In acesta saptamana o avem invitata la rubrica noastra de Interviuri gustoase pe Laura Dachman, adolescenta minune din marea familie Gustos.ro. Laura gateste impreuna cu noi de pe 3 ianuarie 2009 si in fiecare saptamana ne incanta cu minunatiile culinare pe care reuseste cu un deosebit talent sa le prepare. O recunoastem cu usurinta dupa retetele sale sofisticate si dupa executiile acestora fara cusur. Haideti sa o primim asa cum se cuvine pe Laura si sa ne bucuram impreuna de acest interviu special.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?
Eu am inceput sa gatesc in urma cu aproximativ 2 ani. Lucrul ce m-a determinat cred ca au fost cartile de bucate  comandate de tatal meu de la o anumita editura. Am inceput sa ma uit printre acestea si au inceput sa ma atraga tot mai mult. Am inceput apoi sa caut tot felul de retete pe internet si chiar mi-am facut o colectie mare de retete de la diferiti bucatari straini (Martha Stewart, Anna Olson, Jamie Oliver) pe care le-am tradus in limba romana. In ceea ce priveste "profesorul" care m-a invatat sa gatesc pot sa zic ca au fost carti citite, articole de pe internet dar si mama m-a invatat unele lucruri de baza (cea care si acum ma mai atentioneaza daca vede ca am dat focul prea tare in timp ce se gateste ceva pe aragaz).

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Eu gatesc cel mai des pentru familie (eu, mama, tata si fratele meu) dar si pentru prieteni sau pentru musafirii care vin la noi la masa. De cele mai multe ori gatesc singura, fara ajutoare, eventual o rog pe mama sa ma ajute daca doresc sa mearga mai repede (adica sa ma ajute la curatat, spalat vase sau invartit in cratita).

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Visul meu este de a deveni un bucatar-sef cunoscut, sa imi deschid propriul restaurant, sau mai multe :) si sa am succes. De aceea doresc sa urmez o scoala de specialitate in Elvetia dupa ce voi termina liceul.

4. Care este mancarea din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
O mancare de care imi aduc aminte cu drag de cand eram mai mica ar fi Hajos, care este o prajitura din aluat foietaj, de obicei preparat acasa (dar in ziua de azi e mai usor sa il cumperi de la magazin) umpluta cu magiun de prune si dupa ce este coapta este pudrata cu mult zahar pudra. Tin minte ca atatea macam pana nu mai puteam; eram innebunita dupa ele. Am preparat si eu o data aceasta prajitura si mi-a iesit foarte bine.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

In timpul liber, in afara de gatit, imi place sa fac sport. Sportul pe care il practic si imi place mult este Tae Bo. Imi place deoarece este o combinatie intre arte martiale, aerobic, dans si iti lucreaza toti muschii. In rest, se mai intampla sa desenez si cam atat :)

6. Unde preferati sa mergeti in concediu/vacanta si de ce tocmai acolo?

In concediu imi place sa merg in strainatate, desi in strainatate am fost mai putin din pacate (in Turcia si Ungaria), deoarece imi place sa cunosc oameni si locuri diferite. Imi place mult sa calatoresc, iar locurile pe care le prefer sunt cele unde este si apa unde pot innota deoarece inotul este un alt sport pe care il practic cu mare placere.

7. Ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Au existat si cateva momente amuzante in bucatarie.S-a intamplat sa umplu bucataria cu faina deoarece am scapat din mana vasul plin cu faina sau am "pictat" dulapurile cu sos de tomate deoarece sosul respectiv era intr-o conserva si m-am chinuit sa o desfac iar cand am reusit, totul a sarit  pe dulapuri :)
 
8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
La aceasta intebare nu pot raspunde exact, deoarece multe retete din cate am preparat mi-au placut mult dar ar fi una care am preparat-o chiar de 3-4 ori (eu tot timpul prepar retete noi si nu prea repet o reteta chiar daca mi-a placut pentru ca vreau sa incerc cat mai multe retete). Aceasta reteta se numeste Pudding de ciocolata cu lamaie verde. Reteta o puteti gasi pe profilul meu al acestui site sau pe blog-ul meu: http:/lauradfood.blogspot.com.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
Ustensilele mele cele mai de pret sunt cutitele speciale pentru legume castigate in urma cu cateva luni la o anumita revista de retete culinare si premiul castigat pe acest site la concursul cu blog-uri, un blender cu mai multe functii, premiu de care sunt cea mai incantata pana acum si de aceea va multumesc mult din nou pentru el :)

