Retete inedite cu inghetata coapta si prajita

Cei mai multi dintre noi isi imagineaza inghetata intr-un context clasic. Ei bine, in lumea culinara combinatiile neobisnuite si contrastante sunt destul de obisnuite, asa ca iata trei retete inedite cu inghetata trecute literalmente prin focurile creatiei culinare.

Retete inedite cu inghetata coapta si prajita

Baked Alaska (cunoscuta si ca glace au four, omelette à la norvégienne, omleta Norvegiana si omleta surpriza) este un desert realizat din inghetata plasata intr-un vas de placinta, cu blat de pandispan si imbracata cu bezea. Intregul desert este apoi pus intr-un cuptor incins foarte tare si lasat sufficient pentru ca bezeaua sa devina tare. Bezeaua functioneaza ca un izolator si timpul scurt de gatire impiedica inghetata sa se topeasca de la caldura.

Numele “Baked Alaska” a fost atribuit pentru prima data de catre Restaurantul Domenico’s in 1876 in onoarea teritoriului american proaspat achizitionat. Ambele denumiri “Baked Alaska” si “omelette à la norvégienne” sau omleta norvegiana vin de la temperaturile scazute inregistrate in Alaska si Norvegia. Ca un fapt divers, 1 februarie a fost declarata ziua “Baked Alaska”.

Puteti gasi o reteta inedita de Baked Alaska la Foodie Family, gasiti reteta aici.

Inghetata prajita este un desert realizat din inghetata pane, o mingiuta de inghetata care data prin aluat ca de clatite si este rapid prajita in baie de ulei incins, creandu-se astfel o cochilie, o crusta calda si crocanta in jurul inghetatei care isi pastreaza temperatura.

Sunt mai multe teorii despre originea acestui tip de desert. Unele afirma ca a fost servita pentru prima data la Expozitia Mondiala de la Chicago, 1893, unde a fost inventata si inghetata “sundae”. Desi in 1894 o companie din Philadephia a fost recunoscuta pentru inventia aceasta. O a treia poveste, care a pornit in anii ’60, afirma ca inghetata prajita a fost inventata de catre restaurantele japoneze de tempura. In SUA, inghetata prajita este asociata cu bucataria asiatica.

Flacara pe iceberg (“Flame on the Iceberg”) este un desert popular in Hong Kong, similar cu Baked Alaska din bucataria occidentala. Desertul acesta este o minge de inghetata din mijlocul unui pandispan, cu frisca deasupra. Deasupra sunt turnate whisky si sirop, care sunt flambate inainte de servire. Acum zeci de ani, desertul acesta era de gasit doar in restaurantele de lux, insa azi este adesea intalnit si in cele occidentale obisnuite.

Acestea fiind spuse, nu va ramane decat sa experimentati cu inghetata si foc cat mai creativ cu putinta, cine stie, poate inventati ceva nou.

Sursa foto: Yun Huang Yong

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise