O mancare inedita ca aspect, o combinatie interesanta de gusturi cartof, mangold si branza.

Ingrediente:
pentru compozitia de cartofi
3 cartofi mari
2 cepe mijlocii
4 catei de usturoi
100g fetta
100g cascaval
2 oua
2 linguri de lapte
sare, piper, un praf de chilly
pentru compozitia cu mangold (Beta vulgaris)
o legatura de mangold (7-8 frunze)
4 linguri lapte de cocos
20g unt
40g mozzarela
2 linguri faina
sare, piper

Mod de preparare:
Se calesc in putin ulei ceapa taiata marunt si usturoiul. Cartofii se fierb .
Frunzele de mangold , taiate fasii inguste se oparesc in apa fierbinte.Scurse bine,cu ajutorul unui blender si impreuna cu laptele de cocos le vom toca marunt. Adaugam untul , mozzarella , faina ,condimentele si le vom face pasta(vom folosi in continuare blenderul si nu se vor face cocoloase).
Din cartofii fierti vom face piure. Adaugam in piure restul ingredientelor: branza fetta, cele 2 oua batute cu 2 linguri de lapte, sare, piper, chilly dupa gust si nu in ultimul rand ceapa calita impreuna cu usturoiul.
Intindem, cu ajutorul unei linguri,piureul de cartofi in tava(23X32 ) in care am pus inainte hartie de copt . Din loc in loc cu dosul lingurii facem mici “cratere” . Umple gaurile cu amestecul de mangold .
*Daca nu vreti sa fie in forma de cuiburi, puteti mai face simplu, in straturi: un strat compozitia cu cartofi, unul compozitia cu mangold.
Coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius- aproximativ 40 de minute.
 
Despre mangold
 
Mangold-ul (Chard in engleza) desi face parte din familia sfeclei, ca si gust e mai asemanator  spanacului, are insa un gust un pic mai fin.
 
Frunzele de mangold sunt frunze mari , late ,verzi, iar lujerul este in general alb si gros  . In retetele cu mangold folosim intreaga frunza cu lujer cu tot. Trebuie luat insa in calcul ca lujerul ca sa fie gatit are nevoie de putin timp in plus , asa ca e bine sa punem inainte la fiert lujerul si dupa 2-3 minure partea verde.
Mangoldul poate inlocui cu succes spanacul in orice reteta , dar pentru aceasta se va folosi numai partea verde.
 
Frunzele fiind atat de mari pot fi folosite cu succes la umplut, in locul celebrelor foi de varza sau frunze de vita de vie, merg de minune atat cu o umplutura de carne cat si cu una pe baza de orez si legume.
Inainte de a fi umplute se vor opari  putin.
 
Mangoldul cum probabil intuiti este o sursa de vitamine (A, B , C, K ) minerale (Ca, Fe etc) si nu in ultimul rand, de antioxidanti. Ba mai mult de atat, o cana de mangold fiert contine are doar 34 de calorii.

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Furnicuta Boscodina. 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    nina, 17 august 2013

    Pentru cei care nu stiu in franceza ce este mangold, blettes sau bettes, delicios in tarte sau in aceasta reteta pe care abia astept sa o fac si eu mai ales ca am si in gradina, bettes.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

    Interesanta reteta...

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 21 august 2012

    A fost un succes reteta asta.

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 20 august 2012

    O sa fac chiar miine...........sper ca copiilor o sa le placa, arata delicios si diferit.

  • Fara foto

    Argus (Maestru bucatar) , 01 iulie 2012

    Excelenta reteta! Eu fac ceva similar, doar ca in loc de piureul de cartofi, folosesc clatite facute cu bere si condimente (merg si lipiile libaneze, daca nu aveti timp de clatite). Peste clatite am pus piureul de mangold, apoi alta clatita (dar usor alunecata peste prima!) si tot asa, pana am obtinut cca 6-8 straturi si o forma oblic-alungita. Apoi am rulat clatitele pe lung si le-am dat la cuptor. Feliate oblic (dupa racire) si servite cu un sos alb (de cascaval, usturoi, sampanie, bechamel), face deliciul oricarei dupaamieze! Nu doar ca aspect, ci si ca gust!