Incepand din secolul al 18-lea, aristocratii rusi au fost din ce in ce mai interesati de bucataria franceza. Au inceput sa angajeze bucatari francezi sau sa-si trimita propriii bucatari in Franta, unde sa ia lectii de gatit. Aceasta “moda” a persistat, in ciuda conflictului dintre Napoleon Bonaparte si Rusia. De fapt, intr-un mod ironic, campania din Europa a lui Napoleon, ce a inclus si lupte cu Rusia, a dus, indirect, la o alianta culinara intre cele doua natii. Napoleon stia cel mai bine ca o armata bine hranita are o forta formidabila. De aici a venit si citatul sau faimos “O armata calatoreste cu stomacul”. In 1800, Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci persoanei care inventa o metoda de conservare a mancarurilor, pentru a facilita hranirea constanta a trupelor. In 1809, bucatarul francez Nicolas Francois Appert a castigat acest premiu. Denumit “parintele conservelor”, el a inventat o metoda de a sigila mancarea in sticle vidate. Inventia sa a dus la conservele de azi.

Dar Appert a mai inventat si altceva, respectiv un fel de mancare cunoscut ca Pui Kiev. Precum vom vedea, Puiul Kiev nu are nicio legatura cu capitala Ucrainei.

Puiul Kiev e facut din piept de pui fara os, care a fost batut bine, pana ajunge sa fie foarte subtire. Apoi, in centrul puiului este pusa o bucata de unt cu mirodenii. Bucata de piept de pui este tavalita in faina, ou si firmituri de paine (sau pesmet) si apoi este prajita intr-o tigaie. Aceasta inventie a bucatarului Appert a fost imediat imitata de bucatarii rusi, acestia denumind-o “cotelettes de volaille”. Cu toate astea, primele restaurante din New York au schimbat denumirea in Pui Kiev, iar acest nume a calatorit in Europa si a ramas pana in zilele de azi. Pana in secolul 20, Puiul Kiev a ajuns o reteta clasica, servita in majoritatea restaurantelor. In Ucraina, aceasta reteta era servita cu mazare proaspata si cartofi prajiti, taiati julien.

Precum am spus, Puiul Kiev e facut cu unt cu mirodenii. Acest tip de unt are foarte multe variatii, dar reteta de baza este formata din unt, care e amestecat cu multe condimente si ierburi proaspete. Aproape orice fel de ierburi pot fi folosite, de la rozmarin, cimbru, tarhon la busuioc. De asemenea, trebuie neparat folosite sarea, piperul, usturoi, suc de lamaie.

Gustos.ro va prezinta o reteta clasica de Pui Kiev cu care va puteti uimi familia.

Pui Kiev

1. Untul cu mirodenii:


Ingrediente:


un pachet de unt
o jumatate de ceasca de arpagic
doua lingurite de patrunjel tocat
doua lingurite de tarhon
sucul de la o jumatate de lamaie
sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Combina toate ingredientele de mai sus intr-un vas (untul trebuie sa fie moale), apoi pune untul rezultat la frigider pentru 1-2 ore.

2. Puiul

Ingrediente:

patru bucati de piept de pui fara os
sare si piper, dupa gust
un pachet de unt cu mirodenii
faina
doua oua
firmituri de paine (sau pesmet)
ulei

Mod de preparare:

Pe rand, bate toate bucatile de piept de pui pana ajung sa fie foarte subtiri. Ai grija ca puiul sa nu se rupa, pentru ca prin gauri va putea curge untul. Sareaza si pipereaza pieptii de pui. Pune o bucata de unt cu mirodenii in mijlocul bucatii de piept de pui, apoi ruleaza pieptul si prinde-l cu o scobitoare, astfel incat bucata de unt sa ramana in centru. Apoi, inmoaie fiecare bucata de pui in faina, in ou si in firmituri de paine (sau pesmet). Toarna ulei din belsug intr-o tigaie si incinge-l, pana incepe sa fiarba. Prajeste puiul in tigaie pe ambele parti pana devine maroniu.

