A gati inseamna sa depui suflet, devotament, rabdare, tenacitate si multa vointa. Sa-ti placa ceea ce faci.

La aceasta editie a Interviurilor Gustos.ro o avem invitata pe doamna Carmen Diaconescu, Chef de cuisine pe Gustos.ro si unul dintre membrii de baza ai comunitatii noastre. Draga noastra Carmen, asa cum ne place noua sa o numim, a avut bunavointa sa ne acorde un interviu in care ne-a impartasit experiente de viata si ne-a vorbit despre pasiunea de a gati cu suflet. Va invitam sa ne bucuram impreuna de acest interviu.

A gati inseamna sa depui suflet, devotament, rabdare, tenacitate si multa vointa. Sa-ti placa ceea ce faci.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?

Gatesc de la varsta de 21 ani,de cand m-am casatorit,as putea spune de o viata de om.Determinata am fost de statutul meu de femeie casatorita.Profesoara a fost scumpa mea soacra,care mi-a cumparat caiet si pix sa notez tot ceea ce gateam si timp de 2 ani de zile cat am stat cu soacra am invatat destule sa gatesc. Pot sa spun ca era maestra in ale gatitului,de la ea am invatat sa fac ciorbe, borsuri, supe, mancare gatita variata.Eram doar o copila,dar dragostea ce o purtam sotului, m-a facut sa invat cat mai multe de la soacra mea.
 
2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Acum gatesc pentru cei doi baieti gemeni pe care ii am si o fac cu multa dragoste. In gospodarie sunt ajutata doar de unul din baieti, care imi face piata si caruia ii place foarte mult sa gateasca cot la cot cu mine. As putea spune ca este mana mea dreapta, am foarte mult ajutor de la el, pe toate planurile. Celalalt pleaca dimineata si vine seara de la serviciu, chiar daca isi doreste sa ma ajute nu are cand. Baietii mei fac cumparaturile, pentru tot ceea ce gatesc in timpul saptamanii, sambata sau duminica. In absolut orice pregatesc sau gatesc, ma consult cu amandoi baietii mei. Ei sunt familia mea.
 
3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?


Ceea ce imi doresc sa realizez? Am realizat foarte mult, doi baieti gemeni, iar visul mi-a fost implinit cand i-am nascut pe ei, la varsta de 23 de ani. Da, imi doresc liniste si sanatate in familia mea.

4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

In copilarie, tare mult imi placea cum pregatea mama mea salata beouf, era o traditie in familie ca de Craciun, masa sa fie imbelsugata cu multe feluri culinare, iar salata beouf, era pe primul loc. Am invatat cu mare drag de la mama mea sa prepar salata beouf si traditia merge mai departe. La fel si baietii mei adora salata de beouf.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Sunt pensionara de un an si jumatate pe caz de sanatate. Sunt nascuta pe 16 martie 1957 si am lucrat 32 de ani in compania Tarom. Hobby-urile mele sunt internetul, Gustos.ro, toate site-urile de bucatarie cu retete cat mai diverse, emisiunea ''Food Safari'' care este pe canalul Euforia, de la 16.00-18.00 de luni pana vineri, iar sambata si duminica de la 19.00 si se intituleaza ''Euforia cuisine'', “Cireasa de pe tort” pe canalul Prima si apoi urmeaza filme, seriale, Discovery, Animal planet.


6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tomai acolo?

In concedii ma duc la munte, ador muntele, Sinaia, Predeal, Brasov, Moeciu. Acum 2 ani am fost in Grecia, in insula Corfu, anul acesta preconizez sa ma duc din nou, dar de data aceasta in alta insula.

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Pentru a fi un bucatar bun si experimentat trebuie sa muncesti mult, sa perseverezi tot timpul, chiar sa faci si cursuri, pentru a deveni un bucatar iscusit. Daca in munca depusa nu pui suflet, indemanare si vointa totul este in zadar. Amintire in bucatarie am, aveam 16 ani si a trebuit sa fac o cafea unui invitat, al fratelui meu mai mare, in loc sa pun zahar, am pus sare si bineintels ca acea cafea nu a mai fost bauta. Mancare arsa sau alte lucruri de genul acesta, toata lumea are, nu exista om care sa nu fi ars o mancare sau sa nu ii fie pe plac ceea ce a gatit. Se intampla,dar se pot remedia, sau se pot invata cu timpul.

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Multe retete preferate am, plecand de la delicatese, mancaruri cu carne, de post, fripturi, gratar, sarmale, racituri, ciorbe, supe, dulciuri, torturi, prajituri, placinte. Mancarea mea preferata, in afara de salata beouf, este pestele la cuptor sau prajit cu mamaliguta si mujdei, iar la sectorul dulce, ceea ce imi place cel mai mult si imi iese foarte bine este tortul cu crema de iaurt si visine si ornat cu visine.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Ustensilele de pret intr-o bucatarie sunt: setul de cutite profesionale pe care l-am primit de Craciun cadou de la baietii mei. Apoi urmeaza robotul, blenderul, tavile de yena si teflon, fetele de masa albe, care dau o eleganta atat mancarii, cat si celei pe care o serveste. Ar fi foarte multe de enumerat, totul depinde de fiecare persoana in parte, imi place sa aranjez mancarea cat mai diversificata, sa il aiba pe ''vino incoace'' si mancarea sa fie apreciata la justa ei valoare.


10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Cand sunt in pana de idei mai intai, ma sfatuiesc cu baietii mei sau recurg la cartile de bucate din dotare,dar de obicei am cate o reteta de testat de pe minunatul site''gustos.ro''.La retetele de prajituri, aluaturi, torturi, sosuri in general respect reteta, dar unde pot sa modific si sa vin cu imbunatatiri sigur o fac, sunt adepta noului.


11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Nu dau sfaturi, poate o idee da, daca vrea sa o ia de buna OK. Eu consider ca atunci cand incepi sa gatesti esti destul de echilibrat in ceea ce vrei sa faci, pentru ca a gati inseamna sa depui suflet, devotament, rabdare, tenacitate si multa vointa sa-ti placa ceea ce faci ca doar o sa si mananci ce gatesti. Si mai cred ca vorba buna joaca un rol important. Daca noi cele trecute de 50 de ani, avem o vasta experienta culinara, trecem la represalii asupra celor mai tineri decat noi, nu facem decat sa stricam si nicidecum sa le invatam ce stim noi, deci'''vorba dulce,mult aduce'''. Acum fac o remarca hazlie,nici mie nu imi placea cand soacra mea se stropsea la mine,ufffffff nu imi placea deloc, imi venea sa arunc cu caietul de retete una doua.

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?


Fac cumparaturi si de la piata,supermarket, macelarie, imi place sa cumpar de unde marfa este proaspata si arata bine.Niciodata nu am facut rabat la mancare, acest lucru l-am invatat de la mama mea. Fac reducere de bani in alte sectoare, ma pot abtine de la multe alte placeri,dar mancarea sa fie de cea mai buna calitate. Cat despre piata, sa stiti ca nu mai sunt taranii aceia de pe vremuri cu marfa de calitate, proaspata si buna.Taraba la piata este o mare afacere pentru unii,nu conteaza daca marfa este veche si nesanatoasa, bani sa iasa, pe aceasta premiza se merge in ziua de azi.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise