
Inca nu se stie cu exactitate unde a fost inventat prima data acest desert a carui nume s-ar traduce prin "ridica-ma".
Insa, batalia se da intre urmatoarele regiuni din Italia: Veneto, Friuli-Venezia Giulia si Piedmont. Deci, cel mai probabil in toate aceste 3 locuri veti gasi un tiramisu excelent.
Insa, exista si alte voci care sustin ca tiramisu ar fi fost inventat abia in ajunul Craciunului anului 1969, de catre Carminantonio Iannaccone cand era bucatar sef la un restaurant din orasul Treviso.
Mai sunt si altii care il "incoroneaza" pe patiserul Roberto Linguanotto drept inventatorul acestui desert, tot in Treviso, in anul1967.
Totusi, se pare ca tiramisu ar fi un desert derivat dintr-o alta reteta mult mai veche, cea pentru Zuppa Inglese.
Cert este ca abia in anii '80 primele retete de tiramisu au fost incluse in cartile de bucate si tot atunci denumirea acestui desert a fost inclusa si in dictionare.

Restaurantul Le Beccherie
In forma sa originala, tiramisu continea destul de putine ingrediente: piscoturi, galbenusuri de ou, zahar, cafea, mascarpone si cacao. Atat! De tinut minte este ca in reteta originala nu exista albusuri de ou sau lichior.
Si, din totdeauna tiramisu s-a consumat rece, in niciun caz la temperatura camerei.
In versiunile moderne de tiramisu se mai adauga si un amestec de frisca (sau albusuri batute) cu mascarpone, pentru a face totul mai dens si cremos. In versiunile slab alcoolizate, se mai adauga si vin de Marsala.
Astazi exista extrem de multe variante de tiramisu, in care piscoturile sunt inlocuite cu felii de paine, panettone sau biscuiti Oreo. De asemenea, se mai pot folosi si tot felul de amestecuri de branza, fructe sau bauturi alcoolice - de la rom la Irish Cream sau lichiruri precum Kahlua.
Mod de preparare pentru retata originala de tiramisu
Vezi si alte retete de tiramisu
Sursa foto si articol: wikipedia
Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
- 6 comentarii
-
Marcus Lambert, 06 august 2015
Parerea mea e ca cel mai bun gust, cand poti simti gustul in toate detaliile, e la temperatura camerei. Inbunatatirile aduse retetei de tiramisu sunt binevenite si valoroase. Zabaglione e mai sofisticat decat galbenus batut cu zahar, iar mascarpone amestecat usor cu laptele de frisca devine o solutie care se amesteca usor cu zabaglione inainte de a fi batut. Am mentionat frisca pentru ca undeva pe situl asta sunt niste comentarii pro albus de ou batut si contra fristii. Exista 1001 de retete dar eu cred ca produsul e mult mai stabil si gustos cu frisca.
-
Elena Serbuta, 06 august 2015
Buuuun!
-
Caietul cu retete, 06 august 2015
Am mancat tiramisu in diverse locuri din Italia si niciodata, dar niciodata nu era facut din piscoturi, ci dintr-un aluat foarte fin. Cel mai bun mi s-a parut acela de la o terasa din Venetia, cu vin de Marsala in el, si cu un blat de ti se topea in gura, ca nu am mai vazut vreodata ceva asemanator.
-
Claudia Baban, 06 august 2015
Mama mias ce de zahar.Cred ca as intra in coma. Nu e o obiectie,doar ca eu nu as putea manca asa dulce.
-
Marieta_Pall, 06 august 2015
Eu pun si putina frisca,da cremei o consistenta si un gust mai bune.Prajitura este perfecta pentru ocazii festive.
Lucia Nechifor, 06 august 2015
Mmmdaaa, ca de obicei ! cantitatea de mascarpone nu e mentionata !