Asteptam parerile dumneavoastra dupa ce incercati aceasta reteta.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto
  • Michael

    titza (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2010

    In reteta originala bucatile de piept nu se bat si nu se fac rulouri ci se inteapa in lung cu un cutit; in spatiul creat se introduce untul cu mirodenii cu ajutorul unui cornet. Untul cu mirodenii se pregateste fara arpagica, in schimb se pune usturoi tocat marunt; se mai pune patrunjel tocat, nicidecum tarhon. Bucatile de piept umplute, date prin faina, ou si pesmet, vor fi in final prajite in unt simplu, nu in ulei. Vezi aici: http://www.saveursdumonde.net/recettes/poulet-kiev/

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Am pregatit si eu untul cu mirodenii,e delicios !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari pentru retete !

  • Michael

    titza (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Reteta ar trebui rescrisa de cineva care se pricepe atat la bucatarie cat si la logica! Dupa ce ni se spune sa facem rulouri snitelele din bucatile de piept, trebuie sa prajim puiul in tigaie. Care pui? Era vorba de rulourile de piept, nicidecum de bucatile de pui! Acest deliciu culinar este din pacate umbrit de prezentarea superficiala care i se face!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Am incercat si eu aceasta reteta,e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Cred ca e un deliciu culinar,trebuie incercat.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Puiul Kiev este o minunatie felicitari.De asemeni si articolul este foarte bun.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 iunie 2009

    Trebuie sa iasa tare gustos!

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Da, si eu am mancat intr-un restaurant cochet din Brasov. Mi-a placut mult, pentru ca untul il fragezeste, iar condimentele ii dau o savoare deosebita. Am facut si eu o data acasa, dar acum am aflat exact cum se gateste. Nu mi-a iesit ca acela de la restaurant. Intr-o zi voi mai incerca o data, cu noile sfaturi. Sper sa iasa mai bun.

  • Fara foto

    Constantin, 09 octombrie 2008

    Fetelor, mai fetelor, fiti mai atente cand scrieti! \"Pe rand, bate toate bucatile de piept de pui pana ajung sa fie foarte subtiri. Ai grija ca puiul sa nu se rupa\" Care \"pui\"?

  • Fara foto

    Gabriela, 28 septembrie 2008

    Cu multi ani in urma (1976)am mancat la Odessa acest fel de mancare. Credeti-ma, ani de zile am considerat ca acesta a fost cel mai delicios preparat. Am dorit mult sa aflu reteta (nici acum nu stiu daca e reteta originala, dar abea astept sa o incerc. Un secret: la Odessa in mijlocul ruladei era un os (sau un bat, nu-mi amintesc bine) si totul parea modelat sub forma unei pulpe de pui si am fost foarte surprinsa afland ca nu e un copanel ci piept. Multumesc pentru reteta postata.

  • Fara foto

    Victoria, 26 septembrie 2008

    Daca tii neaparat la untul condimentata, care de altfel este foarte gustos, pune o lingurita din el peste pipetul de pui prajit pe gratar sau in tigaia neadeziva, fara nici un fel de grasime.

  • Fara foto

    Victoria, 26 septembrie 2008

    Este foarte bun, dar pui 1/2 kg pe tine dupa ce il mananci si cu cartofii pai, ca sa fie meniul complet. Mult mai simplu si mai sanatos este sa condimentezi pieptul de pui batut bine si apoi sa-l prajesti in tigaia neadeziva, fara nici un fel de grasime. Dupa 2-3 minute il intorci pe cealalata parte si aproape imediat fiptura e gata, gustoasa si fara calorii suplimentare. N-o fi el Pui Kiev, dar e tare bun cu o salata suculenta.

  • Fara foto

    Imi, 26 septembrie 2008

    Cred ca in loc de scobitoare se poate impachete ca si sarmalutele - rulat si inchis la capete - e mai sigur mai comod si mult mai aspectuos. Temperatura uleiului e bine sa fie controlat cca.170 grade Celsius deoarece peste aceasta valoare se descompune si rezulta substante toxice. Daca nu este posibil controlul temperaturii hai mai bine sa o prajim in untura de porc traditionala ca asta nu se descompune. P.S. Eu as pune si o feliuta de cascaval inauntru

  • Toncean Doina - Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2008

    Am facut piept de pui , dupa reteta aceasta, dar nu am rulat-o la sfirsit !!!Am sa incerc si dupa aceasta metoda !!! E minunat...mai ales, untul acela topit !!!

  • Fara foto

    Silvia, 25 septembrie 2008

    Complicat dar suna gustos. O sa gatesc la sfarsitul acesta de saptamana reteta. Multumesc pentru idee!