Sfântul Elisei sau Aliseiul Grâului

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.   Ziua Sfântului Elisei este a doua sărbătoare dedicată grâului de către țăranii români fiind numită  și ”Aliseiul Grâului”. Despre Sfântul Elisei se spune că e servitorul Sfântului Ilie şi al lui Dumnezeu fiind la origine agricultor. A fost un prooroc care a primit cojocul lui Ilie si face minuni cu el, despărțind și Marea Rosie prin care a trecut ca pe uscat.  

Sfântul Elisei sau Aliseiul Grâului

In traditia populara romaneasca pe 14 iunie nu se muncea pentru ca nu cumva Sfantul Elisei sa ii trăznească pe oameni sau să porneasca vântul chiar atunci când graul infloreste, scuturându- i floarea și lăsându-l fără rod. De aceea, aceasta zi era respectată pentru paza grâului, rodul câmpului, împotriva grindinei, ciumei, bolilor, păgubitorilor urși și lupi, contra mușcăturii de șarpe, orbirii și pentru ca vitele să nu se nască cu picioarele strâmbe.
Tradiții și Superstiții de Sfântul Elisei Sărbătorirea Sfântului Elisei determină creșterea bobului, a spicului de grau si-i grabeste coacerea. Este o sărbătoare care se ține pentru rodul grâului și pentru paza câmpului împotriva grindinei de aceea nu se lucreaza la camp de frica trăsnetului. În această zi se lucrează numai până la amiază. Conform poveștirilor și legendelor vechi, un om a lucrat în această zi și a doua zi a căzut grindina numai pe gradina lui.
Agricultorii care nu-l sărbătoresc pe Sfântul Elisei vor avea grîu cu boabe mici. Sfantul Eliseu se ține pentru grau ca sa nu faca taciune și ca sa nu dea mana, pentru ca oamenii cred ca daca lucreaza in aceasta zi se maneaza holdele si viile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise