpone amestecat usor cu laptele de frisca devine o solutie care se amesteca usor cu zabaglione inainte de a fi batut. Am mentionat frisca pentru ca undeva pe situl asta sunt niste comentarii pro albus de ou batut si contra fristii. Exista 1001 de retete dar eu cred ca produsul e mult mai stabil si gustos cu frisca.

  • Fara foto

    Elena Serbuta, 06 august 2015

    Buuuun!

  • Fara foto

    Caietul cu retete, 06 august 2015

    Am mancat tiramisu in diverse locuri din Italia si niciodata, dar niciodata nu era facut din piscoturi, ci dintr-un aluat foarte fin. Cel mai bun mi s-a parut acela de la o terasa din Venetia, cu vin de Marsala in el, si cu un blat de ti se topea in gura, ca nu am mai vazut vreodata ceva asemanator. 

  • Fara foto

    Claudia Baban, 06 august 2015

    Mama mias ce de zahar.Cred ca as intra in coma. Nu e o obiectie,doar ca eu nu as putea manca asa dulce.

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 06 august 2015

    Eu pun si putina frisca,da cremei o consistenta si un gust mai bune.Prajitura este perfecta pentru ocazii festive.