Cum se aranjeaza masa festiva de Paste

Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa elegant aranjata va va pune in spiritul sarbatorii si va adauga la semnificatia aceste zile deosebite. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi.

Cum se aranjeaza masa festiva de Paste

Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa elegant aranjata va va pune in spiritul sarbatorii si va adauga la semnificatia aceste zile deosebite. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi.

Fata de masa

Recomandarea noastra e sa plasati o acoperitoare sintetica pe masa ca sa va protejati impotriva micilor accidente cum ar fi petele de vin rosu. Peste aceasta plasati fata de masa.

Fata de masa poate fi decorata cu motive de Pasti, iepurasi sau oua colorate pentru familie si prieteni sau simpla, alba, mai ales daca masa este una mai formala. Important este sa armonizati fata de masa cu vesela si tacamurile. Daca fata de masa are model incarcat, atunci este dorit sa folositi o vesela cat mai simpla si viceversa. Astfel, scapati de impresia de “incarcare” si puneti mai bine in evidenta tema de Pasti.

Daca masa este una formala si aveti mai multi invitati, puteti plasa cartonase cu numele invitatilor in dreptul locurilor lor. Eventual decorati cartonasele cu motive de Pasti sau scrieti numele cu litere elegante, albe pe fond rosu sau invers.

Vesela si servetelele

Un lucru foarte important de tinut minte atunci cand faceti distributia locurilor oaspetilor este plasarea farfuriilor astfel incat fiecare sa stea cat mai comfortabil. Distanta recomandata este de aproximativ 40 de centimetri, dar aceasta depinde de numarul de invitati, de suprafata mesei si de latimea scaunelor. Orientati-va in asa fel incat invitatii sa nu fie prea inghesuiti.

In general, vesela consta dintr-o farfurie de baza, lata, cu diametrul de aproximativ 28 de centimetri, pe care veti plasa celelalte farfurii,. Aceasta farfurie va ramane in permanenta pe masa, astfel incat aceasta sa nu ramana goala. Daca insa spatiul reprezinta o problema, renuntati la farfuria de baza.

Servetele e de dorit sa fie asortate cu fata de masa, fie cu model, fie simple si se aseaza intotdeauna pe partea stanga.

Tacamurile

Numarul de tacamuri depinde de numarul de feluri servite, dar nu trebuie plasate mai mult de trei tacamuri pe o parte. Daca sunt necesare mai multe, ele trebuie aduse odata cu felurile de mancare la care se folosesc.

Tacamurile se plaseaza in felul urmator:

  • Furculitele la stanga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior in ordinea in care vor fi folosite: furculita de salata cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne.
  • Cutitele la dreapta farfuriei, in acelasi mod ca furculitele. Partea ascutita trebuie sa fie orientata spre farfurie.
  • Lingura la dreapta farfuriei, cel mai in exterior.
  • Tacamurile de desert vor fi asezate deasupra farfuriei si de obicei sunt aduse cu putin inainte de servirea lui.

Paharele

Vinul se serveste in pahare cu picior, asezate la dreapta si in fata farfuriei, pe cat posibil pe diagonala, incepand cu cel mai mare pahar. Aveti nevoie de cate un pahar pentru fiecare tip de vin. Primul este paharul de apa, fara picior. Urmatorul este paharul de sampanie (daca este necesar), apoi paharele pentru vin rosu si alb (cel de vin rosu este de obicei mai mare), terminand cu paharele pentru desert (lichior, sherry etc.). Este foarte important sa respectati aceasta ordine.

Lasati vinul sa decanteze intr-o carafa inainte sa-l serviti.

Accesorii pentru masa

In aceasta categorie intra solnitele pentru sare si piper si alte condimente, untul si painea.

Solnitele trebuie plasate in dublu exemplar la ambele capete ale mesei. Daca intentionati sa serviti unt, acesta trebuie pus intr-un un vas acoperit inainte ca oaspetii sa se aseze la masa. Cutitul pentru unt este mai scurt si plasat pe recipientul pentru unt, in stanga.

Painea poate fi servita sub forma de chifle sau baghete. Baghetele se taie in felii in unghi. Ambele se plaseaza in cosulete acoperite cu un servet alb si sunt distribuite in mod egal pe suprafata mesei.

Daca sunt necesare, scrumierele se aduc la masa odata cu desertul.

Piesa ornamentala centrala

Piesa ornamentala se aseaza in centrul mesei si nu trebuie sa fie prea inalta sau prea lata, astfel incat oaspetii sa se poata vedea si vorbi comfortabil.

Piesa centrala poate fi alcatuita din diverse componente: flori, portelan, feluri de mancare mai deosebite, in functie de imaginatia si resursele dumneavoastra.

Florile pot fi fie uscate fie proaspete, in general de sezon. Le puteti armoniza cu lumanari, fie intr-un sfesnic elegant in centrul aranjamentului, fie distribuite pe margini. Lumarile sunt de obicei albe, cilindrice si noi pentru ocaziile formale. Pentru o masa in familie sau intre prieteni, ele pot fi colorate. Nu folositi lumanari parfumate, aroma lor intrand in conflict cu a mancarii.

Ca sa va pastrati in armonie cu sarbatorile de Pasti, puteti crea un ornament alcatuit dintr-un fel de mancare, cum ar fi un cosulet cu oua vopsite in diverse culori si decorate cu diverse modele, sau friptura de miel ornata apetisant.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise