Fondue a aparut pentru prima data in Elvetia, ca o modalitate de a folosi branza care se intarise deja. Termenul de “fondue” vine de la verbul din franceza “fondre”, care inseamna “a topi”. Reteta de fondue traditionala contine un amestec de branzeturi Emmenthaler si/sau Gruyere si vin, amestecate intr-un recipient comun. Se mai adauga si brandy. Gastronomul francez Brillat-Savarin a mentionat fondue in scrierile sale din secolul 19. Cu toate acestea, fondue a inceput sa fie populara abia in 1952, cand bucatarul-sef Konrad Egli a introdus aceasta reteta in meniul restaurantului Chalet Swiss din New York. In 1964, a aparut si reteta de fondue de ciocolata.

Reteta de fondue:


Ingrediente:
o jumatate de ceasca de vin alb, sec
o jumatate de ceasca de mozzarella, data pe razatoare
o jumatate de ceasca de branza cheddar, data pe razatoare
o lingurita de faina
sare, piper alb, dupa gust

Mod de preparare:
Amesteca cele doua tipuri de branza cu faina. Incalzeste intr-o cratita vinul, pana aproape de fierbere, apoi adauga sarea si piperul. Adauga amestecul de branza si faina gradual, amestecand din cand in cand. Permite ca branza sa se topeasca pana cand adaugi o noua transa de branza si faina in cratita. Cand toata branza s-a topit, sosul este gata!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Deoanca Aida, 03 mai 2014

    voi manca si eu azi pentru prima data

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Cred ca este o bunatate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    O bunatate.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Buna reteta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Mi-a placut sosul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Foarte ingenios facuta aceasta reteta de fondue.Felicitari si sigur am sa o incerc si eu.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Bagna Cauda-o versiune tot italieneasca,din regiunea piemonteza.Numele provine de la bagno caldo,care inseamna"baie fierbinte".Este poreparat printr-o combinatie de unt,ulei de masline,usturoi si ansoa.In aceasta crema fierbinte se inmoaie bucati de legume cu ajutorul furculitelor tipice sau cu frigarui de lemn.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Desert Fondue-deserturile de tip fondue au devenit populare in anii 1970.Fondue de ciocolata este favoritul,in care se inmoaie bucati de fructe.Dar exista si fondue de caramel sau de nuca de cocos.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Fonduta-este un preparat italian ,asemanator cu fondue -ul elvetian,dar preparat cu Fontina ,o branza de vaci dulce,si cu galbenusuri.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Am incercat si eu de doua ori,a doua oara a iesit incomparabil mai bun ca prima data.Personal nu am achizitionat vasul special pentru fondue,dar poate in viitorul apropiat….

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 11 martie 2009

    Da, intr-adevar, fondue s-a nascut in Elvetia prin secolul al XVIII-lea,in timpul iernilor lungi si friguroase ,cand zapezile acopereau vaile muntilor ,izoland orase si sate.Hrana proaspata era o raritate.Iar alimentul de baza erau branzeturile.Fiecare canton elvetian are propriul stil "traditional" de fondue.In Fribourg, vinul si visinata nu sunt adaugate decat daca branza nu este suficient de matura.Cand nu se foloseste vin, mesenii isi inmoaie cuburile de paine intai in snaps,apoi in amestecul de branza.In Geneva se obisnuieste sa se adauge si ciuperci.In estul Elvetiei ,vinul este inlocuit cu cidru. Oala in care se prepara fondue trebuie sa fie grea , din fonta, ceramica sau smaltuita , pentru a distribui caldura uniform.Pe vremuri, fondue se incalzea pe pirostrie.Astazi, se folosesc aparate speciale sau, in lipsa, o spirtiera.