Reteta: Colacii nasului

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.    Se pregatesc 2 sau mai multi colaci mari, dulci, din faina de grau de calitate superioara si se dau cadou nasilor in timpul nuntii (la final) sau a doua zi dupa nunta. Numarul colacilor difera, in functie de regiune: in unele zone se dau 2 colaci pentru cei 2 nasi, in timp ce in alte regiuni se ofera cate 6 colaci pentru fiecare nas (fiind pregatiti, in total, 12 colaci pentru nasi). Colacii sunt pregatiti si oferiti drept cadou de catre fini sau socri.  

Reteta: Colacii nasului

Obiceiul se respecta in unele zone (Moldova - inclusiv in Republica Moldova) dar este total necunoscut in alte regiuni (Banat, Ardeal etc.)
In unele regiuni (Oltenia, Muntenia etc.), colacul nasului se ofera in timpul nuntii si este insotit de cadouri diferite: gaina nasului, prosoape artizanale, lenjerie de pat, obiecte vestimentare traditionale etc..
In prezent, in unele regiuni finii ofera nasilor 2 torturi mici, in loc de colaci.
Ingrediente pentru 2 colaci mari:

2,5 kg de faina de grau,

1 pahar de zahar,

1 lingura de sare,
1pahar de ulei,
8 oua pentru aluat,
oua pentru ungerea colacului,

100 g de drojdii,

6 pahare de apa
Mod de preparare:

Se pregateste plamadeala astfel: intr-un pahar cu apa calda se dizolva drojdia; apoi se adauga 2 linguri de faina, 2 lingurite de zahar, sare si se amesteca pana se o compozitie de consistenta smantanii dense.
Se pune plamadeala la loc cald pentru 20-30 minute.
Intr-un vas adanc se cerne faina, se adauga ouale, zaharul, uleiul, apa si se amesteca adaugam plamadeala.
Se framanta pana se obtine un aluat elastic si se lasa sa se odihneasca la loc uscat 1-1,5 ore.
Dupa perioada de odihna, se framinta aluatul si se lasa la cald, acoperit cu o panza, timp de 35-40 min.
Apoi, aluatul se imparte in 3 bucati inegale, de aproximativ 40%, 40% si 20%, din care se formeaza 3 bile de dimensiuni diferite care se lasa “sa se odihneasca”.
Fiecare bila mare se imparte, la randul ei, in trei parti egale din care se modeleaza fasii lungi care se impletesc in 3. Fiecare impletitura se apasa cu un facalet de lemn, se rasuceste in forma de cerc si capetele se unesc pentru a se obtine doi colaci, din cele doua bile mari.
Cei 2 colaci se pun unul peste altul, astfel incat locul in care a fost unit colacul de sus sa fie cat mai departe de locul in care a fost unit cel de jos.
A treia bila de aluat se imparte si ea in 3 parti din care se modeleaza 3 fasii de aluat care se impletesc si cu care se impodobeste colacul.
Se unge colacul cu ou batut.
Se adauga decorul (flori si frunze pregatite din aluat fara ou, zahar si ulei) si se coace la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise