In general romanii nu se dau in vant dupa mancarurile care nu au macar o farama de carne in compozitie. Cu siguranta ca isi vor schimba gusturile odata ce vor incerca preparatele cu legume pregatite in stilul natural si deloc sofisticat al lui Jamie Oliver. Noul trend gastronomic impune folosirea ingredientelor naturale, proaspete, asupra carora nu s-a intervenit stimulandu-le proprietatile.

Cu cat drumul din gradini si pana in bucatarii se scurteaza, cu atat legumele sunt mai savuroase si mai pline de surprize. Jamie Oliver propune chiar ca orasele sa capete o noua functie, una “metabolica”, in care straturile cu ierburi aromate, pentru inceput, sa se mute direct in... bucatarii. Rozmarinul, cimbrul sau oregano pot fi plantate in ghivece improvizate. Legumele uscate le pot inlocui in afara sezonului pe cele proaspete, daca au fost cultivate pe un sol bun, au fost culese exact atunci cand le-a venit timpul si au fost uscate repede astfel incat sa-si conserve calitatile.

 

Reteta de paine de baza

 

Painea de casa este usor de facut, impresionanta si practica. Nu conteaza daca o faceti in mod obisnuit sau numai pentru ocazii speciale, este painea dumneavoastra si are propriul caracter. Dupa ce ati facut una dintre aceste paini, stiu ca veti incerca mai multe, si apoi veti da lovitura!

Este o reteta atat de buna! O serie de ingrediente de baza, impartite in etape, astfel incat sa puteti folosi oricare dintre variante in etapa corecta.

 

Ingrediente

30 g drojdie proaspata sau 21 g drojdie uscata (3x7 pliculete)

30 g miere (sau zahar)

625 ml apa calduta

500 g faina alba

500 g faina grisata (daca nu puteti face rost

de faina grisata, atunci merge si faina simpla)

30 g sare

niste faina si gris pentru pudrare

 

Etapa 1. Dizolvati drojdia si mierea (sau zaharul) in jumatate din canti tatea de apa calduta.

Etapa 2. Pe cea mai mare suprafata curata pe care o aveti la dispozitie (chiar si un bol mare e bun daca suprafetele sunt limitate), faceti o gramajoara de faina, faina grisata si sare. Cu o mana, faceti o groapa mica in mijloc. (Daca se poate, este de preferat sa incalziti faina si faina grisata.)

Etapa 3. Turnati in mijloc amestecul de drojdie si miere (zahar) dizolvate si, cu patru degete de la o mana, faceti miscari circulare, din centru catre exterior, incorporand usor ingredientele uscate pana cand amestecul de drojdie este absorbit. Apoi turnati in mijloc cealalta jumatate din cantitatea de apa calduta si incorporati treptat toata faina pentru a obtine un aluat moale. (Anumite tipuri de faina pot avea nevoie de putin mai multa apa, asa ca nu va fie frica sa potriviti cantitatile.)

Etapa 4. Framantatul! Aceasta este partea cea mai buna, doar intindeti, turtiti si strangeti aluatul incontinuu timp de 5 minute. Aceasta dezvolta structura aluatului si a glutenului. Daca aluatul vi se lipeste de maini, frecati-le pur si simplu una de alta cu putina faina. Puteti parcurge etapele 2, 3 si 4 cu robotul de bucatarie, daca vreti,
folosind dispozitivul pentru aluat.

Etapa 5. Pudrati-va mainile cu faina acum si pudrati usor si aluatul. Dati-i o forma rotunda si puneti-l intr-o tava de copt. Crestati aluatul cu un cutit — aceasta ii va permite sa se destinda si sa dospeasca mai repede.

Etapa 6. Lasati aluatul sa dospeasca pentru prima data. Practic, vrem sa isi dubleze volumul. Aceasta este probabil cea mai buna perioada pentru a incalzi cuptorul (vezi temperaturile potrivite pentru fiecare tip de paine). Pentru ca aluatul sa dospeasca foarte repede, e bine sa aveti un loc cald, umed, unde sa nu fie curent, de exemplu, langa masina de gatit, in uscatorie, in incalzitorul de vesela al unei masini de gatit sau pur si simplu intr-o camera calda, si il puteti acoperi cu o folie daca doriti sa grabiti dospirea. Acest proces desavarseste aroma fainii si ar trebui sa dureze de la aproximativ 40 de minute pana la o ora si jumatate, in functie de conditii.