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Niciodata nu sunt in pana de idei, deoarece de multe ori prepar retete din carti culinare sau de pe internet sau deseori imi vine cate o idee de reteta pe care o incerc, o imbunatatesc pe parcurs daca este cazul si daca iese bine o impartasesc si altora. Iar in ceea ce priveste respectarea retetelor luate din carti sau de pe internet, pot sa zic ca la 90% din acestea trebuie modificat ceva, ori timpul de gatire, ori cantiatatea de ingrediente, ori pur si simplu schimb un anumit ingredient sau mai multe, pe care se intampla sa nu le am pe moment prin casa, sau pur si simplu care nu ma prea incanta, in alte ingrediente pe care le am la indemana sau mi se par mai potrivite.
 
11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?
Nu prea as putea da sfaturi incepatorilor deoarece si eu pot sa zic ca sunt inca incepatoare si mai am si eu de invatat multe pentru a deveni un bucatar asa cum imi doresc. Dar un lucru as putea sa zic deocamdata: atunci cand ne propunem sa gatim ceva, sa incercam sa folosim ingrediente de calitate chiar daca sunt putin mai scumpe deoarece si acest lucru conteaza, dupa parerea mea. Si nu va este frica sa schimbati o anumita reteta dupa placul dumneavoastra caci poate va iesi mai bine decat reteta originala si veti fi incantat de rezultatul obtinut !

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?
Cumpararturile le fac deobicei la magazinele din apropiere si la piata merg parintii. Dar prefer hipermarket-urile deoarece acestea au mai multe produse pe care deobicei nu le gasim in orice magazin.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

    Felicitari draga mea iti urez ca visul tau sa se indeplineasca!

  • anca1966

    anca (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

    Am o preferinta pt persoanele care iubesc arta culinara ,tu esti una dintre ele Mi ar fi placut sa am o fata ,ca sa pot sa i transmit toate retetele invatate in atatia ani de bucatarie(am inceput la 10 ani) De aceea m am si inscris pe gustos.ro,ca retetele mele sa nu moara prafuite intr un colt de sertar Drum bun spre telul tau si bafta!

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

    Admiram de mult retetele tale,dar datorita acestui interviu,am aflat cat de tanara esti.Cred ca vei deveni un adevarat bucatar-sef,si sper sa ai sustinerea necesara pentru a putea urma o scoala de specialitate din Elvetia. Ce sa mai spun...imi placi foarte mult.Faci multe lucruri cu foarte mare placere.Putine fete de varsta ta sunt preocupate de atat de multe.Esti,,multilateral dezvoltata''.Am o fetita in clasa a-IX-a si i-am dat sa citeasca acest articol.A ramas placut surprinsa ca de altfel noi toti.Iti doresc mult succes la scoala in primul rand si in toate activitatile tale. BRAVO!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    Frumos articolul tau draga Laura,desi esti inca destul de tanara,te-ai acomodat foarte repede cu biroul din bucatarie.Imi placi foarte mult si multe retete din profilul tau le-am trecut la favorite.Imi plac torturile tale,care sunt sigura ca sunt si foarte delicioase.Absolut orice reteta din profilul tau este un exemplu de urmat.Pot sa spun ca inca nu am intalnit aici pe site, o fata ca tine care sa stie sa faca atatea lucruri de calitate in bucatarie.Bravo tie si iti urez din tot sufletul sa ai parte de ce iti doresti tu mai mult in viata.Sa mai zica cineva ca noi cele mai in varsta nu invatam si de la cele tinere.Omul cat traieste invata si tot nu le stie pe toate.Draga Laura mult succes in viata si felicitari pentru acest minunat interviu.Sunt sigura ca parintii tai sunt mandri de tine.Succes.

  • Fara foto

    Epure Mariana, 11 martie 2010

    felicitari Laura pentru toata munca ta si multumim ca ne imoratsesti din retetele tale minunate! iti doresc succes si sa te ajute soarta sa-ti indeplinesti visul cu Elvetia!

  • jsabrina

    jsabrina (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

    Felicitari... ma uit la tine si ma vad pe mine ! Multa bafta !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

    Laura draga, esti o minunte de fata!!! Parintii tai trebuie sa fie foarte mandrii cu tine.Cu drag iti citesc retetele, admir stilul tau culinar.Cu siguranta visul tau se va realiza, caci esti o fiinta puternica, ambitioasa, care stie ce vrea. Meriti tot ce iti doresti.Iti doresc mult succes in viata si realizarea tuturor dorintelor!!! Sa ai parte de tot ce e mai bun!!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 martie 2010

    Sa-ti ajute Bunul Dumnezeu sa-ti indeplinesti tot ceea ce ti-ai propus ...Esti un copil bun,talentat,cu sufletul curat,ai o familie minunata care te sprijina si meriti tot binele din lume ... Mult succes draga Laura!!!

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 01 martie 2010

    Felicitari, draga Laura. Un interviu foarte frumos. Imi face o deosebita placere sa vad ca o tanara de varsta ta este pasionata de gatit. Parca ma vad pe mine cand eram ca si tine si tot timpul umblam prin bucatarie. Sa ai norc si sa iti indeplinesti visul, iar o fata talentata ca si tine nu are cum sa nu reuseasca. Ti-am vizitat si blogul de multe ori, este un blog foarte interesant. Sunt convinsa ca ne vei delecta in continuare cu retetele tale minunate.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 28 februarie 2010

    Draga Laura...am sa scriu mesajul inca o data ca vad ca....nu mai este! Chiar asteptam interviul tau...voiam sa stiu mai multe despre tine. Ma bucur ca esti din preajma mea( satmareanca) si imi doresc sa ajung sa-ti vizitez lantul de restaurante pe care o sa-l ai ! Dar pina atunci iti tin pumnii sa fii admisa la scoala din Elvetia, sa vii cu cat mai multe retete faine facute de tine si iti mai doresc multa sanatate si sa-ti bucuri parintii cu rezultatele tale! Mult succes, fata draga !

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010

    Felicitari, draga Laura, pentru ceea ce ai facut pana acum si mult succes pe viitor! Iti doresc sa ti se implineasca cat mai multe vise!!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010

    Unde a disparut oare mesajul meu???

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010

    Felicitari! pentru tot ceia ce faci, sa ai parte de multa sanatate si mult succes in tot ceia ce ti-ai propus.Sa-ti fie calea vietii, presarata cu petale de trandafiri rosii...

  • NADIA MARIA

    NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010

    Felicitari si din partea mea, Laura si sa dea Domnul sa iti poti realiza visul . E o placere a vedea ca mai exista tineri care isi propun viitorul fara a astepta ca mama sau tata sa se ocupe de asata si incearca cu propriile forte. Felicitari inca o data si multa, multa bafta .

  • Fara foto

    Sidy, 27 februarie 2010

    Felicitari Laura ! De mult asteptam interviul tau.... Chiar daca la inceput nu am crezut ca tu prepari toate bunatatile, am realizat, mai apoi, ca tu le faci . Iti doresc mult succes in viata, sa fii sanatoasa , sa ajungi sa fii admisa la scoala din Elvetia si sa-ti indeplinesti visul ! Tinind cont ca esti satmareanca, deci aproape de mine...sper din tot sufletul sa ajung in unul din restaurantele tale si sa gust din deliciile tale ! Succes, fata scumpa !

  • Fara foto

    elena50, 26 februarie 2010

    Bravo Laura!Sa te ajute Cel De Sus si marele tau talent sa reusesti in tot ce ti-ai propus !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

    Felicitări, draga mea! Ştii bine ce părere am eu despre tine şi talentul tău în ale gătitului. Mult noroc şi toate visele să ţi se împlinească! Să mă inviţi într-o zi la restaurantul tău! Numai bine îţi doresc!

  • Dachman Laura

    Dachman Laura (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

    Va multumesc mult tuturor pentru cele spuse.Sa stiti ca aceste lucruri ma incurajeaza mult si ma fac sa privesc viitorul cu mult optimism.Va multumesc pentru ca ma sprijiniti ! :)

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

    Felicitari Laura si sper sa iti indeplinesti visul, bafta multa si sa crezi in fortele tale.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

    Si eu iti doresc mult succes! Felicitari pentru ceea ce ai facut pana acum in ale gatitului.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 25 februarie 2010

    Felicitari fata frumoasa si talentata, sa ti se implinesca visul, ai tot viitorul in fata, ai un as in maneca ,,talentul,, iar inspiratia te inconjoara, se vede din minunatele si variatele tale retete.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 25 februarie 2010

    Felicitari Laura,cu siguranta o sa devii ceeace doresti,ai mult talent ,rabdare dar mai ales ai darul de-a gatii ,imaginatie si pricepere!mult succes in continuare!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 25 februarie 2010

    Laura,foarte frumos visul tau.Iti doresc sa se implineasca si mult noroc in tot ce ti-ai propus.