Pentru a identifica cele mai importante greseli pe care le poti face atunci cand cumperi peste sau fructe de mare, cel mai bine este sa analizam fiecare tip de produs in parte si caracteristicile pe care ar trebui sa le aiba atunci cand le cumperi. Pestele si fructele de mare sunt foarte sanatoase, dar, in acelasi timp, se pot strica foarte usor, asa ca trebuie sa te asiguri ca achizitionezi doar produse de calitate. Iata cum poti face asta.
Cand cumperi peste proaspat, fii foarte atent la aspectul pestelui: acesta trebuie sa fie stralucitor si solzii trebuie sa fie intregi, nu trebuie sa aiba un miros foarte puternic si ochii nu trebuie sa fie roz, intunecati sau coborati (in afara de pestii cu ochi mici, precum somonul). Ochii trebuie sa fie stralucitori si clari, iar branhiile isi schimba culoarea odata cu trecerea timpului: de la rosu puternic la roz, gri, apoi verde sau maron – asadar, cu cat sunt mai rosii, cu atat pestele este mai proaspat.

Daca alegi sa cumperi fileuri de peste, ai si aici grija la miros – nu trebuie sa fie foarte puternic! De asemenea, daca marginile fileului sunt de culoare maronie sau par uscate, daca ambalajul de plastic nu este etans sau daca este lichid in pachet – nu cumpara fileul. Fileurile proaspete de peste trebuie sa aiba un miros proaspat si discret, iar carnea trebuie sa fie elastica si suculenta.

Cand cumperi fructe de mare inghetate, trebuie sa le alegi doar pe acelea care sunt inghetate solid si nu pe acelea care prezinta discoloratii sau portiuni uscate sau care au un miros ciudat. De asemenea, nu cumpara fructe de mare inghetate care au, in pachet, cristale de gheata. Ambalajul trebuie sa fie umed si etans. De asemenea, cand cumperi fructe de mare, tine minte: cele proaspete sunt de mii de ori mai bune decat cele inghetate.

Voi cum alegeti pestele si fructele de mare?
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Multumim. E foarte bun articolul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Grasimea de peste este foarte buna,foarte interesant articolul,felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Mie imi aduce peste proaspat un pescar .

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

    Valentina este favorizata. Copilaria mea petrecuta in c-ta si desele drumuri, prieneni vechi lipoveni si faimosul ardeal nu ma lasa balta niciodata. Eee....cu fructele de mare este mai dificil sa ma multumeasca cineva. Oricum, sfaturile sunt foarte bune pentru incepatori. A! Magazinele cu fructe de mare din dorobanti si amzei (aceeasi firma) sunt ok, preturile cf zonelor. Dar mananc raci, niciodata scoici.

  • Fara foto

    Lili (Maestru bucatar) , 05 iunie 2009

    Cand cumpar peste ma uit la culoare si sa nu aiba solzii cazuti, curatati si sa nu fie lipicios. In ceea ce priveste fructele de mare, daca sunt proaspete ma uit sa aiba o culoare cat mai aproape de cea naturala,iar daca sunt concelati, sa nu miroasa sau sa aiba gheata in punga sau sa fie deteriorata punga.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Cand cumpar peste proaspat urmez sfaturile voastre, miros pestele, controlez solzii, la burta: daca este umflata inseamna ca este vechi, incerc sa evit ofertele, iar in ceea ce priveste fructele de mare cumpar congelate si proaspete in functie de buget!!! Noi consumam peste de 2 ori pe saptamana, este un aliment ft important pt organism!!!

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

    Cel mai bine este sa cumperi peste viu, nu inghetat. Din pacate sunt magazine care au bazine unde primesc peste viu, iar atunci cand mai raman putini sau se intampla o defectiune pe perioada sambata dupa masa -luni dimineata si pestii au murit, acestia sunt congelati si sunt pusi in vanzare. Ajungi acasa si cand pestele s-a dezghetat te trezesti cu mirosul de peste stricat.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Pestele gras(somon, ton proaspat, hering, pastrav) este o sursa importanta de proteine , vitamine si minerale. Pestele e unul din cele mai sanatoase alimente.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Acizii grasi din fructele de mare se deterioreaza rapid(cumparati fructe de mare proaspete si fierbiti-le in aceeasi zi).

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Fiind din Constanta ma pricep bine la peste.Noi suntem rasfatati din acest punct de vedere,avem peste de calitate buna la discretie,dar sfaturile dvs sunt utile.

  • Fara foto

    just_me, 21 noiembrie 2008

    La scoici, eu ma uit si probez daca \"reactioneaza\". Daca da, atunci sunt vii si pot fi cumparate si gatite.

  • Fara foto

    teo_23, 20 noiembrie 2008

    Eu ma bazez foarte mult pe miros. De aceea nu cumpar nicio data peste congelat pentru ca nu-mi dau seama daca este proaspat. Bazati-va pe miros, trebuie sa va miroasa proaspat.

  • Fara foto

    adelina_pascu, 20 noiembrie 2008

    Eu prefer sa merg in hipermarketuri unde au raione de peste mai mari si unde stiu ca lumea cumpara astfel incat sunt mereu proaspete si arata foarte bine. In plus transportul pana acasa conteaza mult iar pungile frigorifice pe care le ofera acolo tin mult mai bine.

  • Fara foto

    simona_popa, 20 noiembrie 2008

    Urmez in principiu sfaturile pe care le-ati spus si voi. Nu am gresit niciodata in cumpararea pestelui.