Haideti sa vorbim despre dospire, ca sa stiti ce se intampla. Drojdia se hraneste acum cu miere sau zahar in mijlocul caldurii apei. Teoretic, cele trei lucruri de care toate bacteriile au nevoie pentru a se dezvolta sunt caldura, umezeala si alimentele. Oricare dintre ele aflata in exces va neutraliza drojdia (dar si sarea, pe care am folosit-o pentru a asezona painea — nu este la fel de buna fara ea, dar aceasta incetineste dospirea intr-o oarecare masura).

Etapa 7. Asa este, aluatul si-a dublat volumul si e timpul sa trecem la treaba. Framantati-l si loviti-l cu pumnul, scotand tot aerul afara, aproximativ 1 minut.

Etapa 8. Dati aluatului ce forma vreti — rotunda, plata, de paine umpluta, oricare (vedeti variantele urmatoare) — si lasati-l sa dospeasca pentru a doua oara intr-un loc cald pana cand isi dubleaza volumul. Important este sa nu va pierdeti increderea acum; daca nu vi se pare suficient de crescut, lasati-l putin mai mult si verificati daca este destul de cald sau daca nu cumva este curent in locul in care l-ati asezat.

Etapa 9. Acum e timpul sa coacem painea. Dupa cat ati muncit, nu va irositi acum toate eforturile depuse. Vreti sa pastrati aerul in interiorul painii, asa ca nu o loviti, puneti-o foarte atent in cuptor si nu trantiti usa. Coaceti conform timpului din reteta si temperaturii date in variantele care urmeaza sau pana s-a facut. Va puteti da seama daca este facuta lovind fundul usor (daca este intr-un vas, va trebui sa o scoateti) — daca suna a gol, este gata, daca nu, atunci mai bagati-o inca putin in cuptor.

Etapa 10. Puneti painea pe o polita sa se raceasca — pentru timpul de coacere, vedeti fiecare reteta. O sa va placa la nebunie aceasta paine!

 

Paine cu bere

 

Pentru 1 paine mare. In etapa 1, inlocuiti apa cu berea dumneavoastra preferata si urmati aceiasi pasi pana la etapa 8. Faceti 6 bulgari de marime egala si puneti-i unul langa altul pe o tava de prajituri rotunda unsa (5 in jurul marginii si unul in centru). Presarati pe deasupra faina sau cateva seminte de chimion. Apoi lasati-i sa dospeasca pana isi dubleaza volumul (crescand, bulgarii se vor lipi unul de altul). in etapa 9, coaceti la 225°C treapta 6 la cuptorul pe gaz timp de 20-25 de minute sau pana este gata. Lasati sa se raceasca cel putin 45 de minute. Aceasta paine nu are un gust foarte puternic de bere — doar nişte arome imbatatoare de malt care emana din ea.

 

Paine de casa

 

Pentru 2 paini. Urmati reteta de baza pana la etapa 8, apoi impartiti coca in 2 parti egale. Faceti cate un bulgare din fiecare si aduceti extremitatile catre centru, ceea ce ar trebui sa le confere o forma mai aspectuoasa. Puneti painile pe o tava de copt pudrata din belsug cu gris, apoi apasati usor painicile pentru a le turti usor. Presarati faina cu generozitate si apoi, cu un cutit ascutit, crestati 4 linii pe deasupra. Lasati-le sa creasca de la 45 de minute pana la 1 ora.
In etapa 9 din reteta de baza, coaceti timp de 20-25 de minute la 225°C, treapta 7 la cuptorul pe gaz. Cand sunt gata, lasati-le cel putin o ora inainte de a le manca.

 

Paine rapida

 

Aceasta paine este grozava pentru ca se folosesc resturi de aluat, asa ca nu trebuie sa pregatiti intreaga cantitate din reteta de baza decat daca vreti o multime de painici. Totusi, ele se pot pastra intr-un recipient etans cateva saptamani si pot fi foarte bine congelate.

Dupa etapa 7 din reteta de baza, intindeti aluatul intr-o foaie subtire, groasa de aproximativ 1 cm si lunga de 30 cm. Pudrati cu faina din belsug painea si folositi un cutit mare sau un cutter de pizza pentru a obtine felii de 1 cm. Puneti-le pe o tava de copt presarata din belsug cu gris.

Lasati la crescut timp de 1/2 de ora. in etapa 9, coaceti aproximativ 10 minute la 200°C treapta 6 la cuptorul pe gaz (vreti sa le uscati ca sa ramana crocante). Aceasta paine este bestiala cand trec pe la dumneavoastra prietenii sa bea ceva si serviti sosuri humus, guacamole, de masline negre, salsa, gustari si chestii de genul asta.

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 21 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Pensiunea Select Arad, 01 mai 2016

    super! ce faina folositi va rog?

  • Fara foto

    Cristescu George, 06 ianuarie 2015

    Am facut si eu paine si chiar e foarte buna.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    Am incercat painea rapida,e grozava !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Am facut si eu paine,a iesit super 1

  • Fara foto

    elena, 08 februarie 2010

    21=7x3,deci se refera la 3 plicuri de cate 7 grame

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    Am facut chifle,sunt delicioase !

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    Am incercat si eu reteta de paine a lui Jamie Oliver si mi-a iesit foarte buna. Am facut chifle cu diverse seminte si chiar unele umplute cu cacao si alune. Imi place ca retele lui le poti adapta la ceea ce iti place tie, e foarte talentat si face ca totul sa para o joaca.

  • Fara foto

    Magdalena, 03 ianuarie 2010

    Super idei! Asta este dovada clara a profesionalismului.

  • Fara foto

    ciobanufm, 02 ianuarie 2010

    Eu am pus si ulei de masline cind am lasat piinea la dospit si asa este mult mai gustoasa!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 decembrie 2009

    Foarte bune sfaturile.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2009

    Minunate sfaurile lui Jamie din aceasta sectiune.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2009

    Retetele lui Jamie Oliver de facut paine sunt excelente, doar lumea evolueaza, nu sta pe loc. Felicitari pentru acest articol.

  • Fara foto

    mirasimi (Bucatar) , 18 noiembrie 2009

    Cred ca se refera la 3 pliculete x 7 gr.

  • Fara foto

    Julie, 16 noiembrie 2009

    Draga Ana,3 pliculete de drojdie a cate 7 grame..... Pricepusi acu'? proasta mai esti.

  • Fara foto

    Ana, 10 noiembrie 2009

    Cum 7 pliculete de drojdie???? Drojdia uscata nu se foloseste in aceeasi cantitate ca drojdia proaspata. Cine nu gandeste sa nu scrie.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2009

    Super retete...

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2009

    Interesante retete.Si eu mai fac paine de casa,uneori,dar reteta mea este mai simpla.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2009

    Foarte interesant articolul,iar retetele sunt grozave...

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2009

    Piinea de casa este excelenta si nu-i nimic nou sub soare.La romani ,a face piine de casa este o traditie veche si care se pastreaza inca.Cea mai buna piine facuta in casa si cea mai gustoasa este piinea coapata in test de lut.Asa cum se spune ca "Jamie a reinventat piinea de casa" si noi putem reinventa "piinea de casa coapta in test" ,e specific la romani in special in Oltenia dupa cite stiu eu.Mult timp bunica mea pregatea piinea de casa ,o lasa sa se dospeasac in copaie de lemn si o cocea in testul de lut,deasupra o punea un fel de sos din rosii proaspete.Era o piine asa de buna....!

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2009

    interesant articolul,de retinut.

  • elissa fanea

    elissa fanea (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2009

    aveam si noi aici o emisiune cu jamie nu pierdeam nici una,sincer...e super priceput si foarte explicit...pot spune ca am invatat sa fiu inventiva la bucatarie datorita lui si a sfaturilor sale...iar de reteta de piine acum ma duc sa o incerc si apoi va spun si voua cum mi-a iesit...