Invata sa gatesti pui Kiev

Incepand din secolul al 18-lea, aristocratii rusi au fost din ce in ce mai interesati de bucataria franceza. Au inceput sa angajeze bucatari francezi sau sa-si trimita propriii bucatari in Franta, unde sa ia lectii de gatit. Aceasta “moda” a persistat, in ciuda conflictului dintre Napoleon Bonaparte si Rusia. De fapt, intr-un mod ironic, campania din Europa a lui Napoleon, ce a inclus si lupte cu Rusia, a dus, indirect, la o alianta culinara intre cele doua natii.

Invata sa gatesti pui Kiev

Napoleon stia cel mai bine ca o armata bine hranita are o forta formidabila. De aici a venit si citatul sau faimos “O armata calatoreste cu stomacul”. In 1800, Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci persoanei care inventa o metoda de conservare a mancarurilor, pentru a facilita hranirea constanta a trupelor. In 1809, bucatarul francez Nicolas Francois Appert a castigat acest premiu. Denumit “parintele conservelor”, el a inventat o metoda de a sigila mancarea in sticle vidate. Inventia sa a dus la conservele de azi.

Dar Appert a mai inventat si altceva, respectiv un fel de mancare cunoscut ca Pui Kiev. Precum vom vedea, Puiul Kiev nu are nicio legatura cu capitala Ucrainei.

Puiul Kiev e facut din piept de pui fara os, care a fost batut bine, pana ajunge sa fie foarte subtire. Apoi, in centrul puiului este pusa o bucata de unt cu mirodenii. Bucata de piept de pui este tavalita in faina, ou si firmituri de paine (sau pesmet) si apoi este prajita intr-o tigaie. Aceasta inventie a bucatarului Appert a fost imediat imitata de bucatarii rusi, acestia denumind-o “cotelettes de volaille”. Cu toate astea, primele restaurante din New York au schimbat denumirea in Pui Kiev, iar acest nume a calatorit in Europa si a ramas pana in zilele de azi. Pana in secolul 20, Puiul Kiev a ajuns o reteta clasica, servita in majoritatea restaurantelor. In Ucraina, aceasta reteta era servita cu mazare proaspata si cartofi prajiti, taiati julien.

Precum am spus, Puiul Kiev e facut cu unt cu mirodenii. Acest tip de unt are foarte multe variatii, dar reteta de baza este formata din unt, care e amestecat cu multe condimente si ierburi proaspete. Aproape orice fel de ierburi pot fi folosite, de la rozmarin, cimbru, tarhon la busuioc. De asemenea, trebuie neparat folosite sarea, piperul, usturoi, suc de lamaie.

Gustos.ro va prezinta o reteta clasica de Pui Kiev cu care va puteti uimi familia.

Pui Kiev

1. Untul cu mirodenii:

Ingrediente:

un pachet de unt

o jumatate de ceasca de arpagic

doua lingurite de patrunjel tocat

doua lingurite de tarhon

sucul de la o jumatate de lamaie

sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Combina toate ingredientele de mai sus intr-un vas (untul trebuie sa fie moale), apoi pune untul rezultat la frigider pentru 1-2 ore.

2. Puiul

Ingrediente:

patru bucati de piept de pui fara os

sare si piper, dupa gust

un pachet de unt cu mirodenii

faina

doua oua

firmituri de paine (sau pesmet)

ulei

Mod de preparare:

Pe rand, bate toate bucatile de piept de pui pana ajung sa fie foarte subtiri. Ai grija ca puiul sa nu se rupa, pentru ca prin gauri va putea curge untul. Sareaza si pipereaza pieptii de pui. Pune o bucata de unt cu mirodenii in mijlocul bucatii de piept de pui, apoi ruleaza pieptul si prinde-l cu o scobitoare, astfel incat bucata de unt sa ramana in centru. Apoi, inmoaie fiecare bucata de pui in faina, in ou si in firmituri de paine (sau pesmet). Toarna ulei din belsug intr-o tigaie si incinge-l, pana incepe sa fiarba. Prajeste puiul in tigaie pe ambele parti pana devine maroniu.

Asteptam parerile dumneavoastra dupa ce incercati aceasta reteta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise