Tiramisu - povestea si reteta originala a celui mai iubit desert italienesc

Tiramisu este cel mai iubit desert italienesc si nu este deloc un mister de ce. Dar care este povestea lui si care este reteta originala, din multitudinea de variante care au aparut pana astazi? Inca nu se stie cu exactitate unde a fost inventat prima data acest desert a carui nume s-ar traduce prin "ridica-ma". Insa, batalia se da intre urmatoarele regiuni din Italia: Veneto, Friuli-Venezia Giulia si Piedmont. Deci, cel mai probabil in toate aceste 3 locuri veti gasi un tiramisu excelent. 

Tiramisu - povestea si reteta originala a celui mai iubit desert italienesc

Cei mai multi spun ca acest desert ar fi fost inventat in jurul anului 1960, la restaurantul Le Beccherie din Treviso, regiunea Veneto. Restaurantul inca mai exista si serveste tiramisu dupa reteta originala.

Insa, exista si alte voci care sustin ca tiramisu ar fi fost inventat abia in ajunul Craciunului anului 1969, de catre Carminantonio Iannaccone cand era bucatar sef la un restaurant din orasul Treviso.

Mai sunt si altii care il "incoroneaza" pe patiserul Roberto Linguanotto drept inventatorul acestui desert, tot in Treviso, in anul1967.

Totusi, se pare ca tiramisu ar fi un desert derivat dintr-o alta reteta mult mai veche, cea pentru Zuppa Inglese.

Cert este ca abia in anii '80 primele retete de tiramisu au fost incluse in cartile de bucate si tot atunci denumirea acestui desert a fost inclusa si in dictionare.

Restaurantul Le Beccherie

Reteta traditionala de tiramisu

In forma sa originala, tiramisu continea destul de putine ingrediente: piscoturi, galbenusuri de ou, zahar, cafea, mascarpone si cacao. Atat! De tinut minte este ca in reteta originala nu exista albusuri de ou sau lichior.

Totodata, tiramisu avea la inceput forma rotunda, chiar daca piscoturile favorizau forma actuala, cea dreptungiulara. In orice caz, de multe ori, tiramisu este servit in pahare rotunde prin care poti vedea clar toate straturile.

Si, din totdeauna tiramisu s-a consumat rece, in niciun caz la temperatura camerei.

In versiunile moderne de tiramisu se mai adauga si un amestec de frisca (sau albusuri batute) cu mascarpone, pentru a face totul mai dens si cremos. In versiunile slab alcoolizate, se mai adauga si vin de Marsala.

Astazi exista extrem de multe variante de tiramisu, in care piscoturile sunt inlocuite cu felii de paine, panettone sau biscuiti Oreo. De asemenea, se mai pot folosi si tot felul de amestecuri de branza, fructe sau bauturi alcoolice - de la rom la Irish Cream sau lichiruri precum Kahlua.

Mod de preparare pentru retata originala de tiramisu

Galbenusurile de la 6 oua se amesteca cu 400 de grame de zahar pana se topeste tot. Apoi se adauga 450 de grame de mascarpone si se omogenizeaza bine.
Intr-o tava se aseaza un rand de piscoturi inmuiate in cafea. Peste acestea se toarna jumatate din crema. Se pune un alt rand de piscoturi inmuiate in cafea si inca un rand de crema.
La sfarsit, desertul se pudreaza cu cacao si se da la rece pana a doua zi.

Vezi si alte retete de tiramisu

Sursa foto si articol: wikipedia

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor