Sfinții mărunți în cultura populară

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare  online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya. În tradiţia populară, vara începe la Sf. Timotei (10 iunie) şi durează până La Sf. Maria Mică  (8 septembrie). Acest interval este „măsurat” prin sărbători şi obiceiuri populare păstrate, uneori  chiar cu sfinţenie, din moşi-strămoşi.  

Sfinții mărunți în cultura populară

Ca și alte practici estivale, Zilele Sfinților Mărunți sunt sărbători agrare, sărbători ale grâului, iar peste vechii zei ai vegetației s-au suprapus, în timp, sfinți creștini. Zilele Sfinţilor Mărunţi cuprind 4 sfinți mai puțin cunoscuți, sărbătoriți în perioada 10-14 iunie. Celebrati în mijlocul lui ”Cireșar”, adică 10 iunie - Sfantul Mucenic Timofte, 11 iunie - Sfantul
Apostol Vartolomeu, 12 iunie - Preacuviosul Onufrie și 14 iunie - Sfantul Prooroc Elisei, Sfintii Mărunți erau considerați odinioară străjeri ai verii, deoarece, conform cercetărilor etnografului Mircea Laptes, se spunea că acum grâul începe să se coacă, iar porumbul crește ca smuls din pământ. Sfinții Mărunți sunt sfintii holdelor, cei care pun bob spicelor de grau și orz, fac porumbul mai mare ca omul, fertilizează și păzesc recolta. Ei ar fi responsabili cu grindina, vijeliile, furtunile şi ploile torenţiale, drept pedeapsă pentru oamenii care nu i-au cinstit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise