Cum a aparut cafeaua irlandeza

Povestea incepe, ca toate legendele mari, intr-o noapte furtunoasa, in iarna lui 1942. Joe Sheridan lucra ca bucatar la Foynes Airbase, in Limerick, Ireland, cand a primit un telefon cum ca un avion care calatorea de la Foynes la New York fusese deturnat din cauza vremii, iar pasagerii se intorceau dupa 5 ore petrecute in aer. Sheridan si staff-ul sau au fost rugati sa prepare mancare si bauturi pentru ca pasagerii zborului sa se simta mai confortabil atunci cand ajung inapoi la aeroport.

Cum a aparut cafeaua irlandeza

Sheridan a creat ceva special care sa ii incalzeasca pe pasageri: o combinatie de cafea tare, fierbinte, whiskey si frisca deasupra. Unul dintre pasageri l-a intrebat mai tarziu pe Sheridan daca ce le daduse era “cafea braziliana". “Nu”, a raspuns Sheridan, “este cafea irlandeza”.

Unul dintre acei pasageri era scriitorul Stanton Delaplane. Cand a ajuns inapoi in San Franciscio, Delaplane a descris bautura cu cafea si whiskey proprietarului cafenelei Buena Vista Cafe, Jack Koeppler. Cei doi au petrecut o noapte intreaga incercand sa “nimereasca” reteta potrivita de cafea irlandeza, dar fie whiskey-ul nu avea acelasi gust, fie frisca nu plutea. Asa ca Koeppler s-a indreptat chiar spre sursa: a calatorit la Irlanda si l-a intalnit pe Sheridan, care i-a aratat reteta potrivita de cafea irlandeza.

In curand, Buena Vista Cafe a devenit “caminul” american al cafelei irlandeze. In 1952, Sheridan a parasit Irlanda pentru a veni si a-si servi faimoasa creatie yankeilor, alaturi de Koeppler, la Buena Vista Cafe.

Daca aceasta poveste te-a inspirat sa faci chiar la tine acasa o cafea irlandeza, iata ce trebuie sa faci: incalzeste intr-o cana putin whiskey irlandez, adauga o lingurita de zahar brun si apoi completeaza cu cafea fierbinte, amestecand pana zaharul se dizolva. La sfarsit, adauga cu grija frisca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Salata cu cartofi noi si peste afumat

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu cartofi noi si peste afumat
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise