Fondue a aparut pentru prima data in Elvetia, ca o modalitate de a folosi branza care se intarise deja. Termenul de “fondue” vine de la verbul din franceza “fondre”, care inseamna “a topi”. Reteta de fondue traditionala contine un amestec de branzeturi Emmenthaler si/sau Gruyere si vin, amestecate intr-un recipient comun. Se mai adauga si brandy.
Gastronomul francez Brillat-Savarin a mentionat fondue in scrierile sale din secolul 19. Cu toate acestea, fondue a inceput sa fie populara abia in 1952, cand bucatarul-sef Konrad Egli a introdus aceasta reteta in meniul restaurantului Chalet Swiss din New York. In 1964, a aparut si reteta de fondue de ciocolata.
Reteta de fondue:
Ingrediente:
o jumatate de ceasca de vin alb, sec
o jumatate de ceasca de mozzarella, data pe razatoare
o jumatate de ceasca de branza cheddar, data pe razatoare
o lingurita de faina
sare, piper alb, dupa gust
Mod de preparare:
Amesteca cele doua tipuri de branza cu faina. Incalzeste intr-o cratita vinul, pana aproape de fierbere, apoi adauga sarea si piperul. Adauga amestecul de branza si faina gradual, amestecand din cand in cand. Permite ca branza sa se topeasca pana cand adaugi o noua transa de branza si faina in cratita. Cand toata branza s-a topit, sosul este gata!
Ceapa se taie marunt, iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici.
Sarmale cu varza dulce in vas de lutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii