Pentru ca in perioada 2-3 august a avut loc Festivalul Afinelor, in localitatea Campu Cetatii din judetul Mures, Gustos.ro va prezinta un material exclusiv despre aceste fructe cu efecte terapeutice grozave. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, membrii corpului francez de lupta care plecau noaptea in misiuni de comando mancau o mare cantitate de afine inainte misiunii, pentru ca le sporea acuitatea vizuala. Aceste fructe, care se pare ca au fost folosite in hrana omului inca cu 3.000 de ani inaintea erei noastre, au o sumedenie de beneficii pentru corpul uman, in aproape orice forma in care le-ai putea consuma.

In primul rand, trebuie sa stii ca afinele sunt folosite de secole pentru efectele lor terapeutice si ca aduc beneficii in foarte multe domenii ale sanatatii tale. In primul rand, afinele sporesc vederea, mai ales pe timp de noapte. Tot la acest nivel, al ochilor, afinele, continand nivele ridicate de vitamina A si C, pot chiar preveni sau ajuta la tratarea anumitor boli de ochi, cum ar fi retinita pigmentoasa, glaucomul sau miopia. De asemenea, consumul de afine scade nivelul zaharului din sange, ele fiind astfel indicate pacientilor ce sufera de diabet, putandu-le chiar reduce dependenta de insulina. Si, nu in ultimul rand, afinele stimuleaza apetitul si se indica folosirea lor in cazul copiilor mici, mofturosi si persoanelor de varsta a treia.

Dar beneficiile afinelor nu se opresc aici! Datorita efectelor antioxidante ale vitaminelor si celorlalti compusi nutritivi din aceste fructe, afinele protejeaza impotriva oxidarii celulelor, reducand astfel riscul pierderilor de memorie, ce apar odata cu inaintarea in varsta, si chiar maladiei Alzheimer. Mai mult, substantele din afine lupta si impotriva infectiilor tractului urinar (cum ar fi cistita), iar consumul regulat de suc de afine (un pahar pe zi) elimina riscul infectiilor urinare. Iar ceaiurile de afine ajuta la calmarea problemelor tractului digestiv, vindecarea mai rapida a leziunilor sau reducerea inflamatiilor laringelui in cazul gripei, racelii sau unor alergii.

Datorita tuturor acestor beneficii, e bine sa faceti, din cand in cand, o cura de afine proaspete in sezon. Pentru asta, va recomandam sa mancati dimineata, pe stomacul gol, 200 g afine, timp de trei-patru zile sau chiar o saptamana.

Si, avand in vedere ca suntem in plin sezon si poti sa incepi cura cu afine chiar acum, Gustos.ro ti-a pregatit cateva retete delicioase:

Strudel cu afine

Afine cu sos de inghetata

Tort cu afine si iaurt

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihaela Si Mara, 08 august 2014

    Detalii?

  • Fara foto

    Constantin Vasii, 19 iulie 2014

    Indiscutabil natura ne ofera si aceast miraculos fruct -afinul

  • Fara foto

    Diana Ilisei, 14 august 2013

    se gasesc inca in piata:)).

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iulie 2009

    Cat de curand o sa pregatesc si eu un tort de afine cu iaurt.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Multumesc mult pentru articol. Eu locuiesc in zona unde afinele sunt acasa la ele. Nu am dat mare importanta acestor fructe. Am facut tarte cu afine, compot si dulceata. Am a incerc si un tratament

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2009

    Felicitari pentru articol si prajiturile cu afine postate,sunt minunate.Sunt gustoase si sanatoase.Eu congelez afine si am toata iarna.Incercatisi n-o sa regretati.