Povestea incepe, ca toate legendele mari, intr-o noapte furtunoasa, in iarna lui 1942. Joe Sheridan lucra ca bucatar la Foynes Airbase, in Limerick, Ireland, cand a primit un telefon cum ca un avion care calatorea de la Foynes la New York fusese deturnat din cauza vremii, iar pasagerii se intorceau dupa 5 ore petrecute in aer. Sheridan si staff-ul sau au fost rugati sa prepare mancare si bauturi pentru ca pasagerii zborului sa se simta mai confortabil atunci cand ajung inapoi la aeroport.
Sheridan a creat ceva special care sa ii incalzeasca pe pasageri: o combinatie de cafea tare, fierbinte, whiskey si frisca deasupra. Unul dintre pasageri l-a intrebat mai tarziu pe Sheridan daca ce le daduse era “cafea braziliana". “Nu”, a raspuns Sheridan, “este cafea irlandeza”.

Unul dintre acei pasageri era scriitorul Stanton Delaplane. Cand a ajuns inapoi in San Franciscio, Delaplane a descris bautura cu cafea si whiskey proprietarului cafenelei Buena Vista Cafe, Jack Koeppler. Cei doi au petrecut o noapte intreaga incercand sa “nimereasca” reteta potrivita de cafea irlandeza, dar fie whiskey-ul nu avea acelasi gust, fie frisca nu plutea. Asa ca Koeppler s-a indreptat chiar spre sursa: a calatorit la Irlanda si l-a intalnit pe Sheridan, care i-a aratat reteta potrivita de cafea irlandeza.

In curand, Buena Vista Cafe a devenit “caminul” american al cafelei irlandeze. In 1952, Sheridan a parasit Irlanda pentru a veni si a-si servi faimoasa creatie yankeilor, alaturi de Koeppler, la Buena Vista Cafe.

Daca aceasta poveste te-a inspirat sa faci chiar la tine acasa o cafea irlandeza, iata ce trebuie sa faci: incalzeste intr-o cana putin whiskey irlandez, adauga o lingurita de zahar brun si apoi completeaza cu cafea fierbinte, amestecand pana zaharul se dizolva. La sfarsit, adauga cu grija frisca.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2011

    Am pregatit aceasta cafea de mai multe ori, nu stiu in ce masura a fost ca cea originala dar a fost foarte buna.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Cred ca este o bunatate o astfel de cafea cu Whiskey si multa frisca,ahhh ce pofta mi-ati facut.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    O bunatate !

  • Fara foto

    maria, 07 martie 2010

    buna cafea, am sa o incerc si eu pare sa fie delicioasa!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Super acest articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Super cafea !

  • Oana Stamate

    Oana Stamate (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

    Cand ies cu prietenii la cafenea intotdeauna ma duc undeva unde pot sa comand o IrishCofee. E un adevrat spectacol pentru papilelel gustative. Abia astept sa o incerc si home made Pana acum ce-am incercat pe baza de cafea mi-a iesit super!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Am respctat reteta, doar ca wiskey nu era irlandez. E supar

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    O voi prepapara cu siguranta cand vom sarbatori si vom fi mai multe persoane, reteta e usoara.

  • Fara foto

    vergil (Maestru bucatar) , 01 mai 2009

    Nu pot sa laud indeajuns acest site. Aici e vorba in primul rind de cultura (gastronomica, culinara) sprijinita pe retete. Prevad un succes din ce in ce mai mare pentru gustos.ro. Fiind un zdravan bautor de cafea, intr-o zi am adaugat in aceasta wisky irlandez (aflat intimplator in casa) si gustul mi s-a parut fantastic. Voi cauta sa repet experienta adaugind si frisca+zahar de trestie, dupa reteta de mai sus. Atentie, nu folositi orice cafea, numai una mai scumpa (Columbia super sau Jovial maro), altfel... Trebuie mentionat ca reteta se adreseaza in special domnilor, nu doamnelor...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Este o combinatie reusita pentru papilele noastre gustative. De cand numai am voie sa beau cafea naturala,ma rasfat cu cafea din cicoare sau cafea din cereale INKA,care sunt mult mai sanatoase si la fel de bune la gust.Adaug un piculet de scortisoara,un cuisor si gustul este exotic,extraordinar.Incercati....

  • anca anca

    anca anca007 (Chef de cuisine) , 18 martie 2009

    Sa stii ca mai scump e whiskey(3.80€) decat cafeaua (1.5€), asa ca nu e varianta saracului si pe langa asta nimeni nu bea asa ceva, cea mai comuna bautura e berea si jameson whiskey, cel mai bun whiskey.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 11 martie 2009

    Trebuie sa fie interesanta aceasta combinatie la prepararea unei cafelute!Nu am servit asa ceva dar inspiratia vine citind articulul de fata.

  • Fara foto

    Gabi, 11 ianuarie 2009

    Dar de varianta saraca a unei bauturi irlandeze pentru incalzit in zilele reci ati auzit? Se numeste \'\'Hot Tedyy\'\' si consta din amestecul de wiskey irlandez, apa fierbinte si 1-2 lingurite de zahar. Stiu ca nu poate fi nici pe departe ca si cafeaua irlandeza, dar este o bautura comuna in Irlanda.

  • Fara foto

    simona_popescu, 09 ianuarie 2009

    Poza este extraordinara. Mai fac si eu acasa cand am invitati cafea irlandeza. Este o modalitate foarte buna de a face o cafea mai interesanta pentru invitati.

  • Fara foto

    ioana_co, 09 ianuarie 2009

    Imi plac mult articolele voastre cu istorii despre anumite mancaruri sau bauturi. Sunt foarte interesante si asa mai aflam si curiozitati. Bravo voua! Am auzit si o stire la Realitatea cu voi despre obiceiurile romanilor la restaurant. Foarte interesant, imi aduc aminte ca am facut si eu sondajul respectiv!

  • Fara foto

    raluca_pancu, 09 ianuarie 2009

    Cea mai buna cafea irlandeza se gaseste in Irlanda. Am baut acolo o astfel de cafea si a fost extraordinara. Sunt curioasa daca stiti vreun local bun in Bucuresti unde fac cafeaua buna. Multumesc mult!